Slovenski barmani uspešni na 40. Pokalu Bleda

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

V organizaciji Društva barmanov Slovenije-DBS, je v restavraciji Panorama, Sava Hoteli Bled,  potekalo že 40. tradicionalno mednarodno tekmovanje barmanov- Pokal Bleda, Memorial Avgusta Trampuša, 27. DP v pripravi Fantazijske pijače in ekipno tekmovanje dijakov srednih šol za gostinstvo in turizem Slovenije. Nastopilo je 20 profesionalnih barmanov iz Avstrije, Švice, Hrvaške, Črne Gore in Slovenije, ter dijaki iz srednjih šol  Radovljica, Celje in Velenje.

Barmani so nastopili v dveh ločenih kategorijah, v pripravi sladkega koktajla / After dinner /, odprta kategorija, pri kateri je barman lahko uporabil sestavine po svojih željah, lahko pa je uporabil sestavine, katere je dal na razpolago organizator in v kategoriji Fantazijskih koktajlov, ki je štelo tudi za DP, pri kateri pa so morali barmani uporabiti v sestavi koktajla KARAKTER DRY GIN, DESTILARNA KARAKTER d.o.o. iz Bohinjske Bistrice.

Destilarna Karakter, so trije Bohinjci, prijatelji že od otroštva. Leta skupnega odraščanja in raziskovanja so jih povezala v dobro delujočo ekipo, ki je lačno iskala projekt, v katerega bi lahko usmerila svojo energijo. KARAKTER Dry Gin se od ostalih razlikuje tudi po kombiniranemu načinu destilacije oz. tehnike priprave zelišč. Za kar najbolj optimalen rezultat se poslužujejo treh tehnik: maceracije, destilacije z vključenimi zelišči in perkolacije. S kombinacijo le teh in prej omenjenim izbranim naborom aromatov, smo dosegli edinstven, harmoničen sestav komponent.

AROMA: Saden in svež, kompleksen in zeliščen, umirjena aroma po brinju, z zemeljskim zaključkom.

OKUS: Prijeten, uravnotežen, zeliščen in rahlo pikanten, z dolgim sadnim in rahlo sladkim zaključkom.

ZAKLJUČEK: Saden, topel in rahlo sladek, dolgotrajen pookus.

S pozdravnim nagovorom in željo za »Dober Mix!«, je barmane pozdravila ga. Mojca Krašovec, direktorica Sava hotelov Bled.

Skladno s pravili mednarodne barmanske organizacije (IBA) so morali tekmovalci upoštevati  časovno omejitev/ maks. 7 minut za pripravo koktajla /, pri kreaciji uporabiti največ 6 sestavin, vključno z dodatki v obliki kapljic ali brizgov, količina alkohola v koktajlu pa ni smela presegati    7 centilitrov.

Pokrovitelj tekmovanja dijakov je bilo podjetje Fructal d.o.o. iz Ajdovščine, dijaki pa so poleg obveznega dela / priprava svetovno znanih mešanic/, morali odgovoriti na tri strokovna vprašanja in pripraviti brezalkoholno pijačo, pri kateri so morali uporabiti Fructalove proizvode in  proizvod Fabbri, podjetja Arts sladice iz Kamnika. Čeprav so bili rezultati zelo tesni, so največ znanja in spretnosti v ekipnem tekmovanju dijakov, pokazali dijaki iz SŠGT Radovljica, pod mentorstvom Borisa Lindiča.

Za pripravo mešane barske pijače je zelo pomembna in nepogrešljiva sestavina led. Da so imeli dijaki in barmani na razpolago kvalitetne in sveže polne kocke ledu Hoshizaki, je poskrbelo podjetje Domingo2 d.o.o. – Halo Led iz Ljubljane, ki je oba tekmovalna dneva skrbelo za svežo dostavo ledu.

V pripravi sladkega koktajla / After dinner/ za 40. Pokal Bleda, je 1. mesto osvojil Jožef ml. Fartek, Koktajl d.o.o., Mengeš,  2. mesto je osvojil Anže Šmid, Galerija Okusov d.o.o., Celje, 3. mesto pa osvojil Dominiku Wolf iz Avstrije.

V mednarodni kategoriji Fantazijskih pijač, je 1. mesto osvojil Stefan Tatar iz Črne Gore, 2. mesto, Domnik Wolf, Avstrija, 3. mesto pa je osvojil Vinko Jelčič iz Hrvaške.

Naslov državnega prvaka v pripravi fantazijskih pijač je osvojil Edin Halačević, restavracija Cubis, Šenčur, 2. mesto je osvojila Draga Kepeš, Slaščičarna & Kavarnica Lolita, Kaval Group, Ljubljana, 3. mesto pa je pripadalo Tomažu Fartek, Koktajl d.o.o., Mengeš.

Nagrada za najboljšo dekoracijo je prejel Jure Vojkovič iz Hrvaške, nagrado za najboljše ime koktajla je prejela Tatjana Dobnikar, Sava Hoteli Bled, nagrado za naj izvirnost koktajla pa Anže Šmid, Galerija Okusov d.o.o., Celje

Skupni zmagovalec mednarodnega tekmovanja 40. Pokal Bleda je postal Dominik Wolf iz Avstrije, ki je preje pokal iz rok župana občine Bled g. Fajfar Janeza. Dominik je prejel tudi nagrado za strokovno delo (mednarodno tekmovanje).

P L A K E T O za štirideset let dela in razvoju stroke pri POKALU BLEDA so prejeli člani: Alfred Polak, Janko Zorjan, Dušan Furar, Cvetka Capuder, Dušan Vrtovec, Štefan Horvat, Miran Šoberl, Lidija Pavšič, Edo Sikirić, Ludvik Kerčmar in Janko Hausman.

Več si preberite na: http://www.dbs-slo.com/tekmovanja-in-dogodki/