Slovenska viljamovka prejela izjemno priznanje

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Evrosadova viljamovka Zima je na prestižnem mednarodnem tekmovanju IWSC dobila zlato medaljo

Evrosadova viljamovka ZIMA je na prestižnem mednarodnem tekmovanju IWSC v Londonu prejela zlato medaljo. Gre za izjemno redko priznanje za slovenske pijače na tekmovanju, ki velja za oskarje med alkoholnimi pijačami. IWSC je znan po strogem dvostopenjskem ocenjevanju. Pijače morajo najprej opraviti slepo degustacijo, nato pa še vrsto kemijskih in mikrobioloških analiz. Več kot 400 svetovnih strokovnjakov ocenjuje pijače iz več kot 90 držav sveta, postopek ocenjevanja pa traja več mesecev.

“Prejeta nagrada nam veliko pomeni, saj gre za priznanje stroke, da delamo v pravi smeri,” je povedal Boštjan Kozole, direktor Evrosada. Dodal je še, da je izjemno vesel, saj “smo dobili potrdilo, da se lahko naravni slovenski produkti kosajo z najboljšimi na svetu.”

Del uspeha Zime lahko gotovo pripišemo prav postopku njene predelave. Pripravljena je po klasičnem, 50 let starem receptu. Surovine so skrbno izbrane, brez dodanih arom, barvil ali okusov.

Za Zimo uporabljajo le najboljše hruške iz nasadov, ki so na lokaciji, kjer se je 1952 začelo sodobno sadjarstvo v Posavju. Hruške so ročno obrane, skrbno uležane in kuhane v majhnih serijah, kar viljamovko bogati z unikatnim okusom. Unikaten značaj Zime izvira iz spoštovanja posavske narave, tradicionalne slovenske žganjekuhe in bogate sadjarske dediščine.

“Radi bi naredili najboljšo viljamovko na svetu. Uveljavili bi jo radi kot avtohtono pijačo Slovenije, ter jo pripeljali na svetovni trg,” še pravi Boštjan Kozole.

O Evrosadu

Evrosad je največji slovenski pridelovalec sadja, ki v sodelovanju z naravo prideluje jabolka, hruške, breskve in jagode najvišje kakovosti. Družba je nastala leta 1995, danes pa obsega skoraj 600 hektarjev površin in predstavlja tretjino slovenske sadjarske proizvodnje. Letno pridela približno 22.000 ton sadja, ki ga ob domačem trgu izvaža v mnoge države po Evropi, Afriki in Aziji. V zadnjem času je Evrosad tudi največji ponudnik zelenjave in ostalega sadja, prideluje še iztisnjene sokove in viljamovko Zima.

O IWSC (International Wine & Spirit Competition)

IWSC je vsakoletno tekmovanje, kjer ocenjujejo vina in žgane pijače. Leta 1969 ga je ustanovil enolog Anton Massel. Nagrade podeljujejo vsako leto v Londonu, letos pa praznujejo že svojo 50. obletnico. Vsako leto se na tekmovanje prijavijo pridelovalci pijač iz več kot 90 držav sveta, nagrade pa veljajo za najbolj prestižne v alkoholni industriji. www.iwsc.net

 

 

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: “Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju”.