Slovenija dobila prvi mednarodni gastronomski vodnik Gault & Millau

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

 

 

Slovenija je dobila prvi neodvisni gastronomski vodnik Gault & Millau v slovenskem in angleškem jeziku, podeljene so tudi prve kuharske kape in priznanja tistim, ki na področju gastronomije naše dežele najbolj izstopajo. Slovenska turistična organizacija, ki gastronomiji kot enemu ključnih turističnih produktov naše dežele posveča posebno pozornost, pri projektu prihoda tega uglednega vodnika v Slovenijo, sodeluje od vsega začetka.

Na gala prireditvi so včeraj zvečer, 20. novembra, v Ljubljani v Unionski dvorani na »gastronomskem prazniku« predstavili dolgo pričakovani neodvisni gastronomski vodnik Gault & Millau v slovenskem in angleškem jeziku. Podelili so tudi priznanja najboljšemu slovenskemu natakarju leta, oznanili pa so tudi najboljšega kuharskega mojstra letakuharja, ki je naredil največ za sodobno kulinariko v Slovenijinajboljši restavraciji letanadarjenega mladega kuharja leta, kuharja prihodnosti, kuharja tradicije, priznanje so podelili tudinajboljšemu priljubljenemu slovenskemu “zbirališču“.

Za prihod tega globalno prepoznavnega in uglednega vodnika v Slovenijo je zaslužna Mira Šemić, sicer ena najvidnejših slovenskih vinskih strokovnjakinj pri nas, ki je ob tej priložnosti izpostavila velik pomen vodnika za slovensko gastronomijo. Prihod vodnika po njenih besedah pomeni poklon slovenski hrani in slovenskemu vinu, saj imamo, kot pravi: »kaj pokazati, kaj pokusiti in si je Slovenija zaslužila tako knjigo.« Poudarila je še, da je Slovenija s tem vodnikom dobila rumeni potni list za svet gastronomije.

Celoten projekt je potekal ob podpori Slovenske turistične organizacije (STO). Prihod tako pomembnega vodnika pa ni naključje, saj je STO v zadnjem času naredila velike korake na področju razvoja in intenzivne promocije gastronomije, tako s podporo mednarodnih priznanih slovenskih vrhunskih kuharskih mojstrov z Ano Roš na čelu, z razvojem kulinaričnih festivalov in nedavno razglasitvijo Slovenije kot Evropske gastronomske regije 2021. Gastronomija bo tudi dvoletna trženjska tema Slovenske turistične organizacije 2020-2021, ki bo nasledila temo kulture.

Mag. Maja Pak, direktorica STO je ob izidu povedala: »Izdaja prvega mednarodnega kulinaričnega vodnika Gault & Millau v Sloveniji predstavlja enega najpomembnejših globalno odmevnih dogodkov pri doseganju cilja pozicioniranja naše dežele kot odlične gastronomske destinacije za 5-zvezdična kulinarična in vinska doživetja. Slovenska turistična organizacija je že ob napovedi prihoda tega uglednega in vplivnega vodnika v Slovenijo pristopila k sodelovanju, saj se zavedamo velike priložnosti, ki jo vodnik prinaša ne samo na promocijskem, temveč tudi na razvojnem področju. Nagrade, ki so jih podelili odličnim kuharskim mojstrom, natakarjem, restavracijam in drugim, ki izstopajo iz povprečja, pomenijo vzpodbudo k nadaljnjim izboljšavam in nadgradnji na poti naše dežele v visokokakovostno, avtentično in hkrati inovativno deželo tudi za najbolj zahtevne foodijie. Gastronomija je eden od ključnih turističnih produktov aktualne turistične strategije, ki pomembno prispeva k uresničevanju cilja višje dodane vrednosti, Slovenija pa je bila nedavno tudi razglašena za Evropsko gastronomsko regijo 2021.«

Gault & Millau je eden od treh najvplivnejših mednarodnih vodnikov v svetu gastronomije. V zadnjih osmih mesecih so anonimni inšpektorji prečesali Slovenijo in neodvisno ocenili kar 130 restavracij, 50 priljubljenih zbirališč (t.i. pop up places), 50 vrhunskih vinskih kleti in 15 malih pivovarn.

Vodnik Gault & Millau je prepoznan po kuharskih kapah, ki jih dodeljuje restavracijam. Restavracije, ki izpolnjujejo kriterije Gault & Millau, lahko pridobijo od ene do pet kuharskih kap in so uvrščene v vodnik. Način ocenjevanja je standardiziran za vse države enako. Restavracije ocenjuje  tudi s točkami, najvišja mogoča ocena je 20. Najvišjo mogočo oceno dobijo le redki, v slovenski izdaji vodnika je bila najvišja ocena 17,5.

To oceno sta dobili dve restavraciji, Hiša Franko v Kobaridu in Gostilna pri Lojzetu na dvorcu Zemono, ki so jima prisodili tudi štiri kape, prav tako so štiri kape, a pol točke manj dobile še štiri restavracije – Hiša Denk, Ošterija Debeluh, Mak in Strelec.
 
Za kuharja leta so razglasili Igorja Jagodica iz restavracije Strelec, za kuharico tradicije Meto Repovž iz gostilne Repovž, kuhar prihodnosti je postal David Vračko iz restavracije Mak, naziv mladi talent je pripadel Mojmiru Marku Šiftarju iz restavracije Evergreen, za prispevek k razvoju slovenske kulinarike so nagradili Janeza Bratovža iz restavracije JB, za najboljšega natakarja so razglasili Matica Šubica iz restavracije Maxim, za najboljše “pop” zbirališče pa Odprto kuhno.