RECEPTI ZA PRIPRAVO VELIKONOČNIH POTIC

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Čemaževa potica s slanino

Sestavine:

•  ½  kocke kvasa Fala
•  15 g kislega testa Fala
•  140 g mleka  
•  400 g moke
•  90 g jogurta
•  30 g sladkorja
•  1 jajce
•  2-3 žlice olja
•  1,5 male žličke soli

Nadev:

•  250 g Feta sira
•  180 g jogurta
•  150 g ovsenih kosmičev
•  100 g trdega sira
•  100 g domače suhe slanine
•  1-2 žlici drobtin
•  2 jajci
•  šopek čemaža
•  poper 
•  1 jajce za premaz

Priprava:

Kvas Fala raztopimo v toplem mleku in ga prilijemo k moki. Dodamo ostale sestavine brez olja in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo olje. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Feta sir, jajci, jogurt, ovsene kosmiče in čemaž zmešamo s paličnim mešalnikom, primešamo drobtine, poper in nariban trdi sir. Pustimo, da kosmiči nabreknejo in zgostijo nadev. Slanino na drobno narežemo.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, pustimo počivati nekaj minut.

Nato testo razvaljamo na pravokotnik, ga premažemo z nadevom, posujemo slanino in zvijemo v zavitek. Tega položimo v pomaščen model in pustimo vzhajati.

Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, jo na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jo slabo uro pri 175 °C.

Pečeno potico vzamemo iz pečice, jo pustimo nekaj minut v modelu, nato jo obrnemo iz modela na krožnik in ohladimo do konca.

*Kislo testo FALA: Če nimamo kislega testa Fala, jih lahko pripravimo tudi brez tega. Aroma bo sicer malo manj izrazita in okus manj poln kot pri  pecivu s kislim testom.

 

Orehova potica z jabolki

Težavnost: srednje
Čas priprave: 50 minut
Peka: 50-60 minut

Testo:

•  1 kocka kvasa Fala
• 
30 g kislega testa Fala
• 
550 g moke
•  120 g mleka
•  140 g kisle smetane
•  90 g masla
•  20 g sladkorja
•  2 jajci
•  6 g soli

Nadev:

•  400 g orehov
•  350 g olupljenih jabolk
•  100 g sladkorja
•  1 noževo konico cimeta
•  1 jajce

Kvas Fala raztopimo v toplem mleku. V posodo odmerimo sol, moko, primešamo kislo testo Fala, dodamo jajci in kislo smetano, prilijemo raztopljeni kvas in zamesimo kvašeno testo. Na začetku mešamo počasi, nato deset minut na najvišji hitrosti. Med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Ko je testo gladko, ga pokrijemo in pustimo vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev.  Očiščena jabolka dušimo toliko časa, da izhlapi voda in dobimo pire. Pireju primešamo mlete orehe, sladkor in cimet.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Nato testo razvaljamo na pravokotnik, ga premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Položimo ga v pomaščen model in pustimo na toplem vzhajati.

Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, jo na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico.

Potico pečemo slabo uro na 175 °C; po potrebi jo prekrijemo s folijo, da bi se na vrhu ne zapekla preveč. Pečeno potico pustimo pet minut v modelu, nato jo stresemo iz modela na desko in ohladimo do konca.

 

Muškatna makova potica s kislo smetano

Testo:

•  1 kocko kvasa Fala
•  30 g kislega testa Fala
•  500 g moke 
•  120 g mleka 
•  100 g kisle smetane 
•  90 g masla 
•  40 g sladkorja 
•  2 jajci
•  60 g soli

Nadev:

•  250 g bučnega pireja
•  250 g mletega maka
•  100 g kisle smetane
•  100 g sladkorja
•  1 jajce
•  limonin sok in lupinica
•  1 rumenjak, 2 žlici mleka za premaz

Priprava:

Kvas Fala raztopimo v toplem mleku. V posodo odmerimo vse ostale sestavine brez masla, dodamo raztopljeni kvas in zamesimo kvašeno testo. Na začetku mešamo počasi, nato deset minut na najvišji hitrosti. Med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Ko je testo gladko, ga pokrijemo in pustimo vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Bučo razrežemo na četrtine in spečemo v pečici, da se zmehča. Pečeni buči odstranimo lupinico, jo zmešamo z makom, dodamo sladkor, jajce , kislo smetano, limonin sok in lupinico.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Nato testo razvaljamo na pravokotnik, ga premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Položimo ga v pomaščen model in pustimo na toplem vzhajati.

Vzhajano potico premažemo z mešanico rumenjaka in mleka, jo na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico.

Potico pečemo eno uro na 175 °C; po potrebi jo prekrijemo s folijo, da bi se na vrhu ne zapekla preveč. Pečeno potico pustimo pet minut v modelu, nato jo stresemo iz modela na desko in ohladimo do konca.

Težavnost: srednje
Čas priprave: 1 ura