Slovenija je nosilka naziva Evropska gastronomska regija 2021

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

»Slovenija nas je navdušila s svojimigastronomskimi presežki ter zavezo k trajnostnemu razvoju in z izvedbo vseh aktivnosti v zvezi z njim. Proizvodnja hrane je na visokem kakovostnem nivoju, prav tako sta nas navdušila izjemna ponos in strast vseh, s katerimi smo se srečali, ki ju kažejo pri spoštljivem ravnanju z okoljem.  Na nas so pustili velik vtis tudi številni sodelujoči deležniki, ki so se povezali v projekt v prizadevanju, da postane Slovenija svetovno znana zelena država na področju gastronomije, trajnostnega turizma, izobraževanj o prehrani in kakovostne preskrbe s hrano,« je danes na novinarski konferenci povedala dr. Diane Dodd v imenu strokovne komisije Evropske gastronomske regije. Nato je sporočila izjemno novico za našo državo: Slovenija je nosilka naziva Evropska gastronomska regija 2021.

Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem IGCAT je Slovenijo po uradni prijavi kandidature marca potrdil za kandidatko za naziv Evropska gastronomska regija 2021. Strokovna komisija jo je med 17. in 20. 7. obiskala z namenom, da na terenu preveri njeno gastronomsko ponudbo, se ločeno sreča s predstavniki 16 deležnikov, ki so pristopili k projektu, in se podrobno seznani s Knjigo kandidature Okusiti Slovenijo, ki jo je uredil prof. dr. Janez Bogataj in ki pomembno prispeva k pridobitvi naziva. Strokovna komisija EGR, ki jo sestavljajo  dr. Diane Dodd, strokovnjakinja za urbane in regionalne kulturne in umetnostne strategije ter predsednica Mednarodnega inštituta za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem IGCAT, uradnega nosilca nagrade in platforme Evropska gastronomska regija, Blanca Cros, strokovnjakinja za trajnostni turizem in predstavnica Katalonije, Evropske gastronomske regije 2016, Alfred van Mameren, strokovnjak s področja regionalnega razvoja in predstavnik Severnega Brabanta, Evropske gastronomske regije 2018, in Jacinta Dalton, strokovnjakinja za strateški razvoj na področju prehranskega razvoja, predstavnica Galwaya/zahodna Irska, Evropske gastronomske regije 2018,  se je na podlagi pisne prijave, obiska v regiji, predstavitve in razprave odločila, da Slovenijo priporoči upravnemu odboru IGCAT za nosilko naziva Evropska gastronomska regija 2021.  Uradni naziv bo Sloveniji podeljen na slovesnosti, ki bo v okviru Evropskega tedna regij in mest potekala 8. 10. v Bruslju, s čimer bo Sloveniji zagotovljena še dodatna pozornost.

Navdušila predvsem povezanost različnih deležnikov  

Strokovna komisija se je med obiskom Slovenije srečala v ločenih tematskih skupinah (izobraževanje, kmetijstvo, turizem, kultura) z vsemi predstavniki 16 deležnikov, ki so pristopili k projektu. Tako strokovno komisijo kot IGCAT sta še prav posebej navdušili njihova povezanost v pripravo in izpeljavo kandidature za naziv EGR 2021 ter njihova zaveza, da jo usmerijo v povečevanje kakovosti življenja, izobraževanje na področju zdravega in sonaravnega bivanja ter trajnostnega razvoja gastronomije. Partnerji projekta – Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za zunanje zadeve, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za kulturo, Slovenska turistična organizacija, Turistično gostinska zbornica, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Turizem Ljubljana, Turistično združenje Portorož, Zavod za turizem Maribor – Pohorje,  Turistična zveza Slovenije, Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor, Univerza na Primorskem, LAS Istre in Slovenski etnografski muzej ­– so strokovni komisiji predstavili svoje projekte, povezane s kandidaturo.

Projekti so predstavljeni tudi v Knjigi kandidature (na voljo je tukaj: www.slovenia.info/uploads/publikacije/taste_slovenia/okusiti-slovenijo.pdf), ki je predstavljala pomemben del pri odločanju o primernosti kandidatke za naziv Evropska gastronomska regija 2021. Pod naslovom Okusiti Slovenijo jo je pripravila ekipa pod vodstvom prof. dr. Janeza Bogataja. Knjiga poleg projektov sodelujočih partnerjev med drugim opisuje gastronomske posebnosti Slovenije in njihovo zaščito, čebelarstvo, povezavo gastronomije s turizmom, pa tudi strategijo razvoja gastronomije v povezavi s trajnostjo, inovativnostjo, izobraževanjem in povezovanjem na različnih nivojih, predvsem pa z vključevanjem prebivalstva.

