Uradni rezultati iz Svetovnega prvenstva IBA – WCC Kopenhagen 2017

misc1

V drugi polovici oktobra se je na Danskem v Köbenhavnu odvijalo letošnje svetovno prvenstvo v mešanju koktajlov 66. WCC (World Coctail Championship). V dveh dneh so se med seboj pomerili najboljši svetovni barmani iz 65 držav, članic IBA. Slovenijo je zastopal barman Tomaž Fartek iz Društva barmanov Slovenije, ki je tako nastop kot tudi predstavitev koktajla korektno opravil.

Barmani so tekmovali so v 6 kategorijah:
– Priprava Aperitivnih koktajlov – Before dinner ( suhi, polsuhi, grenki)
– Priprava After dinner koktajlov ( sladki)
– Konkurenca dolgih mešanih pijač ( Long drink)
– Tekmovanje v pripravi koktajlov na osnovi penečih se vin
– Tekmovanje v pripravi fantazijskih pijač ( Fancy drink or Bartenders choice)
– Flair koktajl tekmovanje ( Atraktivna priprava koktajlov) 

Najboljši iz vsake kategorije pa so se z zmagovalnimi koktajli pomerili med seboj v Super finalu za naslov Barman leta 2017.

DBS Slovenija ( iz leve ): Alfred Polak, predsednik DBS Aleš Ogrin, predstavnik Slovenije, barman Tomaž Fartek ter Jožef Fartek

.

Pregled vseh zmagovalcev in njihovih koktajlov:

IBA – WCC, Svetovno prvenstvo Kopenhagen 2017
Uradni rezultati:

Mario Hofferer  ( Avstrija )
IBA barman leta in koktajl leta 2017 – zmagovalec v kategoriji before dinner:

Koktajl: Rose Sissy:
( Priprava k kozarcu za mešanje )

– 3.5cl Finlandia Classic
– 1cl Giffard Sangria sirup
– 2cl Schlumberger suho peneče se vino
– 1 Angostura bitter ( grenčica)
– 1 dash Zlato v prahu (užitno)

Kozarec: Libbey Vintage martini
Okrasitev: stebelna zelena, redkev, papaja, ananas

.

Tommi Komljenovic ( Švedska )
Zmagovalec After dinner kategorija:

Koktajl: Golden Lemon Pie
( Priprava v ročnem mešalniku )

– 2cl gin Slipsmith V.J.O.P.
–  3cl De Kuyper Butterscotch liker
–  1cl Giffard Limoncello liker
–  1.5cl Teisseire limonin sirup
–  2.5cl Sveži limonin sok
–  1 žlica limonine skute

Kozarec: koktejl Libbey 1924
Okras: biskvit, malina, zlati sprej ( užitno), bela in temna čokolada.

.

Damiano Pezzi  (Danska)
Zmagovalec v kategoriji Long drink:

Koktajl: Salty Samurai:
( Priprava v ročnem mešalniku )

– 5cl Hibiki Japanese harmony viski
– 2cl Giffard Banane du Bresil like
– 5cl Monin karamel sirup
– 7cl Ponthier kokos sadni pire
– 4cl Ponthier sadni pire Sudachi ( eksotični citrus)
– 2.5cl jajčni beljak

Kozarec Libbey Winchester
Okrasitev: rezina limone, hruška nashi, Shis list, slaščica Marshmallow

.

Jan Teska  ( Češka republika )
Zmagovalec v kategoriji koktajl s penečim se vinom

Koktajl: Kopenhagen Beauty:
( Priprava v ročnem mešalniku )

– 2cl Geranium Premium London Gin
– 2cl De Kuyper bezgov likerr
– 2cl Monin sirup iz maline
– 2cl Svež limetin sok
– 1,5cl jajčni beljak
– 7cl Schlumberger suho peneče se vino

Kozarec: Libbey 1924 kupe
Okrasitev: Pomarančna lupinica, posušene maline, sveža meta

.

Rastislav Kuban  ( Slovaška republika )
Zmagovalec kategorija Barenders Choice ( fantazijska pijača)

Koktajl: Black tie:
( Priprava v kozarcu za mešanje )

– 2.5cl Canadian Club viski
– 3cl Black Balsam Currant liker
– 0,5cl Luxardo Maraschino liker
– 0,5cl Monin Vanilija sirup
– 7gr zrna kava Arabika

Kozarec: Libbey Radiant dof.
Okrasitev: Grenivka, timijan

.

