Specialty kave tudi v Sloveniji osvajajo kavne sladokusce

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Visokokakovostna, skrbno izbrana kava pod imenom specialty coffee bliskovito osvaja čute kavoljubov povsod po svetu. Slovenija ni izjema. Vse več je pražarn, ki pražijo specialty kavo po svojem okusu, trgovine in kavarne pa širijo nabor posebnih kav iz visokogorskih plantaž.

Za označbo specialty coffee stojita kakovost in sledljivost od zrna do skodelice. Nadzorovano in poznavalsko gojenje in predelava kave je tudi jamstvo za najboljši in najpristnejši okus. Specialty kava brbončicam ponuja intenzivno paleto različnih okusov, na kar vpliva vrsta dejavnikov, od lokacije in prsti, v kateri raste, postopkov obdelave kavnega zrna, skladiščenja do praženje ter seveda načina priprave napitka.

Kako se kava sploh uvrsti v kategorijo specialty coffee? Mednje se uvrstijo le arabike, ki na ocenjevalni lestvici od 0 do 100 dosežejo več kot 80 točk. Pri tem se ocenjuje izgled kave, ki mora vsebovati čim manj oziroma nič poškodovanih zrn, in pa okus pražene kave. Take kave imajo balansiran okusni profil in so v okusu brez nečistoč. Da bi to dosegli, je nujno skrbeti za kakovost zrna v vsaki fazi. Tako je poleg same pridelave zelo pomembno tudi praženje, ki iz kavnega zrna izvabi želeni kavni profil.

Izraz specialty coffee je prvič leta 1974 uporabila Erna Knusten, ki je v takratni izdaji Tea & Coffee Trade Journal kot specialty kavo opisala najboljša kavna zrna, pridelana v posebnih mikroklimatskih razmerah. Posebne kave namreč rastejo na visoki nadmorski višini nad 1200 metrov, kar omogoča počasnejšo rast in s tem razvoj vseh aromatov, ki navdušujejo kavne sladokusce. Ker kavno zrno specialty kave ne sme imeti (veliko) napak, je treba kavovce skrbno gojiti in jagode ročno obrati ob pravem času, proizvajalci se morajo držati najboljših praks predelave obranih plodov, prav tako je treba upoštevati protokole za shranjevanje obdelanih zrn. Vsaka malenkost lahko spremeni okus kave in jo izloči iz kategorije posebnih kav. Zaradi vse pozornosti in nege, ki ju specialty kavi posvečajo pridelovalci, se te prodajajo po visoki ceni, pražarji ali trgovci s kavo pa jo kupijo neposredno od pridelovalca – kmeta. To posledično pomeni tudi pravičnejše plačilo zanje.

Kavnih sladokuscev, ki cenijo delo pridelovalcev visokokakovostne kave ter odkrivajo razsežnosti, ki jih lahko ponudi več kot 1500 spojin v kavi, je vse več. Evropski trg je eden največjih in najpomembnejših in bo do 2023 rasel nekje okoli petodstotno na leto. Največ ljubiteljev posebnih kav je v severozahodni Evropi, kjer imajo višji dohodek, potrošniki so bolj osveščeni, pa tudi kavna kultura je bolj razvita kot drugje. A vzhodni del ne zaostaja, saj je vse več ponudnikov, specializiranih kavarn, pražarn, izobraževanj in festivalov na temo specialty kave.

Tudi najbolj priljubljena slovenska blagovna znamka kave Barcaffé sledi trendom in širi svojo ponudbo specialty kav. Single origin kavam je dodala še kavo, ki izvira z ene same plantaže Barcaffé Single Plantation. Mešanica 100-odstotne arabike raste na plantaži Monte Alegre v Braziliji, ki že več kot 100 let prideluje najboljše sorte arabike. Barcaffé Single Plantation je od brazilskega združenja za specialty kavo BSCA prejela certifikat z zelo visokim rezultatom 84 točk. Samo kave, ki imajo izjemno uravnotežen okusni profil, se uvrstijo med specialty kave in takšna je tudi Barcaffé single plantation, z notami po medu in praženih oreščkih.