PREDSTAVITEV BLUE TOUCH TER OGLED PODJETIJ

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

V torek, 26.3.2019, smo se odpravili proti italijanskemu mestecu Castelfranco Veneto, kjer so nas pričakali zastopniki podjetij Castelmac – ICEMATIC in DIHR ter njihov kuhar – chef Massimiliano Lulio. Po 4 urah vožnje smo prispeli v podjetje, kjer je že bila pripravljena soba za predstavitve. Chef Massimiliano je delno pripravil hrano zjutraj, pred nami pa jo je dokončal s pomočjo inovativne in napredne naprave BLUE TOUCH. BLUE TOUCH je napredna šok komora, ki z dodatnimi funkcijami omogoča tudi kuhanje na nizki temperaturi, vzhajanje, 4 različne cikle za ohlajevanje in zamrzovanje plus dodaten »smart control«, ki avtomatsko izbere najboljši program in cikel za naš produkt  … Več o izdelkih Icematic najdete na strani www.icematic.eu ali na www.elmont.si.

Kuhanje na nizki temperaturi postaja vedno bolj priljubljeno pri kuharjih, ki želijo ohraniti vse zdrave komponente v hrani kot so vitamini, proteini in encimske posebnosti živil. Naprava Blue Touch to omogoča na najbolj enostaven način. Obstajata dva načina kuhanja pri nizkih temperaturah: kuhanje s suspenzijo in počasno kuhanje.

Chef nam je želel pokazati, kako lahko v eni napravi pripraviš več različnih jedi, ki omogočajo predpripravo v času, ko imajo zaposleni v kuhinji čas. Poleg tega se prihrani na času in energiji. Potrebuje se manj zaposlenih.

Če hrano pripraviš za zamrznit v Blue Touch napravi, hrana ne pride v stik z bakterijami okolice, kar pomeni, da ima daljši rok uporabe.

Več o preizkušeni hrani, pripravljeni s pomočjo naprave Blue Touch, bo v nadaljevanju ob receptih za jedi.

Po predstavitvi smo se odpravili v halo, kjer poteka proizvodnja naprav Icematic – LEDOMATOV, ŠOK KOMOR ter HLADILNIH IN ZAMRZOVALNIH OMAR. Naslednji dan, po obilnem zajtrku v hotelu ROMA v centru mesta Castelfranco Veneto,  smo si ogledali še drugo podjetje, ki proizvaja pomivalne stroje DIHR. Napredna tehnologija, organizacija proizvodnje ter postopki skladiščenja omogočajo izdelavo kvalitetnih naprav ter izredno kratke dobavne roke pomivalnih strojev po naročilu.

V podjetju DIHR smo si nekaj več časa vzeli za spoznavanje z njihovim inovativnim in specifičnim produktom TWIN STAR, ki postaja vedno večja zvezda v vedno več državah. Zakaj specifičnim? Ta produkt omogoča skladiščenje posode in pranje hkrati. Primeren je za objekte, kjer ni veliko prostora, in imajo pripravo hrane s premori. Seveda ob uporabi dveh TWIN STAROV premori niso potrebni. Dober primer je dom za ostarele, kjer so zajtrki, kosila in večerje. Vsak posameznik po obedu lahko prispeva sam in vstavi svoj krožnik in kozarec v TWIN STAR. Ko je naprava napolnjena, zadnji samo pritisne tipko za pranje, saj je njegovo delovanje zelo enostavno. Tudi priklop je zelo enostaven – napravo postavite na svoje mesto in vklopite. Velik plus pri tej napravi je prihranek na energiji in čistilih, več o tem pa na www.dihr.com in na naši spletni strani www.elmont.si.

   

  

Mogoče se zdijo ledomati in nekatere druge gostinske naprave bolj pomembni v gostinstvu kot pomivalni stroji. Vendar če vložimo v pravilno izbrani pomivalni stroj, sčasoma lahko veliko prihranimo, saj ne potrebujemo zaposlenih samo za pranje velikih pladnjev, posode, krožnikov in pribora, poleg tega pa smo za kvaliteten stroj lahko prepričani, da bo delo opravil tako kot mora in posodo pustil brezhibno čisto.

Po koncu predstavitev so nas pogostili še s kosilom, po kosilu pa smo se počasi odpravili nazaj prosti Sloveniji. V avtobusu smo razglabljali o vseh novih podatkih, ki smo jih prejeli s strani prijazne ekipe v podjetjih Castelmac in Dihr, katerim gre posebna zahvala v imenu celotne ekipe.

Za konec naj povem, da smo odšli z novim znanjem in velikim zagonom za spremembe pri delu v kuhinji in strežbi, ki olajšajo delo in nam dovolijo, da brezskrbno izkoristimo prosti čas.

 

RECEPTI

1. KUHANJE S SUSPENZIJO: PEČENA GOVEDINA V ZAČIMBAH

 • kuhanje s suspenzijo
 • temperatura jedra – sonda
 • temperatura jedra 52/54 °C
 • para 95 %
 • notranja temperatura komore 85 °C
 • prezračevanje 60%

Pripravite kos govedine tako, da odstranite maščobo in vezivno tkivo. Govedino nato dušite na obeh straneh. Potem jo namažete z gorčico in dodate različne začimbe (rožmarin, timijan, poper, sol, curry). Pripravljeno meso postavite na pladenj v Blue Touch in pričnete s počasnim kuhanjem – nastavite temperaturo jedra na 52/55 °C. 1,6 kg mesa potrebuje 90 min kuhanja pri nizki temperaturi.

 

2. POČASNO KUHANJE NA NIZKI TEMPERATURI ŠPAGETI

 • Počasno kuhanje
 • notranja temperatura komore 85 °C
 • para 95 %
 • prezračevanje 40 %
 • čas kuhanja 10 min

Špagete pripravite tako, da daste v vrečko 100 g špagetov in 180 g vode. Vrečko vakuumsko zaprete. Blue Touch nastavite po zgornjih parametrih in postavite špagete v komoro. Po 10 min delovanja naprave so špageti pripravljeni za serviranje ali za ohranjanje špagetov v napravi Blue Touch za kasnejše serviranje.

*Čas kuhanja je vedno odvisen od tipa špagetov.

 

3. POČASNO KUHANJE NA NIZKI TEMPERATURI ČOKOLADA

 • Počasno kuhanje
 • vakuumsko pakiranje
 • notranja temperatura komore 50-60 °C
 • para 95 %
 • prezračevanje 40 %
 • čas kuhanja 12 min

Čokolado se pri kuhanju največ uporablja kot umetnost, dekoriranje. Tekoča čokolada potrebuje čas, prostor, predanost … Blue touch nam lahko olajša njeno pripravo.

V vrečko stresite čokolado za taljenje in jo zaprite z vakuumsko napravo. Blue Touch nastavite po zgornjih parametrih in postavite vrečko s čokolado v komoro. Napravo pustite delovati 12 minut. Nato vlijete čokolado v želene modele, jo postavite nazaj v Blue Touch in nastavite napravo za hlajenje (+3 °C za 15 min). Nastane odlična osnova za praline, okrasitev tort in še marsikaj.