REZULTATI PRVEGA DELA JUBILEJNEGA, 40. MEDNARODNEGA OCENJEVANJA KAKOVOSTI MESA IN MESNIH IZDELKOV AGRA 2019

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Z ocenjevanjem svežega mesa se je pričelo preverjanje kakovosti, ki jo bo letos od 24. do 29. avgusta predstavljal 57. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA 2019. Ocenjevanje je kot uvodno dejanje 40. Mednarodnega ocenjevanja kakovosti mesa in mesnih izdelkov potekalo 15. maja na Oddelku za živilstvo Biotehniške fakultete v Ljubljani.

Strokovna komisija je ocenila 68 izdelkov s poreklom v Avstriji in Sloveniji, ki jih je na ocenjevanje dostavilo 13 podjetij.

Pod predsedstvom prof. dr. Lee Demšar so ocenjevali tudi drugi mednarodno priznani strokovnjaki: prof. dr. Božidar Žlender, izr. prof. dr. Tomaž Požrl, dr. Mateja Lušnic Polak in mag. Marlena Skvarča iz Biotehniške fakultete Ljubljana ter prof. dr. Andrej Kirbiš iz Veterinarske fakultete Ljubljana. Najbolje izdelke so nagradili s 6 šampionskimi naslovi, 37 zlatimi in 17 srebrnimi medaljami za tržno ponudbo.

Šampion kakovosti

Izdelki, ki so bili tri leta zaporedoma nagrajeni z zlato medaljo, so prejemniki naslova Šampion kakovosti. Prav vse šampionske naslove si je z odlično in konstantno kakovostjo letos priborila Perutnina Ptuj d.d. za izdelke:

•  Mediteranski piščanec s soljo iz piranskih solin,
•  Piščančje meso po italijansko,
•  Piščančji curry,
•  Ptujski piščanec,
•  Štajerski piščanec z bučnimi semeni,
•  Vok okus poletja.

Priznanje za tržno ponudbo mesa

To priznanje prejme proizvajalec, ki je z nagrajenimi izdelki zbral najvišje število točk. Tudi to priznanje je prejela Perutnina Ptuj d.d., saj je bila nagrajena s šestimi šampionskimi naslovi in sedmimi zlatimi medaljami za tržno ponudbo ter tremi srebrnimi medaljami za tržno ponudbo mesa.

Izjava predsednice strokovne ocenjevalne komisije

»Proizvajalci, trinajst iz Slovenije, so na letošnje jubilejno 40. mednarodno ocenjevanje kakovosti mesa in mesnih izdelkov ponovno poslali svoje najkakovostnejše izdelke iz kategorije D (meso in mesni pripravki). Število sodelujočih proizvajalcev (dva več) se iz leta v leto še vedno povečuje, prav tako se je letos v primerjavi z lanskoletnim ocenjevanjem (60) povečalo število ocenjenih izdelkov (68). Tudi letos so prevladovali mesni pripravki iz skupine oblikovano presno začinjeno meso. Poleg čevapčičev pa tokrat niso prevladovale pleskavice in nabodala temveč vrhunsko pripravljene jedi za peko, kot so mešanice mariniranih koščkov mesa z različno zelenjavo, slanino, gobami ipd, mesne rolade, polnjene s kruhovim nadevom ali marinirane s kombinacijo različnih začimb, polnjeni in/ali marinirani piščanci, ter prvič tudi suho zoreno goveje meso. Kakovost nagrajenih izdelkov iz te skupine so preskuševalci ocenili kot vrhunsko (6 šampionov, 12 %), izjemno (26 zlatih medalj za tržno ponudbo (51 %) in odlično (13 srebrnih medalj za tržno ponudbo (25 %), le 6 izdelkov (12 %) je ostalo brez odličja. Posebej je potrebno izpostaviti še šampione kakovosti, izdelke, ki so tri leta zaporedoma dobili zlato medaljo. Bilo jih je kar šest, vsi s podjetja Perutnina Ptuj, d.d., ki je za svojo celotno kolekcijo na ocenjevanju prejela tudi Priznanje za tržno ponudbo mesa. Vsem nagrajencem čestitamo za predstavljeno kakovost.«
Prof. dr. Lea Demšar, Predsednica komisije

