SALON SAUVIGNON PTUJ 2019 – VINO V MESTU TISOČLETIJ

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

SALON SAUVIGNON PTUJ 2019 – VINO V MESTU TISOČLETIJ
DOMINIKANSKI SAMOSTAN
sobota 13. aprila 2019

SALON SAUVIGNON PTUJ 2020 – VINO V MESTU TISOČLETIJ, sobota 18. aprila 2020

organizator: Ars POETOVIENSIS

 

Festival SALON SAUVIGNON PTUJ – VINO V MESTU TISOČLETIJ  gradimo na istovetnosti Ptuja kot mesta tisočletij z bogato umetnostno zgodovinsko dediščino in tisočletno vinsko zgodovino.

Letošnjega smo posvetili 1950 letnici prve omembe mesta – antične Poetovione.

Festival je potekal preteklo soboto 13. aprila 2019 med 13. in 19. uro v Dominikanskem samostanu na Ptuju in pritegnil preko šesto ljubiteljev te vinske sorte. Na dogodku je svoje sauvignone in cabernet sauvignone, kar 171 jih je bilo, predstavljalo preko sto navzočih vinarjev in predstavnikov 61. kleti iz Slovenije, soseščine in širšega območja.

Zbrane je z besedami, da je festival Salon Sauvignon projekt povezovanja in vinskih tradicij, nagovorila Nuška GAJŠEK, županja Mestne občine Ptuj.

Dr. Aleksandra PIVEC, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, častna gostja festivala, je podelila prvake strokovnega ocenjevanja festivalskih vin: Vinarstvu GAUBE za Sauvignon letnika 2018 / suho, sveže, Vinogradništvu KALOH za Sauvignon letnika 2000 / suhi jagodni izbor, in PTUJSKI KLETI za arhivski Sauvignon letnika 1990.

Dr. Aleksandra PIVEC je s festivalom posebej tesno povezana, saj je salon pred petimi leti začel svojo pot v organizacijskem okviru ustanove ZRS Bistra Ptuj, ki jo je takrat vodila. Na svoji FB strani je zapisala: »Z velikim ponosom in veseljem sem danes odprla 5. festival Salon Sauvignon, festival vina in kulinarike na Ptuju. Pred 5 leti sem na tem mestu stala kot del ekipe, ki je orala ledino festivala; Slavko PODBREŽNIK DOBNIK, Bojan KOBAL, Andrej SAJKO in sodelavci ZRS Bistra Ptuj. 

Ponosna sem, da ekipa vztraja in tako širi sloves mesta vina in dežele sauvignona širom po državi in svetu. Vinarstvo je naša tradicija, kultura in naš način življenja. Ponuja številne priložnosti za nadaljnji razvoj in večanje dodane vrednosti v povezovanju s kulinariko in vključevanjem v atraktivne turistične produkte.

Znanje & sodelovanje & povezovanje za nadaljni razvoj slovenskega vinarstva!”

PARTNERJI

Pokrovitelj festivala SALON SAUVIGNON PTUJ 2019  je MESTNA OBČINA PTUJ, sponzorji TALUM, PERUTINA PTUJ, MESSER in PERUTNINARSKA ZADRUGA PTUJ. 

V projektu so sodelovale številne ustanove, podjetja in posamezniki iz Ptuja, Štajerske in Slovenije. Naj izpostavimo študijsko turo z mednarodno zasedbo novinarjev, ki sta jo v sodelovanju z Ars POETOVIENSIS, nosilcem festivala Salon Sauvignon, izpeljali Zavod za turizem Maribor – Pohorje in Zavod za turizem Ptuj. Ob teh pa izpostavimo še Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj, s katerim smo izpeljali strokovno ocenjevanje festivalskih vin, Biotehniško šolo Ptuj, ki je poskrbela za oskrbo festivala, Društvo podeželske mladine Spodnjega Podravja, ki je priskočilo na pomoč s prostovoljci, in Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem Maribor, ki je s svojima izvrstinima slušateljema / študentoma strokovno pokrila predstavitev najbolje ocenjenih vin  letnikov 2017 in 2018 v okviru Concours Mondial du Sauvignon.

UVODNA DOGODKA 

Dogajanje je 13. marca odprlo tradicionalno izobešanje transparenta festivala Salon Sauvignon na pročelju ptujske Mestne hiše. Isti dan smo v okviru ciklusa večerov Vino se rado druži festival predstavili v Slovenski hiši v Ljubljani.

STROKOVNO OCENJEVANJE

Strokovna komisija je v torek 2. aprila v Dominikanskem samostanu ocenila festivalske sauvignone. Najboljših osem smo umestili na letošnji Master Class osrednjega festivalskega dogodka.  Več na spletni strani salonsauivgnon.eu.

POTUJOČI RAZSTAVI

V Salonu umetnosti na Ptuju smo skupaj s POKRAJINSKIM MUZEJEM PTUJ – ORMOŽ postavili in 8. aprila ob 19. uri tudi uradno odprli razstavo festivalskih fotografij avtorjev Maje ŽERAK, Borisa B. VOGLARJA in Stanislava ZEBCA – Stanča. To postavitev je spremljala razstava vinske zgodovine Ptuja, katere avtor je kustos Andrej BRENCE.

ŠTUDIJSKA TURA

Skupaj s partnerjema  Zavodom za turizem Maribor – Pohorje in z Zavodom za turizem Ptuj smo 11. in 12. aprila izvedli dvodnevno študijsko turo po urbanih središčih Maribora in Ptuja ter rastiščih obeh mest, na katero smo tokrat povabili turistične in vinske novinarje iz sosednjih držav in Poljske. Študijske ture se je udeležil tudi dr. Paul J. WHITE, nosilec letošnjega MASTER CLASSA.

