V ZDA bo ta konec tedna dišalo po slovenski hrani

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Ta konec tedna bo v ZDA dišalo po Sloveniji. Vrhunski slovenski gostinci bodo poskrbeli za prepoznavnost Slovenije kot kulinarične destinacije. Pod okriljem blagovne znamke Gostilna Slovenija bo ameriški javnosti vrhunsko slovensko kulinariko kot prva predstavila Gostilna Rajh iz Murske Sobote. Gre za projekt gostovanja slovenskih kuharjev in njihovih gostiln čez lužo. Moči pri promociji slovenske kulinarike pa sta združili Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) s svojo blagovno znamko Gostilna Slovenije in Slovensko-ameriško gospodarsko združenje (SABA).

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS z blagovno znamko in znakom Gostilna Slovenija skrbi za promocijo vrhunske kakovosti na področju gostinstva v Sloveniji. Pravico do uporabe kolektivne blagovne znamke »Gostilna Slovenija« pridobijo gostinci, ki izpolnjujejo stroge kriterije vezane na zunanjo in notranjo ureditev lokala, v ponudbi morajo prevladovati hišne, lokalne in regionalne jedi, seveda tudi ustrezna živila in živilski proizvodi lokalnih pridelovalcev, ustrezna mora biti tudi glasbena kulisa, načini strežbe in vrsta drugih sestavin, ki sooblikujejo upravičenost do uporabe blagovne znamke in znaka Gostilna Slovenija.

Vse to bodo lahko v prihodnjih dneh in mesecih izpod rok slovenskih kuharjev okusili tudi Američani. Temelj projekta Gostilna Slovenija v ZDA je priprava slovenske hrane. »Kaj si ljudje bolj zapomnimo? Številke, kataloge, prezentacije ali dobro hrano in vino?,« pravi Jurček Žmauc, direktor Slovensko-ameriškega gospodarskega združenja. Namen združenja je predstavitev Slovenije kot gospodarske in investicijske destinacije ter pomoč slovenskim podjetjem pri vstopu na ameriški trg.

V interes za tovrstne predstavitve v SABA niso nikoli dvomili, zato so skupaj s slovenskimi gostinci pod okriljem OZS za prvo gostovanje v ZDA pripravili dvotedenski program, ki vključuje predstavitve slovenske kulinarike v treh ameriških zveznih državah: Ohio, Illinois in Pennsylvanija.  V sklopu gostovanja bo devet kuharskih dogodkov in nekaj promocijskih, tako  pri slovenski skupnosti v ZDA kot v restavracijah, kjer se bodo s slovensko kulinariko in Slovenijo kot turistično gastronomsko destinacijo seznanili Američani.

Za pripravo hrane po domačih receptih in primerno kakovost bo pomagala tudi slovenska skupnost v Clevelandu. »Izjemno iznajdljive slovenske kuharice točno vedo, kjer se dobijo sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo značilnih slovenskih jedi. Nekaj jih bo Gostilna Rajh, ki se bo predstavila kot prva, poslala po pošti, nekatere, denimo domače ocvirke, pa so naročili pri slovenskih mesarjih v Clevelandu,« pravi Žmauc.

»Na OZS smo zelo ponosni na naše gostince, za katere menimo, da so med najboljšimi na svetu. Veseli nas tudi, da bodo Slovenijo in njene dobrote v prihodnjih dneh in mesecih promovirali tudi v ZDA, ki je za Slovenijo zelo pomemben trg,« pa ob tem dodaja Branko Meh, predsednik OZS.