Ocenjevanju svežega mesa bo v okviru 40. mednarodnega ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni 12. junija sledilo ocenjevanje mesnih izdelkov. 33. mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov bo na sporedu od 4. do 7. junija ter 23. mednarodno ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod 18. junija. Jubilejno, 45. odprto državno ocenjevanje vin “Vino Slovenija Gornja Radgona” in 9. odprto državno ocenjevanje BIO vin bosta potekala v Gornji Radgoni od 15. do 18. julija. Sledila bosta 17. ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo 6. avgusta ter 39. mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme od 22. do 23. avgusta 2019.

 

REZULTATI OCENJEVANJA SVEŽEGA MESA V OKVIRU 40.  MEDNARODNEGA OCENJEVANJE MESA IN MESNIH IZDELKOV 2019 PO ABECEDNEM VRSTNEM REDU UDELEŽENCEV

Hermine Wech – Koroška perutnina d.o.o.
Gačnikova pot 2, SI-2390 Ravne na Koroškem
www.wech.si

ZLATA MEDALJA ZA TRŽNO PONUDBO
– Bio file (piščančji)
– Bio piščanec (celi)
– Bio bedra (piščančja)
– Piščančji file
– Piščančja bedra brez kosti in kože

SREBRNA MEDALJA ZA TRŽNO PONUDBO
– Bio krožnik (piščančje krače + stegno)
– Piščančja bedra
– Celi piščanec
– Bio krila (piščančja)
——————————————————–

Kmetijska zadruga Rače z.o.o.
Cesta talcev 1, SI-2327 Rače
Telefon: 02/609 6070
Faks: 02/608 1200
www.kz-race.si

ZLATA MEDALJA ZA TRŽNO PONUDBO
– Suho zorjeni T-bone steak
– Zorjeni goveji rostbif

SREBRNA MEDALJA ZA TRŽNO PONUDBO
– Marinirani svinjski spare ribs
——————————————————-

Mesarstvo Blatnik d.o.o. Ljubljana
Selska ulica 46, SI-1291 Škofljica
Telefon: 01/366 6008
Faks: 01/366 6008
www.mesarstvo-blatnik.si

SREBRNA MEDALJA ZA TRŽNO PONUDBO
– Ribsi
——————————————————-

Mesnica in trgovina Matves Irena s.p.
Šentlenart 26, SI-2382 Mislinja
Telefon: 041/295 763

ZLATA MEDALJA ZA TRŽNO PONUDBO
– Polnjen piščanec brez kosti
– Mesna rolada
– Polnjena piščančja bedra brez kosti

SREBRNA MEDALJA ZA TRŽNO PONUDBO
– Klobasa za žar s sirom
——————————————————-

Mesnine Štajerske d.o.o.
Spodnji Gaj pri Pragerskem 9, SI-2331 Pragersko
Telefon: 02/803 9150
Faks: 02/803 7575
www.fingust.si

ZLATA MEDALJA ZA TRŽNO PONUDBO
– Goveji steak

SREBRNA MEDALJA ZA TRŽNO PONUDBO
– Marinirani svinjski ribsi
——————————————————

Meso Kamnik d.d.
Korenova cesta 9, Podgorje, SI-1241 Kamnik
Telefon: 01/831 9240
Faks: 01/831 1118
www.anton.si

ZLATA MEDALJA ZA TRŽNO PONUDBO
– Čevapčiči Anton
– Kamniški odščipanci s sirom
– Čevapčiči brez “E” Anton
– Marinirana svinjska ribica Anton
– Kamniški odščipanci z mesnato slanino

SREBRNA MEDALJA ZA TRŽNO PONUDBO
– Goveji čevapčiči
– Pečenice za žar Anton
——————————————————–

