Šarmantni Mister Grape z visoko uvrstitvijo na svetovnem prvenstvu v barmanstvu

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Barman Anže Šmid iz Galerije okusov in član Društva barmanov Slovenije je s svojim koktajlom Mister Grape na Kitajskem osvojil 7. mesto v kategoriji Koktajli s penečim vinom.

Slovenske barve je na Svetovnem kongresu barmanov zastopal Anže Šmid iz Galerije okusov, ki je navdušil s svojo izvedbo koktajla s penečim vinom. Močna konkurenca ambicioznega 24-letnega slovenskega predstavnika ni prestrašila, saj je z vrhunsko predstavitvijo in izvedbo kljub mladosti svoj nastop odlično opravil.

V Kitajskem mestu ChengDu, v pokrajini Sečuan, je od 4. do 8. novembra potekal 68. Svetovni kongres barmanov, kjer so se v 6. različnih kategorijah predstavili najboljši barmeni iz 63 držav. Dogodek je potekal v organizaciji Zveze IBA (International barman Association).

Pred strokovno žirijo je slovenski predstavnik, Anže Šmid, predstavil avtorski koktajl, ki ga je poimenoval Mister Grape. Po petnajstminutni pripravi dekoracije, je sledila minutna predstavitev zgodbe koktajla, v kateri je Anže opisal večno mladega in urejenega šarmerja po imenu Grape (beseda združuje izvorno surovino konjaka in penečega vina), ki pa nima ravno sreče s spoznavanjem deklet, saj so vse njegove izkušnje grenkega priokusa. Simpatični predstavitvi je sledila tehnična priprava koktajlov.

Slovensko delegacijo so predstavljali aktualni državni barmanski prvak Anže Šmid, predsednik Društva barmanov Slovenije Aleš Ogrin, lastnik restavracije Gašper Puhan, delegat DBS Franci Pišek in podporni član DBS Jani Jazbec.

Anže Šmid je po vrnitvi v Slovenijo povedal, da je izredno vesel priložnosti, kjer se je lahko pomeril z najboljšimi na svetu. »Zame je to res pomembna izkušnja. Najprej si nisem predstavljal, kako veliko tekmovanje je to. Veseli pa me, da tudi mladi dobimo takšno priložnost, kjer se lahko pokažemo in nabiramo nove izkušnje.«

»Ponosni smo, da je našo državo zastopal mlad in perspektiven barman, ki je s svojimi nastopi in kreativnostjo že na številnih tekmovanjih dokazal, da mu barmanstvo ni tuje,« je povedal predsednik Društva barmanov Aleš Ogrin. Vsaka takšna priložnost in uspeh krepi prepoznavnost Slovenije in jo pozicionira v svetovni vrh.

Lastnik Galerije okusov, Gašper Puhan je ob upehu člana svoje ekipe povedal, da je izjemno ponosen in vesel, da tako mlada ekipa že žanje uspehe v svetovnem merilu. »Polega Anžeta se je letos tudi naš šef Marko Magajne z zmago v kvalifikacijah za Južno Evropon uvrstil na svetovno prvenstvo Global Chef Challege. S tem dokazujemo, da nam je zelo pomembno, da naša ekipa pridobiva nova znanja, izkušnje in poznanstva v tujini. To je tudi priložnost za razvoj ponudbe v visoki kulinariki,« je povedal Puhan. 

Recept:

Mister grape

  • 2 cl konjak Courvoisier VSOP
  • 1 cl liker De Kuyper Peachtree liquer
  • 1 cl žganica Baijiu Tao Zui strong 
  • 1,5 cl grenivkin sirup Monin
  • 1cl svež limonin sok
  • 10 cl peneče vino J. Charpentier extra brut

Dekoracija: vaniljeva palčka, koktajl češnja, pomarančna in limonina lupina ter kitajski beli cvet

KOKTAJL

ANŽE S SODNICO

SLOVENSKA DELEGACIJA

ANŽE ŠMID