Chun-Shen Chen  ( Tajvan )
Zmagovalec Flair tekmovanje ( Atraktivna priprava koktajla

Koktajl: Hygge Inspiration
( Priprava v ročnem mešalniku )

– 4cl Jim Beam White viski
– 3cl De Kuyper Sour Rhubarb liker
– 1cl Monin sirup iz kumare
– 0,5cl Monin ananasov sirup

Kozarec: Libbey Hobstar kupe
Okrasitev: limonina in pomarančna lupinica

.

Aleš Ogrin, predsednik DBS; Društva barmanov Slovenije: “Uspehi slovenskih barmanov in barmank na tekmovanjih ter svetovnih prvenstvih so čudoviti in zavidanja vredni. Po rezultatih, znanju in tovarištvu prekašamo marsikatere večje turistične dežele in destinacije, v katerih so se mešane barske pijače uživale in okušale že mnogo pred rojstvom našega društva. Društvo Barmanov Slovenije je letos na svetovnem prvenstvu v kategoriji After dinner koktajl zastopal Tomaž Fartek. Svoj nastop je korektno opravil in tudi predstavite koktajla mu ni delala preglavic. Pri končni oceni za koktajl pa je prisoten tudi človeški faktor, kar pomeni, da je skupna ocena pogojena oziroma odvisna od mnogih dejavnikov, na katere posameznik žal ne more vedno vplivati. Moda in trendi prezentacij, okusov in arom koktajlov se lahko skozi leto mnogokrat spremenijo, čemur poskušamo v društvu slediti in z aktualnimi trendi seznanjati naše člane, tako da lahko vsekakor lahko tudi v prihodnje računamo na uspehe slovenskih barmanov in barmank.

.
.
Tomaž Fartek
( DBS Slovenija )
Kategorija Barenders Choice ( fantazijska pijača):

Koktajl: Mozart Symphony
( Priprava v ročnem mešalniku )

– 3,0 cl Mozart čokoladna vodka
– 2,0 cl karamel sirup – Monin
– 1,0 cl vanilj liker – De Kuyper
– 0,5 cl Blue curacao liker – Monin
– 3,0 cl Ananas sok – Fructal
– 1,0 cl limetin sok

Kozarec: HOBSTAR coupe 25 cl * 8,25 Oz No 929799
Okras: koktajl češnja, sveža meta, pomarančna lupinica, strok vanilje

Koktajl Mozart Symphony – Tomaž Fartek

.

Kot zanimivost pa z vami delimo tudi novico, da so slovenski barmani naredili in dobili svoj nacionalni koktajl – Green Capital ( Zelena Prestolnica ), ki je posvečen mestu Ljubljani – zeleni prestolnici Evrope v letu 2016.

Ste se kdaj spraševali, kakšen bi lahko bil koktajl zelenega mesta? Po besedah Aleša Ogrina, predsednika DBS je nacionalni koktajl zelena mešanica čudovitih okusov, ki vsebujejo ravno pravo količino slovenske vodke, breskovega likerja, modrega curacao, pomarančnega in limoninega soka. Okus jagode, potresene s črnim poprom in sveža meta, pa dodajo ravno pravšnjo mero iskrivosti ter gostoljubnosti. Ko boste enkrat poskusili ta poseben koktajl, vas bo spominjal na Ljubljano za vedno!

Koktajl s penečim se vinom: Green Capital – Zelena Prestolnica
DBS Slovenija – Pripravil Aleš Ogrin

( Priprava v ročnem mešalniku )

– 0,5 cl Blue curacao liqueur
– 1,0 cl Fructal Slovenia vodka
– 2,0 cl Fructal Belle de Your-breskov liker
– 0,5 cl limonin sok
– 4,0 cl Fructal pomarančni nektar
– 8,0 cl Suho peneče se vino

Okras: jagoda, grobo mleti črni poper, sveža meta

.

.

Besedilo povzeto po sporočilu za medije Društva barmanov Slovenije; avtor Aleš Ogrin

Fotografije: DBS – Društvo barmanov Slovenije