Salon modre frankinje v Ljubljani

misc1

 

V soorganizaciji KŠTM Sevnica je v okviru 20. Slovenskega festivala vin in 10. Festivala kulinarike v soboto, 18. novembra 2017, v hotelu Slon v Ljubljani potekal tudi Salon modre frankinje.

Dogodek je povezal 13 vinarjev (Hiša vin Emino, Klet Krško, Kmetija Kobal, Vina Jelenič, Vina Kozinc, Vina Plut Vina Zajc, Vinarstvo Kerin – Hiša frankinje, Vinska klet Dular, Vinska klet Frelih, Vinska klet Mastnak – Zdravko Mastnak, Vinska klet Šuklje, Žaren), ki so obiskovalcem festivala ponudili izbrane modre frankinje. Poleg modrih frankinj so bile na salonu na pokušino tudi izbrane suhomesnate dobrote iz Grajskih mesnin, blagovne znamke Kmečke zadruge Sevnica.

Vinska klet Mastnak – Zdravko Mastnak

Salon modre frankinje je nadgradnja tradicionalnega mednarodnega Festivala modre frankinje, ki od leta 2011 poteka vsako leto na gradu Sevnica v obliki mednarodnega ocenjevanja modrih frankinj ter predstavitve v obliki edinstvenega enološko-kulinaričnega dogodka, na katerem se predstavijo in ponudijo vina izbrani domači in tuji pridelovalci modrih frankinje ter kulinarični ponudniki. Poslanstvo festivala modre frankinje je stalno osveščanje, promocija in dvig kakovosti sorte modra frankinja. 

Poleg Salona modre frankinje so v petek, 17. 11., in soboto, 18. 11., v Modrem salonu Grand hotela Union potekale tudi strokovno vodene delavnice na Salonu zmagovalcev, na katerem so gostje spoznali in okusili 6 izbranih modrih frankinj s 7. festivala modre frankinje. Glede na odzive gostov se modri frankinji obeta zelo lepa prihodnost!

Izvorno naša
Strokovnjaki trsničarskega inštituta Juliusa Kühna v nemškem Geilweilerhofu so pred dobrim letom dni odkrili, da je modra frankinja več kot le avtohtona slovenska sorta. Celo izvira iz Slovenije.
 
(Zdravilne) lastnosti modre frankinje
Modro frankinjo odlikuje velika vsebnost antioksidantov, še posebej resveratrola, ki znižuje splošno stopnjo holesterola v krvi. Poleg tega zvišuje blagodejno visoko lipoproteinsko gostoto (HDL), ki varuje srce. Istočasno tudi preprečuje rakava obolenja, zato je zmerno uživanje modre frankinje še posebej priporočljivo.

Več o modri frankinji objavljamo na e-portalu: modra-frankinja.com

.

Besedilo: sporočilo za medije KŠTM Sevnica
Fotografije: Mediaspeed.net