PREREZ VINSKEGA LETNIKA 2019 DVOREC ŠTATENBERG

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

V čudovitem okolju baročnega dvorca Štatenberg pri Makolah smo partnerjem iz sveta turizma in javnih občil v četrtek 30. maja zvečer skozi vrhunsko kulinariko, ki jo je iz sestavin partnerskih kmetij pripravila gostinska ekipa Kulinaričnih Haloz, predstavili dvajset najboljših haloških vin zadnjih nekaj let.

O VTISIH IN O PROJEKTU

Drago BULC, predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije: »Vsi projekti, ki se porajajo v Halozah, imajo izredno pozitivno konotacijo; povezovanje ljudi namreč vselej pripelje do uspehov. Povezovanje pozitivnih ljudi z znanjem pa le te še pospeši – in temu smo priča za tem omizjem na dvorcu Štatenberg; druženju ob odličnih lokalnih jedeh in fantastičnih vinih, ki jih dajejo vinogradi iz verjetno najbolj strmih vinskih leg Slovenije.

V tem trenutku je najpomembneje, da se majhne haloške občine povežejo v turistično območje, ker imajo skupaj res veliko za ponuditi. Temu pridajmo še odlično lego Haloz, saj gredo skoznje glavne evropske cestne povezave iz severa proti jugu Evrope.

Prepričan sem, da bodo ljudje iz Haloz svoje danosti znali predstaviti svetu in da se bodo turisti ustavljali v Deželi tisočerih gričev, kjer rastejo trte, ki dajejo ene najboljših vin na svetu.«

Damian BURAZEWSKI, vinski publicist, v letu 2018 razglašen za najboljšega poljskega blogerja: »Prelep baročen dvorec, veličastna večerja in najboljša svetovna vina. Ne, nisem bil povabljen na večerjo skupine Bilderberg v Švico, temveč na prerez vinskega letnika iz Haloz! Organizatorji so pripravili prelep okvir za vinsko in kulinarično pokušnjo. Tradicionalne haloške jedi na sodoben način, za katere so poskrbeli kuharji iz gostišč Kulinaričnih Haloz, so bile izjemne in so se odlično podale k haloškim vinom. Med predstavljenimi vini je bil tudi šipon Iglič 2016 vinarja Mihaela GROSSA, ki je pred kratkim dobil platinasto medaljo na londonskim Decanterju in osvojil neverjetnih 97 točk. Vino je bilo res odlično. A vseeno so mu suvereno sledile žlahtne kapljice drugih kleti, predvsem vina Bojana KOBALA in Aleksandra ZAVCA. Prepričan sem, bo prav slednji s svojimi vini v prihodnosti pritegnil večjo pozornost tako stroke kot vinoljubov.«

Aleksander ZAVEC, vodja haloških vinarjev v projektu ‘Haloze. Dežela tisočerih gričev.’: »Zelo sem vesel, da smo lahko vina predstavili v čudovitem okolju dvorca ŠTATENBERG na najboljši možni način; skozi vrhunsko kulinariko petih gostišč in iz sestavin, ki so jih za ta namen podarile partnerske kmetije iz Haloz in bližnje okolice ter trgovina Haložanka iz Majšperka.

Hvala vsem partnerjem, ki ste nas, vinarje podprli na prvem prerezu haloških vin, posebej pa kuharjem Kulinaričnih Haloz, ki ste nam na licu mesta pripravili res izjemno kulinarično doživetje: Janiju iz gostišča Špajza, Nataši iz gostišča Pod goro, Dragu iz gostišča Ribič in Marku iz gostišča Majolka. Velika hvala tudi Petru, najemniku dvorca Štatenberg, da nam je posodil prostor in ves čas pomagal pri izvedbi. Pa seveda cenjenim novinarjem, ki ste sodelovali na dogodku in ki nas boste, tako upamo in si želimo, kot turistično, kulinarično in enološko območje spremljali tudi v prihodnjih letih.«

Sebastjan TOPLAK, župan Občine PODLEHNIK, se je omizju prereza letnika pridružil v imenu županov haloških občin, ki so vključene v projekt ‘Haloze. Dežela tisočerih gričev.’: » Zelo spodbuden je enoten nastop več gostincev in pridelovalcev hrane pod okriljem blagovne znamke Kulinarične Haloze. Prav tako spodbudno je povezovanje vinarjev iz območja Haloz v Vinarski zadrugi Haloze. Oba primera nazorna kažeta, da je možno sodelovati in se medsebojno povezovati ter s tem doseči veliko večje učinke, kot v primeru posameznega, neusklajenega delovanja.

Oba primera kar kličeta po ustrezni nadgradnji oziroma medsebojni koordinaciji, ki jo bo izvajala s strani občin ustanovljena Interesna zveza haloških občin – IZHA s ciljem spodbujanja turističnega razvoja na območju Haloz. 

