VINAKOPER Kozarec sonca

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

ŠAMPION SLOVENSKE ISTRE

 V sklopu 46. Praznika refoška in slovenske Istre, ki se je odvijal med 18. in 20. majem v Marezigah, je potekalo ocenjevanje vin. Capris refošk 2015 je v Marezigah, kjer je refošk doma, prejel šampionski naziv. Gre za absolutnega zmagovalca med refoški!

Poleg tega so vina Vinakoper postala prvaki nekaterih ostalih kategorij. Cipro iz Zakladov slovenske Istre 2015 je postal prvak tradicionalne sorte cipro. Prvak avtohtone sorte istrska malvazija (kategorija zrelih malvazij) je postala Malvazija Capo d’Istria 2012, prvak v kategoriji rosé vin pa je postal Rosé 2017. Glavni enolog kleti, Boštjan Zidar, je o tem izjemnem dosežku povedal: »Izredno smo veseli osvojenih nagrad, ki nam pomenijo potrditev za dosedanje delo. Ponosni smo tudi na to, da je uspehom na mednarodnih tekmovanjih sledilo tudi najvišje priznanje iz DEŽELE REFOŠKA.«

MEDNARODNA INTERWINE & LIWF

Pretekli mesec je bil zelo pester tudi na mednarodnem področju, predstavili smo se na vinskih sejmih, med katerimi sta bila najpomembnejša LIWF v Angliji in Interwine na Kitajskem. Uspešno smo utrdili izvozno – uvozne vezi in nazdravili novim projektom, ki so v pripravi!

V ZNAMENJU ROŽNATE

Zadnji vikend v sončnem maju je v Portorožu potekal festival PortoRosé. Ob sprehodu po čudovitem rožnem vrtu, med elegantnimi vrtnicami, so obiskovalci lahko okušali vrhunska vina rosé in penine ter ostale dobrote z okusom vrtnic. Lahkotnemu, svežemu, a bogatemu okusu rožnatih vin smo se pridružili tudi mi, in sicer z degustacijo Capris Rosé penine ter mirnega vina Rosé iz refoška. Prava rose & rosé harmonija!

VINA MESECA »ROSÉ & MUŠKAT & CABERNET SAUVIGNON«

Rosé iz refoška spremlja svetlo roza barva s češnjevo rdečimi odtenki. Prijetna nota rdečega sadja nam že na nosu pove, da smo pred izredno sadnim vinom. Svež karakter mu daje prijetno pitnost z okusi malin, češenj in rdečega ribeza.

Penina Capris Muškat je zlato – rumene barve s tipično aromatiko jasmina, marelice in ličija. Aroma nas zapelje v sladek in osvežujoč pookus s sočno kislino in razigranimi mehurčki.

Capris Cabernet Sauvignon je intenzivne rubinaste barve. Bogata in kompleksna aromatika spominja na suhe slive, beli poper, usnje in zelišča. V okusu je vino bogato, strukturno in lepo dozorelo, plemeniti pridih lesa daje vinu dolg pookus.

Degustacije vin meseca potekajo v maloprodajah v Kopru, Ljubljani in Celju vsak četrtek, petek in soboto v juniju 2018.

KULINARIKA & VINO

Recepti pod taktirko chefa

Jadranski fuži & Rosé

Sestavine za 4 osebe:
• 
480 g črnih fužev
• 120 g mesa iz kanaštrel
• 100 g češnjevega paradižnika
• 80 g čebule
• 50 g dimljene kozje rikote
• 3 dcl zelenjavne jušne osnove
• 0,3 dcl suhega belega vina
• 2 jedrca česna
• Petršilj
• Maslo
• Sol 
• Poper

Črne fuže skuhamo »na zob«. V ponvi prepražimo narezano čebulo, nato dodamo še nasekljani česen. Ko zadiši, dodamo kanaštrele. Ko školjke spustijo svojo tekočino, jih zalijemo s suhim belim vino (cca. 0,3 dcl). Nato dodamo jušno osnovo in narezani peteršilj. Ko zavre, kuhamo dokler polovica tekočine ne izpari. V ponev dodamo prej kuhane fuže in kuhamo naprej, dokler tekočina popolnoma ne izpari, nato dodamo maslo, sol in poper. Ko serviramo, lahko posujemo malo svežega peteršilja, nato še narezane češnjeve paradižnike. Za zaključek po vrhu naribamo kozjo rikoto.

Za popolno kombinacijo nazdravite z Roséjem iz refoška!