Slovenski barmani uspešni na Bledu

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

V organizaciji Društva barmanov Slovenije-DBS, je v restavraciji Panorama, Sava Hoteli Bled, potekalo že 41. tradicionalno mednarodno tekmovanje barmanov za Pokal Bleda-Memorial Avgusta Trampuša, 28. DP v pripravi Koktajla s penino in ekipno tekmovanje dijakov srednih šol za gostinstvo in turizem Slovenije. S pozdravnim nagovorom in željo za »Dober Mix!«, je barmane pozdravila in odprla tekmovanje gospa Mojca Krašovec, direktorica Sava hotelov

Bled. Na dvodnevnem dogodku, je nastopilo je 21 profesionalnih barmanov iz Finske, Estonije, Švice, Hrvaške, Avstrije, Črne gore, Čila in Slovenije, ter dijaki srednjih šol za gostinstvo in turizem iz Celja in Velenja.

Barmani so nastopili v dveh kategorijah, v pripravi fantazijske pijače ( Bartender’s choice) in v pripravi koktajla s penino, ki je obenem štelo tudi za 28. državno prvenstvo in izbor barmana za SP, ki bo potekalo od 4.-8. novembra 2019 na Kitajskem, v mestu ChengDu.

Pri kreaciji fantazijske pijače, je skladno s pravili in standardi mednarodne barmanske organizacije (IBA), omejen čas priprave (7 minut) in obvezna uporaba steklenega kozarca. Barman lahko pri kreaciji uporabi neomejeno število sestavin, dovoljena je uporaba ene doma pripravljene sestavine (do 3 cl, max. 10% alkoholne pijače), ki pa jo mora v prilogi recepta podrobno opisati.

Najboljšo kreacijo je pokazal in pripravil slovenski barman Anže Šmid, Galerija Okusov d.o.o., drugo mesto j prav tako osvojil slovenski barman Tomaž Fartek Koktajl d.o.o., Mengeš, tretje mesto pa je osvojil Domnik Wolf, i Ö.B.U. – Avstrija.

V kategoriji koktajlov s penino, so morali barmani pri kreaciji uporabiti obvezno eno izmed španskih penin FREIXENET, (Cordon Negro-Seco, Carta Nevada-semi seco, ICE-Semi seco) katerih uvoznik in zastopnik za Slovenijo je podjetje Mabat Int d.o.o.

V mednarodni konkurenci, je prvo mesto osvojil Dominik Wolf, Ö.B.U. – Avstrija, drugo mesto je osvojila Leticia Bustos, ACEBACH – Čile, tretje mesto pa je osvojil Roland Höge, S.B.U. – Švica.

Za naslov državnega prvaka v kategoriji koktajl s penino, so se pomerili štirje finalisti: Dobnikar, Halačević, Šmid in Fartek ml.. Zmagal je Anže Šmid, Galerija Okusov d.o.o., državni podprvak je postal Rok Dobnikar, Gostilna Dobnikar, Topol, tretje mesto pa je osvojil Jožef ml. Fartek, Koktajl d.o.o., Mengeš.

Skupni zmagovalec 41. Pokala Bled je postal Anže Šmid – D.B.S. – Slovenija, (Galerija Okusov d.o.o.).

Nagrado za strokovno delo (ICC- strokovno delo / professional work), je prejela barmanka Laura Suutari, F.B.S.K.- Finska, na državnem prvenstvu, pa je nagrado za strokovno delo prejel barman Franco Cruder, član DBS, ki dela in živi v Italiji. Nagrado za najboljše ime koktajla

(DNA Cup – The best name for a cocktail), je prejela Draga Kepeš D.B.S. – Slovenija, nagrado za najboljšo dekoracijo (Art Deco Trophy), pa Edin Halačević, D.B.S. – Slovenija.

 

Nagrade sponzorjev za naj koktajle so prejeli:

FRUCTAL – Oskar Unt – E.B.A.-Estonija – Award sponsor the best cocktail

MERIT HP – Rok Potisek – D.B.S. – Slovenija – Award sponsor the best cocktail

MABAT Int d.o.o. – Andrea Brković – H.U.B.- Hrvaška – Award sponsor the best cocktail

FABBRI-Arts Sladice d.o.o. – Krsto Vukanić, U.B.C.G. – Award sponsor the best cocktail

FABBRI-Arts Sladice d.o.o. – Nejc Pančur, D.B.S. – Slovenija – Award for the youngest competitor

 

Pokrovitelj tekmovanja dijakov SŠGT Slovenije, je bilo podjetje Fructal d.o.o. iz Ajdovščine, dijaki pa so poleg obveznega dela (priprava svetovno znanih mešanic), morali odgovoriti na strokovna vprašanja in pripraviti brezalkoholno pijačo, pri kateri so morali uporabiti Fructalove proizvode. Za malenkost več znanja ( 2 točki razlike) in spretnosti v ekipnem tekmovanju dijakov, so pokazali dijaki iz SŠGT Celje, pod mentorstvom Mitje Acmana.