V fokusu tudi potica in čebele

Strokovna komisija EGR je med svojim obiskom Slovenije okušala pestrost njene gastronomske ponudbe. Različne Okuse Slovenije so spoznavali pri kuharskih mojstrih Luku Jezeršku z Dvora Jezeršek 1768,  Urošu Štefelinu iz Vile Podvin, Luki Koširju iz Gostišča Grič in  Igorju Jagodicu iz Restavracije Strelec, medtem ko jim je vinsko ponudbo Slovenije predstavila Mira Šemič, sommelierka, diplomantka 4. stopnje WSET London, vinska akademičarka in direktorica kulinaričnega vodnika Gault & Millau Slovenija.

Na Bledu so se seznanili s  pripravo potice, okušali doma pridelane dobrote turistične kmetije Mulej, znane po sodobnem načinu pridelave mleka, in si ogledali trajnostno usmerjeno ponudbo Garden Villagea Bled, prvega glampinga na svetu, ki je pred kratkim prejel šest zvezdic znamke World of Glamping. V Lukovici so obiskali sadovnjak in Čebelarski center Slovenije, v Mariboru pa Višjo šolo za gostinstvo in turizem, kjer so jim pripravili pokušino prigrizkov z mesno slanino avtohtonega krškopoljskega črnega pasastega prašiča. V Planici nad Framom so spoznali ponudbo iz domače kuhinje Barbare Štern s turistične kmetije Pri Kovačniku, v vinski kleti Zlati grič v Slovenskih Konjicah pa vrhunskih vin. V Ljubljani so si ogledali trgovinico Dobrote Dolenjske in obiskali tržnico s prireditvijo Odprta kuhna.

Priložnost za boljše življenje 

Slovenija si bo z nazivom Evropska gastronomska regija 2021  prizadevala doseči boljšo kakovost življenja v naši regiji,  in sicer s poudarjanjem edinstvene kulinarične kulture, izobraževanji za bolj zdravo in sonaravno življenje ter spodbujanjem inovativnosti v gastronomiji.

Med glavnimi cilji, ki jih želi doseči, so:

  • Tesnejše medsektorsko povezovanje na področju prehranske politike, gastronomije, gostinstva, turizma, kmetijstva, zdravja, izobraževanja in trajnostnih načel v ekonomskem, kulturnem, socialnem in okoljskem smislu.
  • Gastronomija deluje kot vzvod za pospeševanje lokalnega in regijskega ekonomskega, kulturnega, socialnega in okoljskega razvoja s pomočjo zainteresiranih deležnikov, za iskanje skupnih rešitev ter podporo malim in srednje velikim podjetjem na področju kulinarike.
  • To je priložnost za izboljšavo zdrave ponudbe v gostinstvu.
  • Kandidatura omogoča mreženje, spoznavanje in deljenje dobrih praks tako znotraj regije kot širše ter ustvarjanje skupnih projektov.
  • Gastronomija je eden ključnih elementov turistične ponudbe in veliko pripomore k promociji, prepoznavnosti in ugledu države in turizma. Strategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021 jo je identificirala kot enega od desetih vodilnih turističnih produktov, kot takega jo Slovenska turistična organizacija  izpostavlja v vseh svojih tržno-promocijskih aktivnostih že več kot 22 let in še posebej intenzivno od svoje ponovne osamosvojitve v letu 2015. Tako kandidatura kot naziv Evropska gastronomska regija 2021 dodatno pripomoreta k uresničevanju glavnih strateških ciljev iz strategije ter dodatni mednarodni promociji celotne slovenske gastronomske ponudbe in njene raznolike kulturne in prehranske dediščine. 

