Slovenska oljčna olja med elito – Vodnik FLOS OLEI 2018

misc1

Začetek marca 2018 je z uvrstitvijo v svetovno priznani vodnik oljčnih olj Flos Olei, za slovenske pridelovalce znova prinesel potrditev, da spadajo njihova olja v samo svetovno elito, Istra pa je že tretje leto zapored razglašena za eno izmed svetovnih regij od koder prihajajo najkakovostnejša oljčna olja.

9. marca 2018 je bila v hrvaškem Novigradu letošnja predstavitev enega najpomembnejših vodnikov ekstra deviških oljčnih olj FLOS OLEI 2018. V omenjenem vodniku med 500 izbranimi vzorci oljčnih olj iz 51 držav iz celega sveta, tudi olja kar sedmih slovenskih pridelovalcev. Na sami podelitvi se je večkrat poudarilo, da je glede na število in kvaliteto uvrščenih vzorcev v vodnik – Istra že tretje leto zapored razglašena za najboljšo oljkarsko regijo sveta.
.

Mesto v katalogu Flos Olei 2018 so si z odlično kakovostjo oljčnih olj tako zagotovili:
.

Miran Adamič – Ronkaldo,
Ekološko Oljčno Olje JENKO
– Ekološka Kmetija Bem – Boris Sabadin
– Ekološka Kmetija Bočaj
– Vanja Dujc
– Olje Morgan
– Oleum Solis – Matjaž Bordon

.

Nekaj dni zatem je v istrski vasici Krasica ( občina Buje, HR ) 10. in 11. marca 2018  potekalo oljkarsko tekmovanje, 21. edicija Oleum Olivarum 2018, ki velja za enega izmed najpomembnejših ocenjevanj oljčnih olj na Hrvaškem, saj se ga vsako leto udeleži izredno veliko oljkarjev iz Hrvaške, Slovenije in Italije.

Med prispelimi 211 vzorci je strokovna komisija kar 200-tim potrdila kvaliteto exstra deviško, ter med njimi podelila 92 zlatih odličij, 63 srebrnih ter  28 bronastih.

Najvišje ocenjeno oljčno olje na tekmovanju, ki je s 93 točkami pometlo konkurenco, je prišlo iz Slovenske Istre – Šampijonski naslov je osvojilo enosortno oljčno olje Maurino iz ekološke kmetije Ronkaldo iz Izole, ki jo je zastopal Martin Adamič.
.

.

Čestitke oljkarjem za izjemen uspeh!

.

 

 

 

 

Fotografije: spletni portal ekoper.si in Facebook Oljčno olje Ronkaldo