Za pripravo mešane barske pijače je zelo pomembna in nepogrešljiva sestavina led. Da so imeli dijaki in barmani na razpolago kvalitetne in sveže polne kocke ledu HOSHIZAKI, je poskrbelo podjetje DSP d.o.o., iz Grosuplja, zastopnik in uvoznik vrhunskih japonskih ledomatov HOSHIZAKI za Slovenijo.

Na 52. rednem občnem zboru društva barmanov Slovenije, ki je potekalo v sklopu dogodka na Bledu, so poleg sprejetja letnih poročil in programa dela za leto 2019, člani društva izvedli redne društvene volitve za predsednika in podpredsednika društva, ter v organe upravljanja. Naslednji štiriletni mandat za predsednika društva, je zbor ponovno zaupal dosedanjemu predsedniku Alešu Ogrinu, za podpredsednika društva pa je bil imenovan Rok Dobnikar.

Prireditev brez pomoči kolegov, članov DBS in podpore lokalnih pokroviteljev in pokroviteljev Društva barmanov Slovenije, ne bi bila tako uspešno izpeljana, za kar bi se jim rad ob tej priliki iskreno zahvalil za razumevanje, podporo in pomoč. Želimo si, da bi to naše prijateljstvo in ljubezen trajala večno.

Pokrovitelji in donatorji 41. Pokala Bleda – Memorial Avgusta Trampuša, 28. DP-Koktajl s penino in ekipnega tekmovanja dijakov SŠGT Slovenije:

FRUCTAL, Ajdovščina, Sava hoteli Bled- Hotel Golf, Hotel Kompas, Bled Hotel Astoria, Bled Penzion Mlino, Bled ALP Penzion, Bled, MABAT Int d.o.o., MERIT HP – Bacardi & Martini Group, Arts Sladice-Fabbri Bar Media-Monin Ščurek Vina, STEYER Vina,  Občina Bled, Turistično društvo Bled Zavod za kulturo Bled Cvetličarna Potočnik, Bled Turistična agencija BLED TOURS DSP d.o.o. – Halo Led, Vila Prešeren, Bled, Casino Bled d.d., Radenska d.o.o., Ekskluzivna Darila d.o.o, DESTILARNA KARAKTER d.o.o.

Poročilo pripravil predsednik društva
Aleš Ogrin

 

1. mesto ICC Fancy drink ( Bartender’s choice) – Anže Šmid-DBS Slovenija 

Grajska vdova Poliksena

•  2,5 cl   Courvoisier VSOP Cognac – Mabat int.
•  2,5 cl   Mozart Dark Chocolate liker – Mabat int.
•  2,0 cl   Bananin liker – Monin
•  1,5 cl   Sirup jabolčne pite – Monin

Dodamo (domača sestavina): pena iz smetane in citrusov (smetana, mix citrusov Boiron, Pomarančni liker, Yuzu pire)
Priprava: ročni mešalnik
Postrežba: ohlajeni koktajl
Okras: Cappucino Crunchy, pomarančna lupina, kitajska trava, limonina lupina, posušen čili

 

2. mesto ICC Fancy drink ( Bartender’s choice) – Tomaž Fartek-DBS Slovenija

Cvetoča pomlad ( Blooming Spring)

•  3,0 cl Mozart čokoladna vodka – Mabat Int.
•  1,0 cl vanilji liker
•  1,0 cl karamel sirup
•  1,0 cl ananas pire – Monin
•  0,5 cl sveže stisnjeni sok limone
•  3,0 cl ananasov sok – Fructal Priprava: ročni mešalnik Postrežba: ohlajeni koktajl

Okras: tablica jedilne čokolade, sveža meta, pomarančna lupinica, strok vanilje, sveža meta, zlati prah

 

3. mesto ICC Fancy drink ( Bartender’s choice) – Domnik Wolf, i Ö.B.U. – Avstrija

Cocoracosa

•  3,5 cl Bombay Sapphire gin – Merit HP
•  1,5 cl Aperol
•  1,0 cl Pink Grapefruiti sirup – Monin
•  0,5 cl Midori liker – Mabat Int
•  1,5 cl breskov sok – Fructal Priprava: ročni mešalnik Postrežba: ohlajeni koktajl

Okras: lupinica grenivke, stebelna zelena, limonina trava

 

ICC- strokovno delo / professional work / – Laura Suutari, F.B.S.K.- Finska

 

1. mesto ICC Koktajl s penino ( Sparkling cocktail ) – Domnik Wolf, i Ö.B.U. – Avstrija

Bubbly grapes

•  1,5 cl Hennessy Black Cognac
•  2,0 cl Aperol
•  1,0 cl Hibiscus sirup – Monin
•  8,0 cl penina FREIXNET Cordon Negro