Vpliv na dolgotrajne učinke

Strokovna komisija EGR je na današnji novinarski konferenci na Ljubljanskem gradu ob zaključku svojega obiska Slovenije izpostavila, da program, ki ga je Slovenija predstavila ob svoji kandidaturi za EGR 2021,  zelo dobro vključuje različna področja, ki jih pokriva Evropska gastronomska regija, da predstavlja dolgoročno strategijo, kar bo lahko imelo dolgotrajne pozitivne učinke na celotno državo in ki kaže močno zavezo regionalnih partnerjev. Program tudi vključuje državljane in upošteva izobraževalne potrebe v regiji. »Strokovnost Slovenije je bilo moč zaznati v številnih vidikih trajnosti. Z zainteresiranimi stranmi smo že začeli pogovore glede vključitve Slovenije v Evropsko platformo, kar bi povečalo njen ugled na mednarodni ravni,« je v imenu strokovne komisije še izpostavila njena predsednica dr. Diane Dodd.

Poleg Slovenije za naziv EGR 2021 kandidira tudi portugalska regija Coimbra. Slovenija pa je prva država v Evropi, ki je dobila ta naziv, do zdaj so ga prejele le različne regije iz posameznih držav: Katalonija/Španija in Minho/Portugalska (EGR 2016), Aarhus/Danska, vzhodna Lombardija/Italija in Gauja/Riga/Latvija (EGR 2017), Galway/zahodna Irska in Severni Brabant/Nizozemska (EGR 2018),  Sibiu/Romunija in južni Egej/Grčija (EGR 2019) ter Kuopio/Finska (EGR 2020).

Edinstvena vrhunska gastronomska destinacije za butična 5-zvezdična doživetja

»Iskreno me veseli, da je Slovenija prejela naziv Evropska gastronomska regija 2021, saj to prestižno priznanje dokazuje, da se Slovenija na globalnem turističnem zemljevidu uveljavlja kot privlačna destinacija, ki s pristno, inovativno in butično gastronomsko ponudbo navduši tudi najzahtevnejše goste,«  je poudaril Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.

»Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, kjer vodimo projekt Slovenija Evropska gastronomska regija 2021, smo počaščeni in navdušeni, da smo prejeli ta naziv. Slovenija že veliko let posveča pozornost gastronomiji, kjer je naredila velike korake, in ta naziv je izjema priložnost za njen nadaljnji razvoj. Kandidatura je  ponovno dokazala moč sodelovanja in povezovanja. Vseh 16 partnerjev, vključenih v projekt, se je s skupnimi močmi potrudilo dokazati, da je Slovenija edinstvena gastronomska destinacija za 5-zvezdična doživetja. Pripravljenost za sodelovanje, ki smo jo zaznali pri različnih deležnikih, izhaja tudi iz vse večjega zavedanja o pomenu gastronomije v turizmu. Gastronomija je eden ključnih elementov turistične ponudbe, zato je v Strategiji trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021 opredeljena kot eden od desetih nosilnih turističnih produktov in nosilni produkt v kar treh od štirih makro destinacijah. Zavedamo se, da uživanje v kulinariki predstavlja glavni motiv za izbiro počitniških destinacij pri naraščajočem segmentu turistov, tako imenovanih foodijev, in je hkrati zelo pomemben element pri skoraj vseh drugih segmentih turistov, zato skupaj s Slovensko turistično organizacijo in drugimi partnerji z različnimi ukrepi spodbujamo razvoj gastronomije ter utiramo pot Sloveniji kot destinaciji za vrhunska gastronomska doživetja. 
V veliko zadovoljstvo nam je, da smo lahko strokovni komisiji EGR predstavili  izjemen program kandidature Slovenije za ta prestižni naziv. Vesela sem, da smo jo navdušili in prepričali, da si Slovenija s svojo izjemno kulinarično dediščino, ustvarjalnostjo, inovativnostjo in kulinaričnimi ambasadorji zasluži ta naziv in se kot prva država pridruži družbi 10 evropskih gastronomskih regij, ki so naziv že pridobile. Prepričani smo, da bo podeljen naziv imel številne pozitivne učinke. Promocija slovenske gastronomije, dvig prepoznavnosti in ugleda Slovenije kot turistične destinacije so samo nekateri od njih. Posredni učinki so tudi pozitiven vpliv na razvoj lokalnega okolja, turistične ponudbe v destinacijah, povezovanje med deležniki. Na ministrstvu si bomo še naprej prizadevali za razvoj tega pomembnega segmenta turizma kot tudi za doseganje pozitivnih sinergij med ukrepi različnih ministrstev,  predvsem kmetijstva, zdravja, izobraževanja in kulture,«
 je dejala Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