ODPIRANJE OKEN FESTIVALSKEGA POLETJA

Mestna občina Ptuj je bila v petek 12. aprila ob 19. uri gostiteljica ODPIRANJA OKEN FESTIVALSKEGA POLETJA, otvoritvenega kulturnega dogodka ptujskega festivalskega poletja – kot je tradicija na predvečer osrednjega dne festivala Salon Sauvignon, prvega v nizu ptujskih festivalov toplejšega dela leta.

Tokrat smo skozi zlivanje umetniških izrazov raziskovali podzemlje Ptujskega gradu. Program smo v Grajski kleti partnersko izvedli ptujski festivali Art Stays, Arsana, Dnevi poezije in vina in Salon Sauvignon.

Ob županji Nuški GAJŠEK sta nas nagovorili častni gostji Eva ŠTRAUS PODLOGAR, generalna direktorica DIREKTORATA ZA TURIZEM IN INTERNACIONALIZACIJO, in Maja PAK, direktorica SLOVENSKE TURISTIČNE ORGANIZACIJE.

V duhu odpiranja ptujskega festivalskega obdobja toplejšega dela leta smo v soboto 13. aprila dopoldan ponovno obudili  Zajtrk za novinarje v Romanskem palaciju Ptujskega gradu. Na njem smo skupaj s partnerskimi festivali predstavnikom medijev v orisu predstavili kulturno dogajanje na Ptuju v prihodnjih mesecih.

OSREDNJI FESTIVALSKI DOGODEK

sobota // 13. april 2019 // 13:00

Obiskovalci so lahko pokusili 171 vrhunskih sauvignonov in cabernet sauvignonov iz Slovenije, soseščine in širšega območja. Kot posebnost smo v pokušino ponovno ponudili najboljše slovenske cabernet sauvignone, potomce sauvignona in cabernet franca.

CONCOURS MONDIAL DU SAUVIGNON

V veliko čast nam je, da je strokovno partnerstvo festivala Salon Sauvignon Ptuj 2019 prevzel  CONCOURS MONDIAL DU SAUVIGNON.

Osrednji dogodek v soboto 13. aprila v Dominikanskem samostanu je bil tako izjemna priložnost, da so obiskovalci lahko skozi vina spoznali najpomembnejšo ocenjevanje sauvignonov na svetu.

Skupaj s Concours Mondial du Sauvignon smo pripravili SVET V VINSKEM KOZARCU – WORLD IN THE WINE GLASS; na enem mestu smo lahko pokusili najboljše v svetu sauvignona na zemeljski obli – šestintrideset nagrajenih vin Concoursa letnikov 2017 in 2018. 

Hkrati je načelni dogovor z vodstvom Concoursa, da to ugledno ocenjevanje v nekaj letih izvedemo v Sloveniji. S tem se mestu in Sloveniji odpirajo vrata prepoznavnosti kot vrhunskega sauvignonskega rastišča na svetovni ravni.

MASTER CLASS

Festival Salon Sauvignon je strokovno gotovo eden najbolj prezentnih v Sloveniji. Gostil je najpomembnejša svetovna imena enologije: Caroline Gilby, Angelo Muir, Franka Smuldersa in Jānisa Volkinšteinsa.

V letu 2019 je bil nosilec Master Classa dr. Paul J. WHITE (Oxford University), vinski pisec svetovnega slovesa in član upravnega odbora Concours Mondial du Sauvignon. Podal je zanimivo zgodbo bliskovitega razvoja vinarstva v Novem svetu, ki temelji na povezovanju vinogradnikov in njihovih partnerjev ter podajanju vina kot vrhunske kulture.

ODPRTA KUHINJA NOTRANJEGA DVORIŠČA

V notranje dvorišče Dominikanca smo ponovno umestili odprto kuhinjo. Tokrat so štajersko kulinariko s svetovljanskim priokusom na temo sauvignona ponudili gostilna Ribič, Grand hotel Primus, gostilna Grabar in Štajerska hiša kulinarike.

Zelo smo veseli in počaščeni, da je naše povabilo, da sodeluje na festivalu SALON SAUVIGNON PTUJ 2019 – VINO V MESTU TISOČLETIJ, sprejel legendarni chef svetovnega slovesa Janez BRATOVŽ. Na prav poseben način, saj je bil mentor izbranim učencem – mladim kuharjem Biotehniške šole Ptuj.

Skupaj z njim in Janijem VUKOM, vodjo gostincev KULINARIČNIH HALOZ, so v soboto 23. marca v legendarni JB restavraciji, ki sodi v elitno družbo sto najboljših na svetu,  pripravili meni, ki so ga ob drugih kulinaričnih hišah Štajerske predstavili in ponudili na odprti kuhinji osrednjega festivalskega dogodka. 

MEŠČANSKA KAVARNA

Skupaj s PTUJSKIM FESTIVALOM KAVE smo v  južni trakt Dominikanca ponovno umestili meščansko kavarno. Letošnja festivalska glasbenika sta bila Ana DELIN & Marko KOROŠEC, ki sta očarala festivalsko publiko. Ta se je s petjem spontano vključevala v njun glasbeni nastop. Prijateljsko, sproščeno in prešerno vzdušje je ena odlik festivala, ki se je najbolje izrazila in potrdila prav med njunim nastopom.

ART & WINE

Umetnica festivala je bila fotografinja Tanja VERLAK. V refektoriju Dominikanskega samostana je razstavila del svojega opusa.

Hkrati smo v Dominikanca preselili in na ogled postavili razstavi iz Salona umetnosti; vinske zgodovine Ptuja na Južno dvorišče in na vhodu razstavo festivalskih fotografij. 

Avtor fotografij je Boris B. VOGLAR. 

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!