Priprava: ročni mešalnik
Postrežba: ohlajeni kozarec za penino ( Coupe)
Okras: lupinica grenivke, stebelna zelena, limonina trava

 

2. mesto ICC Koktajl s penino ( Sparkling cocktail ) – Leticia Bustos, ACEBACH – Čile

Sparkle Root

•  1,5 cl Bacardi Carta Blanca – merit HP
•  1,5 cl Ghost češnjev liker – Mabat Int
•  2,5 cl sok rdeče pese – Fructal
•  2,0 cl jagodni sok – Fructal
•  1,0 cl sirip Apple – Monin
•  7,0 cl penina FREXENET Cordon Negro-Seco

Priprava: ročni mešalnik
Postrežba: kozarec za penino (Flute)
Okras: vejica rožmarina, rezina rdeče pese

 

3. mesto ICC Koktajl s penino ( Sparkling cocktail ) – Roland Höge, B.U. – Švica

Prince Lennard

•  2,0 cl jabolčni liker – Fassbind (CH)
•  1,0 cl St. Germain-bezgov liker – merit HP
•  1,0 cl čokoladni likerl
•  10,0 cl FREIXENET Cordon Negro Seco – Mabat Int

Priprava: ročni mešalnik
Postrežba: kozarec za penino (Flute) Okras: rezina limete, jabolko, vijolica

 

DP- strokovno delo / NCC professional work / – Franco Cruder, D.B.S. – Slovenija

Državni prvak – 1. mesto – Koktajl s penino ( NCC Sparkling cocktail ) – Anže Šmid, Galerija Okusov d.o.o

Lojzov zvonček želja

•  2,0 cl Gin Karakter – Destilarna Karakter
•  1,5 cl Aperitivo Rosato
•  0,5 cl Creme de Cassis – Monin
•  2,5 cl Pire Pasijonke – Monin
•  Fill 10,0 cl penine FREIXENET Cordon Negro Brut-   Mabat int. Stisk pomarančne lupine

Priprava: ročni mešalnik
Postrežba: ohlajeni kozarec za penino ( Coupe)
Okras: pomarančna lupina, koktajl češnja, lupina limone, cvet rože

 

Državni podprvak – 2. mesto – Koktajl s penino (NCC Sparkling cocktail) – Rok Dobnikar, Gostilna Dobnikar, Topol

Zlati mehurček

•  3,0 cl Bacardi Oakheart – Marit hp
•  1,5 cl Wenneker gold liker – Bar media
•  1,0 cl Midori liker – Mabat Int
•  1,5 cl Sirup zeleno jabolko – Monin
•  Fill 7,0 cl Penina FREIXENTE Cordon Negro seco – Mabat Int
•  2 dach  Čokoladni bitter

Priprava: ročni mešalnik
Postrežba: ohlajeni kozarec za penino ( Coupe)
Okras: rezina suhega jabolka, lupina pomaranče in limone, jabolko, dekorativna trava

 

3. mesto DP – Koktajl s penino (NCC Sparkling cocktail) – Jožef ml. Fartek, Koktajl d.o.o., Mengeš

Love Potion ( Ljubezenski napoj)

•  3,0 cl Bombay Sapphire gin – Marit hp
•  1,0 cl Grand Marnier – Merit
•  1,0 cl Marendry liker – Fabbri
•  0,5 cl sveži sok limone
•  Fill 10,0 cl Penina FREIXENTE Cordon Negro seco – Mabat Int

Priprava: ročni mešalnik
Postrežba: ohlajeni kozarec za penino ( Coupe)
Okras: koktajl češnja, sivka, pomarančna lupina, zlato v prahu

 

DNA Cup – The best name for a cocktail: Draga Kepeš D.B.S. – Slovenija

Art Deco Trophy: Edin Halačević, D.B.S. – Slovenija

41. POKAL BLEDA – ICC / SKUPNI ZMAGOVALEC /  OVERALL WINNER: Anže Šmid – D.B.S. – Slovenija

28. DP-koktajl s penino – FINALISTI: Levo predsednik DBS, Aleš Ogrin, Finalisti DP: Edin Halačević, Rok Dobnikar, Anže Šmid, Jožef ml. Fartek, Dušan Furar, predsednik ocenjevalnih komisij

 

»Dober Mix!«, na 41. Pokalu Bleda, je zaželela udeležencem gospa Mojca Krašovec, direktorica Sava hotelov

Ekipno tekmovanje dijakov SŠGT Slovenije

Dijaki ŠČ Velenje so imeli glasbeno podporo, navijala pa je tudi gospa Mateja Klemenčič, ravnateljica Šole za storitvene dejavnosti

 

SŠGT CELJE

mentor Mitja Acman dijaki:
– Maruša Brlogar
– Anja Planko
– Tristan Romih

 

ŠC VELENJE

mentorica Simona Pompe dipl. ekon. dijaki:
– Jaka Koren
– Kosta Kocev
– Ambrož Kavšak

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!