ŠTUDENTI VIŠJE STROKOVNE ŠOLE ZA GOSTINSTVO, VELNES IN TURIZEM BLED SO PONOVNO POSEGALI PO ZVEZDAH

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

V začetku novembra se je v Splitu odvijala 32. konferenca AEHT, v sklopu kater se odvija tekmovanje v deset strokovnih kategorijah, sedem s področja gastronomije, strežbe in barmanstva in tri iz hotelirstva in turizma. Sodelovalo je več kot 450 študentov iz 29 evropskih držav in dveh gostujočih držav (ZDA in Pakistan).

Sodelujoči študenti VSŠ Bled so zastopali šolo v devetih kategorijah, in sicer:

Benjamin Pevec – poznavanje in strežba vina
Klementina Košir – kulinarična umetnost
Matevž Novak – restavracijska strežba
Kristina Požun – barista-priprava kave
Marko Hiršel – barmanstvo.
Žan Kuhar – kulinarični deseteroboj
Pia Zala Ivanko – priprava sladic
Anja Jekovec – poslovanje hotelske recepcije
Tilen Albreht – poznavanje turistične destinacije

Zlato si je za pripravo kave priborila Kristina, srebro Klementina Košir za kulinarično umetnost, bron Žan Kuhar, ki je tekmoval v kulinaričnem deseteroboju in še en bron, ki ga je osvojil Tilen Albreht za poznavanje turistične destinacije.

Spremljali so jih mentorji predavatelj Jože Zalar, predavateljica dr. Boža Grafenauer, predavateljica mag. Tadeja Krašna, predavatelj Marijan Lebar in direktor mag. Peter Mihelčič.

AEHT že od začetka svojega obstoja (1988) organizira tekmovanja na področju gostinstva in turizma. Tekmovanja v duhu evropskega povezovanja so lepa priložnost tako za študente kot predavatelje, saj omogočajo sklepanje poznanstev med sodelujočimi iz različnih držav, izmenjavo znanj in informacij ter sodelovanje tudi po končanih tekmovanjih. Konferenca spodbuja osnovne evropske vrednote kot so sodelovanje, spoštovanje medkulturnih razlik, znanje, timsko delo, kar je vključeno že v osnovna pravila tekmovanja. Študentje namreč tekmujejo v timih in morajo med seboj sodelovati. Člani timov niso nikoli iz iste šole in iste države.

AEHT (European assocation of hotel and tourism schools) je mednarodna nevladna organizacija s svetovalnim statusom pri Svetu Evrope. Je združenje evropskih šol s področja turizma in hotelirstva, ki skrbi (predvsem na različnih dogodkih, ki jih vsakoletno organizirajo) za izmenjavo informacij, dobrih praks, študentov in predavateljev. Vsako leto organizira  največje evropsko tekmovanje študentov turističnih in hotelirskih šol.

Čestitke vsem študentom ter njihovim mentorjem!