V Trstu, na sedežu Trgovinske zbornice, je potekala predstavitvena tiskovna konferenca za Teranum in avtohtona rdeča vina iz območja Alpe-Jadran

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Dogodek, ki je prava hvalnica degustaciji avtohtonih vin, bo priložnost za izmenjavo izkušenj in znanja o kulturi vina, poglobljeno odkrivanje odličnih domačih izdelkov, mešanje tradicij, kultur in jezikov. V nedeljo, 17. marca, se bodo degustacije in spoznanja izmenjevala ob navzočnosti vinarjev, pred občinstvom, ki ga ne bodo sestavljali le strokovni delavci in novinarji, ampak morda predvsem strastni ljubitelji vina.

To bo odlična priložnost za povečanje prepoznavnosti, ki presega lokalne realnosti in zajema različna vinorodna območja v regiji Alpe-Jadran. In prav ta je velika novost letošnjega dogodka. Poleg lokalnih proizvajalcev bodo prisotni tudi vinarji iz Furlanije Julijske krajine, Slovenije in Avstrije. Pravi mednarodni festival, ki bo primerjal proizvajalce, ki stavijo na avtohtone vinske sorte. Več kot 60 sodelujočih proizvajalcev se bo predstavilo s svojimi rdečimi vini (refošk, teran, pignolo, tazzelenghe, schiopettino, modra frankinja, žametna črnina, itd.), za več kot 100 vin v pokušnji. Degustacijske mize bodo potekale v nedeljo, 17. marca (15.00 – 20.00) v čudovitih sobah Hotela Savoia Excelsior Palace v Trstu, in bodo pomemben trenutek za primerjavo vin z različnih območij.

Pobuda je prvi večji dogodek leta, ki ga prireja Društvo Vinogradnikov Krasa in je poleg avtohtonih vin regije Alpe-Jadran namenjen predvsem TERANOM IN REFOŠKOM, avtentičnim simbolom vinogradništva naše pokrajine in njene okolice. Trst in sosednja območja so že stoletja povezana z vinarsko tradicijo in avtohtonimi vini, ki predstavljajo eno od močnih točk enološke proizvodnje našega ozemlja. Terani in refoški so vina z intenzivno barvo, bogati z antioksidanti, sveže kisli in z manjšo vsebnostjo alkohola glede na večino drugih rdečih vin.

Dogodek se bo pričel ob 11.30 z degustacijo pod vodstvom Gae Saccoccio z naslovom:

Tisoč odtenkov rdeče

Letnik 2016 na različnih proizvodnih območjih refoška

Gae Saccoccio je vinski filozof, ki vedno išče gostilne, vinograde, vinarje in zgodbe, ki jih je vredno živeti in pripovedovati. Avtor dela Un Viaggio nel Sake (Edizioni Estemporanee). www.naturadellecose.com je njegova spletna stran. Piše za ustanovi Accademia degli Alterati in L’Ottavo. V Rimu vodi Rimessa Roscioli.

Dostop na vodeno degustacijo bo mogoč samo na povabilo in je rezerviran za novinarje, someljeje in vinske strokovnjake.

Ob 15.00 se bo pričela uradna otvoritev ob navzočnosti več kot 60 vinarjev in drugih proizvajalcev tipičnih živilskih proizvodov s tega območja, kot so pršut, klobase, sir in med. Da bo dogodek še bolj zanimiv, bodo kuharji, ki so pristopili k pobudi Okusi Krasa, pripravili za vse prisotne okusne jedi.

Seznam vinarjev

Furlanija – Julijska krajina
Zidarich, Grgič, Kocjančič, Milič Zagrski, Zahar, Škerk, Škerlj, Merlak, Lenardon, Ostrouska, Bajta, Bole, Kovač, Lupinc, Sancin, Urizio, Milič Damijan, Cacovich, Budin, Stanko Milič, Gabì wines, Castelvecchio, Podere Marcello, Vigna Lenuzza, Vie D’Alt, Pizzulin, Vigna Petrussa, Ronc Soreli, Antico Broilo, Vini Casella, Ronco Severo in Refosco di Faedis

Slovenija
Vinska klet ŠTOK, Vina Kobal, Štemberger wines, Vinarstvo Rebula, Vinska Klet Lisjak, Vinska klet Gulič, Vinarstvo Gec, Kmetija Pri Kamnarjevih, Vinska Klet Tavčar – Pri Starčih, Vinarstvo Širca Kodrič, Vinakras, Vinarstvo Callin, Vina Vrabec, Čotova Klet, CV – Colja Vina, Vina Štoka, Turistična Kmetija Škerlj, Vinarstvo Petelin – Rogelja, Vinska Klet Orel, Vina Čotar, Tavčar Emil in Ken, Renčel wines, Klabjan vina izpod stene, Rojac wine, Vinska klet Marof, Štemberger vinogradništvo, Vinska klet Šuklje, Vinska klet Frelih, Vina Prus, Matej Švara

Avstrija
Hillinger – Enoteca Adriatica

Teranum, 17. marec 2019
Urnik za publiko: 15.00 – 20.00
Hotel Savoia Excelsior Palace, Riva del Mandracchio, 4 – Trst
Vstopnina: 25,00 EUR na osebo

V predhodni prodaji se vstopnice prodajajo po 20 EUR in jih lahko kupite pri:
BAR X – Via del Coroneo, 11 – Trst
Caffè Vatta – Via Nazionale, 42 – Opčine
Caffè Carducci – Via Duca D’Aosta, 83 – Tržič
Bunker wine – Nabrežina, 149
Kmetija Grgič – Padriče, 193 – Trst
Salumeria Sfreddo – Via Battisti, 1 – Trst