SALON SAUVIGNON PTUJ 2018

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Art & Wine

SALON SAUVIGNON PTUJ 2018 – VINO V MESTU TISOČLETIJ
sobota 21. aprila 2018 med 13. in 19. uro
Dominikanski samostan
Muzejski trg 1
Ptuj

… vsaj 46 vinarjev …
… preko sto vrhunskih sauvignonov iz vsega sveta …
… cabernet sauvignon …
… Master Class …
… o slovenskem vinu v slovenskem sodu …
… vrhunska štajerska kulinarika s svetovnim pridihom ….
… meščanska kavarna …
… umetnost …
… predavanje Roberta Gorjaka  …
… Primusove vinske zgodbe …
… glasba …
… družinam prijazen …

 www.salonsauvignon.eu

 

 

… predprodaja vstopic 16 evrov …

EVENTIM
ARS POETOVIENSIS

ars.poetoviensis@salonsauvignon.eu.

… na dan dogodka 18 evrov …
(popust na skupine, ki štejejo več kot deset obiskovalcev)

 

 

 

Frank Smulders, Master of Wine

“Predstavitev vin iz mojstrskih razredov v okolju samostana iz 12. stoletja je čisto veselje!”

 

Domikanec

Vino je kultura – in vrhunska vina terjajo, da jih izpijemo v vrhunskih kulturnih kontekstih.

Festival Salon Sauvignon – Vino v mestu tisočletij umeščamo v slikovito okolje ptujskega Dominikanskega samostana. Kompleks Dominikanca, obdan s cvetjem in zelenjem Sončnega parka, na katerega se ozira čudovito baročno pročelje, z južnim dvoriščem, ki je bratom Dominikancem služil kot letna jedilnica in zeliščni vrt, s spokojnim notranjim dvoriščem, gotskim križnim hodnikom, ki ga preseva svetloba vitkih, elegantnih šilasto ločnih oken, refektorijem z razkošno baročno poslikavo in ornamentalno bogato štukaturo ter amfiteatrom Male dvorane za en dan spremenimo v okolje vrhunskega uživanja po načelu, da je vino kultura in da k njegovim vrhunskim  dosežkom sodijo le izjemni konteksti njegovega užitja.

Vino

Salon Sauvignon Ptuj 2018. Prisotnih bo vsaj 46 vinarje vinarjev predvsem iz Slovenije, pa tudi iz soseščine, preko sto sauvignonov iz vseta sveta, tudi iz vinorodnih dežel Novega sveta.
Tokrat pripravljamo poglavje cabernet sauvignona; vključujemo nekaj izbranih slovenskih otrok sauvignona in cabernet franca.

Kulinarika

Barve štajerske kulinarike bodo tudi tokrat zastopale najboljše ptujske gostilne; Gostilna Ribič, Grand hotel Primus, Gostilna Grabar in Gostilna Amadeus. Sauvignon bodo poročale z izbranimi kulinaričnimi okusi Štajerske. Otroci Biotehniške šole Ptuj bodo z mentorji pripravili pomladne slaščice na temo sauvignona – tudi vegansko različico. Res, na nikogar nismo pozabili; vsaka kulinarična hiša bo k vrhunskim sauvignonom ponudila mesni ali ribji meni, ob tem pa še meni za vegetarijance in vegane. Za strežbo bo tudi tokrat skrbela ekipa učencev iz Biotehniške šole Ptuj.

Master Class

Tudi letošnjemu festivalu Salon Sauvignon Ptuj 2018 bomo dali veliko strokovno težo. Na salon smo povabili Jānisa Volkinšteinsa, zelo zanimivega vinskega strokovnjaka in poslovneža milenijske generacije, pomembnega vinskega uvoznika in distributerja ter kreativnega vinskega organizatorja iz Baltika. Vsekakor vse, kar vemo o njem, obeta izjemno iskrivo vinsko doživetje. Potrebne so rezervacije na www.salonsauvignon.eu.

Slovensko vino v slovenskem sodu

Slovensko vino se je v preteklosti negovalo v sodih iz slovenskega lesa. Slovenski hrast je povsem primerljiv s slavonskim ali francoskim. Ni torej razloga, da bi skoraj izumrlo obrt ponovno ne obudili. O tem bo spregovorila VERONIKA VALENTAR iz oddelka za agroekonomiko in urejanje kmetijskega prostora na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor. Njenemu predavanju bo sledila okrogla miza, na kateri bosta sodelovala slovenska sodarja Krajnc in Učakar ter nekaj izdelovalce vrhunskih izdelkov iz lesa.

Festival kave

Ponovno smo se partnersko povezali z domiselnim festivalom Ptujske zgodbe ob kavi, ki ga Helena Ajdnik organizira prav tako v Dominikancu, ponovno letos septembra. V sodelovanju s festivalom bomo v kavarniškem vzdušju uredili Južno dvorišče. Klubski značaj mu bo dajal nastop nadarjenih mladih glasbenic Lize Klajnšek in Taje Islamovič.

Družinam prijazen

Z otroci se bosta v notranjem dvorišču Dominikanca družila klovn in klovnesa iz Cirkusa Arbadakarba, medtem ko bodo starši lahko okušali izbrane sauvignone in cabernet sauvignone v križnih hodnikih in v refektoriju. Pripravljamo posebno vstopnino 26 evrov za starša z mladoletnimi otroci.

Umetnost

Vino je umetnost. Kreacija narave in vinarja. Zato ga povezujemo z umetnostjo. Tudi letos bomo v Dominikanskem samostanu razstavili dela izjemne likovnega zbirke družbe Talum, generalnega sponzorja festivala. Ponovno bomo v festival vključili Stojana Kerblerja, velikega mojstra fotografije, sicer pa viteza slovenskega reda vitezov vina. Tokrat bomo med srednjeveškimi zidovi Dominikanskega samostana razstavili njegovo Tovarniško fotografijo.

Pridružila se mu bo Aleksandra Farazin, likovna umetnica mlajše generacije. Otvoritev likovne razstave bo v sredo 18. aprila ob 18. uri. Razstavo in s tem Salon Sauvignon Ptuj 2018 posvečamo Kerblerjevi 80 letnici.

Salon pred salonom

Festival Salon Sauvignon bodo odprle že Primusove vinske zgodbe ta petek 13. aprila 2018 ob 20. uri. Prav s sauvignonom bodo v klubu Gemina v Grand hotelu PRIMUS zaključili že 14. sezono tega izjemnega vinskega in kulinaričnega dogajanja na Ptuju. Na predvečer osrednjega dela festivala, torej 20. aprila ob 19. uri v kavarni MuziKafe, pa bo Robert Gorjak, slovenski vinski poznavalec z mednarodnim ugledom, predstavil referenčno knjižno delo SLOVENIJA, MOJA DEŽELA.

Salon po salonu

Ko bo salon zaprl vrata Dominikanca, bo odprl vrata starega mestnega jedra. Odličen zaključek festivala z druženjem – ob kozarcu vrhunskega sauvignona v starem mestnem jedru Ptuja. Mesta s čudovitimi razgledi na vinorodno okolico. Mesta tisočletij.

 

 

Vse informacije o festivalu, o vsebinah in o nastanitvah v mestu in okolici na
www.salonsauvignon.eu

Pišite nam na

ars.poetoviensis@salonsauvignon.eu

Pokličite nas na

041/328-488