Razglasili so zmagovalce sladkih natečajev

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Degustacija oljčnega olja, Nikita in Cipro 2015 so letošnji sladki zmagovalci

V petek, 13. septembra, zvečer so v protokolarno-prireditveni dvorani Sv. Frančiška Asiškega v Kopru slavnostno razglasili zmagovalce strokovnih natečajev za Najizvirnejšo sladico Istre, Naj torto in Muškat Sladke Istre 2019.

Na natečaj za Najizvirnejšo sladico Istre 2019 se je prijavilo  8 ponudnikov z 9 različnimi sladicami. Slednje so letos bogatili predvsem okusi mandljev, fig, lešnikov, sivke, oljk in celo lovorja, refoška in svinjine.

Strokovna in novinarska komisija sta si bili enotni in za Najizvirnejšo sladico Istre izbrali  sladico Degustacija oljčnega olja, ki so jo pripravili v portoroški Restavraciji COB. Glavne sestavine sladice so vanilija, čokolada, orehi in maskarpone ter seveda oljčno olje.

Na natečaju za Naj torto Sladke Istre 2019 je sodelovalo 5 tort, ki so jih je pripravili trije različni ponudniki. Med poglavitnimi sestavinami tort letos najdemo fige, slive, češnje, solni cvet in celo vrtnice.

Naziv »Naj torta Sladke Istre 2019«je strokovna komisija letos podelila Fetiche Patisserie za torto Nikita, slednja je najbolj prepričala tudi komisijo, sestavljeno iz predstavnikov medijev.

Strokovno komisijo za izbor Naj torte in najizvirnejše sladice Istre so letos sestavljali Ksenija Krajšek Mahorčič (Chef, gostilna Mahorčič), hkrati tudi v vlogi predsednice komisije, slaščičarska mojstrica in lastnica slaščičarne Villa Soši v Umagu (Hrvaška) ter dobitnica številnih mednarodnih nagrad Dragica Lukin, olimpijski in svetovni prvak kulinarične artistike ter izdelovalec skulptur iz čokolade Blaž Habjan, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije Tomaž Vozelj in kulinarični mojster, slaščičar francoske šole, ustanovitelj prvega francoskega slaščičarskega izobraževanja in celovite ponudbe zelo okusnih in prefinjenih posladkov v Sloveniji Naser Gashi.

Komisijo novinarjev pa so sestavljali predsednica komisije Urša Cvilak iz Revije 5 zvezdic, fotograf in novinar Jaka Ivančič (Radio Capris), Karina Cunder (Delo), Karin Sabadin (RTV Koper – Capodistria) in Matej Arh (POP TV).

Strokovno komisijo za izbor Muškata Sladke Istre 2019 pa so sestavljali predsednica komisije Tamara Rusjan, sicer specialistka za vinarstvo KGZ Nova Gorica, mednarodna strokovna degustatorka in novinarka Liliana Savioli, svetovalka za vinarstvo in vinogradništvo KGZ Nova Gorica Majda Brdnik, Miha Istenič (penine Istenič) in glavni enolog in direktor vinske kleti Puklavec Family Wines Mitja Herga.

Slednja je med 13 vzorci vin 10 prijaviteljev z naslovom Muškat Sladke Istre 2019 okronala Cipro, 2015, ki so ga pridelali v Vinakoper. V roke Vinakoper pa je šlo tudi zlata medalja za Sladki muškat 2018. Zlate medalje so prejeli še Kmetija Mahnič za Sladki muškat angel 2018, Vina Bordon za Rumeni muškat 2018 in Vinales za Rumeni muškat 2018.

Srebrne medalje so si letos prislužili Ekološko vinogradništvo Rodica za Rumeni muškat 2017 in Sladki rumeni muškat 2017, Kmetija Jogan Damijan za Rumeni muškat 2018, Kmetija Mahnič za Portorose 2017, Posestvo Brič za Sladki muškat Brič 2017, Vino veritas za Bacco 2018, Vinska klet Hreščak za Cipro 2018 in Vinska klet Peroša za Rumeni muškat 2018.

Zmagovalne sladice, torte in vina bo občinstvo lahko pokusilo na 11. Sladki Istri, ki bo v Kopru od 28. in 29. septembra.

Petkovo slovesnost so z glasbenimi točkami popestrili člani zasedbe En Big band, nagrade zmagovalcem pa je podelil župan Mestne občine Koper Aleš Bržan.

Avtor fotografij je Jaka Ivančič.