Ustanovitev IZHE je pomembna tudi za ohranitev pozitivnega trenda skupnega nastopanja in povezovanja posameznih ponudnikov ter ohranitve že do sedaj uveljavljene blagovne znamke ‘Haloze. Dežela tisočerih gričev.’.«

Slavko P. DOBNIK, vodja projektov ‘Haloze. Dežela tisočerih gričev.’ in Kulinaričnih Haloz, paradnega konja Dežele tisočerih gričev: » Pri razvoju skupnega turističnega območja in blagovne znamke ‘Haloze. Dežela tisočerih gričev.’ nas je povezala ideja edinstvene, slikovite, čiste in spokojne pokrajine tisočerih gričev, z bogato umetnostno zgodovinsko dediščino in živimi tradicijami. Zelo dobro nam gre, saj delamo skupaj in si med seboj pomagamo. Brez tega se ne bi mogli na ta prekrasen večer družiti v čudovitem okolju Dvorca Štatenberg ob tako izjemnih vinih in kulinariki.

Skupaj smo neprimerno močnejši – in to se je ponovno pokazalo.

Tudi v prihodnje bomo Deželo tisočerih gričev gradili skozi zanimive, ustvarjalne in privlačne vsebine. Vabljeni v čudovito, radostno in mistično Deželo tisočerih gričev. Že sedaj tudi na ponovitev tega čudovitega večera, na Prerez vinskega letnika haloških vinarjev 2020, ki bo na eni izmed izbranih lokacij Dežele tisočerih gričev sredi junija naslednje leto.«

PARTNERJI PREREZA LETNIKA

Na prvem prerezu vinskega letnika haloških vinarjev so se predstavile vinske kleti Kobal Wines, Vina Gross, Vina Zavec, Vinogradništvo Gorjup, Vinogradništvo Ivan Kramer in Vinarstvo Šmigoc. Vina so predstavili Andrej SAJKO (Kobal Wines), Aleksander ZAVEC (Vina Zavec), Irena KRAMER (Vinogradništvo Ivan Kramer) in Uroš KURENT (Vina Gross).

Pethodni meni so po predlogi Vlada PIGNARJA, priznanega štajerskega kulinarika, pripravila haloška gostišča Špajza, Pod Goro, Majolka, Svenšek in gostinstvo Štatenberg ter ptujska gostilna RIBIČ. Na licu mesta so kuhali Jani VUK (gostišče Špajza), Nataša KITAK (gostišče POD GORO), Drago KAJTNA (gostilna Ribič), Marko MLADENOVIČ (gostišče Majolka) in Peter KOCIPER (gostinstvo Štatenberg).

Sestavine za vrhunsko kulinariko so prispevale kmetije Mesarija Kokol Cirkulane, Kmetija Simona Adam Stoperce, Domača zelenjava Anita Zajc Apače, Kmetija Boris Vidnar Poljčane, Ekološka kmetija Pri omi Neži, Kmetija Skok Žetale in Trgovina Haložanka.

Na dogodku sta dvorec Štatenberg in kulturno dogajanje v Občini Makole predstavila Štefka SKLEDAR in Franc KOCIPER, zapeli so pevci ljudskih pesmi Turističnega društva Štatenberg, oblačilno kulturo Haloz sta predstavila mlada folklorista Kulturno prosvetnega društva Anice Černejeve Makole.

 

MENI

Pozdrav

Gerpa

Kobal Wines – Sauvigno 2018, suho
Vina Zavec – Rose 2018, suho
Vinogradništvo Ivan Kramer – Zeleni silvanec 2018, suho

Hladna predjed

•  Solata iz boba
•  Prekajena postrv
•  Hrenova majoneza
•  Sočno pečen goveji hrbet
•  Čemaž
•  Berivka

Vina Zavec – Sauvignon 2018, suho
Kobal Wines – Šipon 2018, suho
Vinarstvo Šmigoc – Sivi pinot 2018, suho

Topla predjed

•  Pražena piščančja jetrca
•  Krompir
•  Rumenjak

Vinogradništvo Gorjup – Sauvignon 2018, suho
Vina Zavec – Sivi pinot 2018, suho
Vinogradništvo Ivan Kramer –  sauvignon 2018, suho
Vinarstvo Šmigoc – Laški rizling 2018, suho

Glavna jed

•  Polnjena telečja prsa
•  Ocvrtek svinjske krače
•  Pire iz zelene in tepke
•  Štruklji ovčje skute

Vina Gross – Haloze blanc 2017, suho
Vina Gross – Colles 2017, suho
Kobal Wines – Modra frankinja 2017, suho

Sladica

Haloška gibanica

Kobal Wines – Rumeni muškat 2018, polsladko
Vinogradništvo Gorjup – Sauvignon jagodni izbor 2017, sladko

Vinsko presenečenje kot zaključek večera

Vinogradništvo Gorjup – Laški rizling 2015, suho
Kobal Wines – Bajta 2016, suho
Vina Zavec – Sauvignon 2016, suho
Vina Gross – Šipon Iglič 2016, suho
Vinogradništvo Ivan Kramer – Sauvignon 2011, sladko suhi jagodni izbor