Nimrod d.o.o.
Trata 35, SI-4220 Škofja Loka
Telefon: 04/513 0690
www.nimrod.si

ZLATA MEDALJA ZA TRŽNO PONUDBO
– Jelen hrbet brez kosti
– Kolekcija marinirano divjačinsko meso
– Kolekcija JELEN – mikro – sveže
– Divji prašič stegno koščki – marinirani
– Kolekcija SRNA  – mikro – sveže
– Kolekcija DIVJI PRAŠIČ – mikro – sveže
———————————————————-

Panvita MIR d.d.
Ljutomerska cesta 28a, SI-9250 Gornja Radgona
Telefon: 02/564 9150
Faks: 02/564 9140
www.panvita.si

ZLATA MEDALJA ZA TRŽNO PONUDBO
– Leskovački čevapčiči AVE
– Piščančji čevapčiči AVE
– Telečji čevapčiči AVE
———————————————————-

Perutnina Ptuj d.d.
Potrčeva cesta 10, SI-2250 Ptuj
Telefon: 02/749 0100
Faks: 02/749 0133
www.perutnina.si

ŠAMPION
– Vok okus poletja
– Ptujski piščanec
– Mediteranski piščanec s soljo iz piranskih solin
– Piščančji curry
– Štajerski piščanec z bučnimi semeni
– Piščančje meso po italijansko

ZLATA MEDALJA ZA TRŽNO PONUDBO
– Piščančji zrezki po štajersko z bučnimi semeni
– BBQ krilca
– Fit nabodalca
– Puranji čevapčiči brez aditivov in brez E-jev
– Kolekcija puranje meso natur
– Kolekcija piščančje meso NATUR PREMIUM
– Piščančji kebab

SREBRNA MEDALJA ZA TRŽNO PONUDBO
– Vok okus jeseni
– Grill perutničke brez aditivov in brez E-jev
– Piščančji čevapčiči brez aditivov in brez E-jev
———————————————————

Pivka Perutninarstvo d.d.
Kal 1, SI-6257 Pivka
Telefon: 05/703 1000
Faks: 05/703 1001
www.pivkap.si

ZLATA MEDALJA ZA TRŽNO PONUDBO
– Pivka pleskavice s sirom iz piščančjega mesa – višja kakovost, vir selena
– Trio s šparglji in panceto
– Pivka nabodala iz piščančjega mesa – višja kakovost, vir selena
– Pivka pleskavice iz piščančjega mesa – višja kakovost, vir selena
– Pivka začinjen piščanec – višja kakovost, vir selena

SREBRNA MEDALJA ZA TRŽNO PONUDBO
– Pivka nabodala s sirom iz piščančjega mesa – višja kakovost, vir selena
– Pivka čevapčiči iz piščančjega mesa – višja kakovost, vir selena
– Pivka čevapčiči brez aditivov, dolgi, iz piščančjega mesa – višja kakovost, vir selena

—————————————————————————————————

Rival trade d.o.o., Trzin
Peske 8, SI-1236 Trzin
Telefon: 01/561 0408
Faks: 01/562 1658
www.rivaltrade.si

SREBRNA MEDALJA ZA TRŽNO PONUDBO
– Tuna burger PREMIUM
——————————————————-

 

Podrobnejše informacije:

Boris Nicolas Erjavec, projektni vodja

Mednarodno ocenjevanje mesa in mesnih izdelkov, Mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov, Mednarodno ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod, Ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo

telefon: 02/5642 115, e-pošta: boris.erjavec@pomurski-sejem.si

 

Andrej Slogovič, projektni vodja

Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, strokovno ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona, Mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije, telefon: +386 2/5642 112, e-pošta: andrej.slogovic@pomurski-sejem.si

 

Miran Mate, odnosi z javnostmi, telefon +386 41 263 107, e-pošta: miran.mate@pomurski-sejem.si

Osvežene informacije: www.pomurski-sejem.si