»Izjemno smo veseli naziva Slovenija Evropska gastronomska regija 2021, saj gre za  priložnost za nadaljnji razvoj naše gastronomije. Jasna vizija slovenskega turizma, udejanjanje  trajnostnega razvoja, številni uspešni projekti na področju gastronomije in sodelovanje ključnih deležnikov so navdušili komisijo, ki je te dni obiskala Slovenijo. To je priznanje vsem 16 partnerjem, ki so se z vsebinami  vključili v projekt s ciljem nadaljnjega razvoja in promocije  Slovenije kot edinstvene vrhunske gastronomske destinacije za butična 5-zvezdična doživetja. Slovenija je že naredila pomembne korake v tej smeri, a nas čaka še veliko dela, pri čemer nam bo v veliko pomoč  naziv EGR 2021. Prav priprava kandidature je pokazala, da obstaja pripravljenost za sodelovanje pri različnih deležnikih, kar bo omogočilo  podporo na državi ravni, razvoj na regionalni in implementacijo v različne podjetniške iniciative. Gastronomija daje izjemne možnosti za razvoj odličnih doživetij z dodano vrednostjo, s čimer bi lahko odgovorili na izzive geografske razpršitve turističnih tokov in desezonalizacijo turizma, kar je cilj Strategije trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021. V njej je gastronomija opredeljena kot eden vodilnih turističnih produktov, ki lahko veliko pripomorejo k promociji, prepoznavnosti in ugledu države in turizma, hkrati pa je njena naloga razviti odlična doživetja, ki nas bodo razlikovala od ponudbe v drugih državah. Slovenska turistična organizacija vključuje gastronomijo v svoje različne trženjsko-promocijske aktivnosti že prek 22 let, intenzivneje pa od svoje ponovne osamosvojitve v letu  2015. Gastronomija bo tudi naša nova dvoletna trženjska tema 2020–2021, ki bo nasledila temo kulture. Hkrati je v teku priprava Akcijskega načrta razvoja in trženja gastronomije 2019–2023, v katerem bomo podali analizo stanja gastronomije pri nas, postavili  njeno pozicijsko strategijo in identificirali njene ključne razlikovalne priložnosti in ciljne skupine, določili razpoznavna gastronomska doživetja in ukrepe, vezane na dvig dodane vrednosti, pripravili komunikacijski in trženjski načrt idr. Naš cilj je pozicionirati Slovenijo kot globalno prepoznavno gastronomsko destinacijo, znano po lokalnih, naravnih produktih, izvrstnih vinih, kreativnih kuharskih mojstrih in butičnih doživetjih. Hvala vsem, ki nas podpirate pri teh prizadevanjih,« je poudarila mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

»Zelo me veseli, da se je Republika Slovenija odločila vstopiti v razmeroma novo mrežo v Evropi, ki se imenuje Evropska gastronomska regija. Pogoji za članstvo v njeni elitni družbi niso povezani z zvezdicami, raznimi ocenjevanji lokalov, izbiro kuharjev ipd., pač pa je to edina ustanova, ki daje poudarek tistemu, kar je danes najbolj pomembno ne le v Evropi, pač pa po celem svetu. To pomeni, da sta kulinarika in gastronomija kulturni vrednoti, neposredno povezani z različnimi oblikami  človeških in gospodarskih prizadevanj, družbenih odnosov, komunikacij in duhovne ustvarjalnosti. Zato, seveda, je tudi strokovno komisijo EGR, k je tri dni ocenjevala Slovenijo, predvsem zanimalo, kako naši ljudje živijo s prehrano, kako razumejo trajnostni razvoj in kako nas prehranska kulturna dediščina motivira pri iskanju novih rešitev. V teh treh dneh so si ogledali tako rekoč vse temeljne oblike dvogovora med hrano in človekom v Sloveniji. Poleg navedenega pa je pomembno tudi, da bomo v prihodnje imeli odlično priložnost za povezovanje z drugimi destinacijami, saj je pogovor slovenske hrane z evropsko in svetovno zelo skromno artikuliran. Hrana omogoča predvsem spoznavanje vsakdanjikov in praznikov, posameznika, skupine, regije,  države,« pa je izpostavil prof. dr. Janez Bogataj, redni profesor na Filozofski fakulteti, etnolog, ambasador Slovenija Evropska gastronomska regija 2021.

Častni pokrovitelj projekta Slovenija Evropska gastronomska regija 2021 je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Ambasadorji so: prof. dr. Janez Bogataj, Ana Roš, Mira Šemić in Luka Košir.

Foto: Nino Verdnik

VIR: www.slovenia.info/sl