Predstavili 13. izvedbo festivala VITOVSKA IN MORJE

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

V Trstu, na sedežu Trgovinske zbornice, je potekala predstavitvena tiskovna konferenca

13. IZVEDBE FESTIVALA VITOVSKA IN MORJE DEVINSKI GRAD (Trst) 21. in 22. JUNIJ

Dospeli smo do 13. izvedbe Morja in vitovske, vsakoletne prireditve za vse ljubitelje vina, ki je ne gre zamuditi. Dogodek je namenjen najslavnejši avtohtoni kraški vinski sorti in ga prireja Društvo vinogradnikov Krasa, ki vam ponuja degustacije, tudi vodene, posvete, lokalno kulinariko in še veliko več.


Vìtovska je simbol našega okolja, saj je lokalna sorta, ki je najbrž nastala z naravnim križanjem malvazije in glere, ki sta, in to ni naključje, edini ostali dve avtohtoni beli sorti.
Tudi letos bomo veliko pozornosti namenili začetnemu posvetu, ki se bo odvijal 21. junija, ob 15.30, v konferenčni dvorani Devinskega gradu. Naslov posveta bo naslednji:

Ženske, vinogradništvo in vitovska!

Na Devinskem gradu pričevanja vizionarskih pridelovalk vina, čigar strast in motivacije so v sozvočju s Krasom. Sodelujejo Matilde Poggi, Nicoletta Bocca, Carolina Gatti, Maria Teresa Mascarello, Erica Perrino, Nataša Černic in Lucija Milič.

Dogodek bo moderirala Aurora Endrici

Kateri so izzivi, s katerimi se soočajo vinarke danes v svetu, ki je še vedno pretežno moški? Kateri so izzivi, kateri so razlogi za njihovo življenjsko izbiro? Kako opisujejo svoje vinogradniško območje in svojo prisotnost na ozemlju med težavami in priložnostmi? To je le nekaj vprašanj, na katera bomo poskušali odgovoriti na uvodni konferenci 13. izdaje prireditve Morje in vitovska.
Teme, obravnavane med dogodkom, bodo skušale predstaviti prostor za informativni in izobraževalni razmislek, na temo vinogradništva v „rožnati barvi“. Srečanje bo obravnavalo vprašanje dela in ženskega podjetništva v vinskem sektorju. Zelo aktualna pripoved so ženske v kmetijstvu, kot delavke in podjetnice, ki predstavljajo velik vir in izkazujejo močno občutljivost ter sposobnost za podjetništvo, inovacije in komunikacijo.

Gostje srečanja bodo Matilde Poggi (Azienda Agricola Le Fraghe), Nicoletta Bocca (Azienda Agricola San Fereolo), Carolina Gatti (Azienda Agricola Gatti Carolina), Maria Teresa Mascarello (Cantina Bartolo Mascarello), Erica Perrino (Azienda Agricola Testalonga), Nataša Černic (Castello di Rubbia) in Lucija Milič (Turistična kmetija Milič). Srečanje bo vodila Aurora Endrici, komunikatorka in članica italijanskega združenja Ženske vina.
Udeležbo na posvetu je treba predhodno rezervirati s sporočilom na elektronski naslov: info@carsovinokras.it. Število mest je omejeno, zato bomo vpisovanje zaključili, ko bomo zapolnili vsa mesta. Potem bo dostop na dogodek možen z nakupom vstopnice na kraju samem ali v predprodaji!

 

Popolni spored prireditve

Četrtek, 20. junij
Ob 19.30 – Večerja-dogodek za predstavitev prireditve pri Lokandi Devetak (GO) – www.devetak.com

Petek, 21. junij
Ob 15.30 – Posvet Ženske, vinogradništvo in vitovska!
Ob 18.00 – Uradno odprtje prireditve
Ob 19.00 – Prva vodena degustacija, v priredbi AIS FVG. Informacije in vpisovanje na kraju samem (degustacija bo na voljo samo ob lepem vremenu)
Ob 20.30 – Druga vodena degustacija, v priredbi AIS FVG. Informacije in vpisovanje na kraju samem (degustacija bo na voljo samo ob lepem vremenu)

Sobota, 22. junij
Ob 18.00 – Odprtje prireditve
Ob 19.00 – Tretja vodena degustacija, v priredbi AIS FVG. Informacije in vpisovanje na kraju samem (degustacija bo na voljo samo ob lepem vremenu)
Ob 20.30 – Četrta vodena degustacija, v priredbi AIS FVG. Informacije in vpisovanje na kraju samem (degustacija bo na voljo samo ob lepem vremenu)

Cene
Vstopnina: 35,00 EUR na osebo
Vstopnina s popustom: 30,00 EUR z izkaznicami AIS, ONAV in SLOW FOOD
Predprodaja: cena vstopnice v predprodaji je 30,00 EUR. Ob nakupu se boste morali odločiti, ali se želite udeležiti prireditve v petek, 21. junija, ali pa v soboto, 22. junija. Izročili vam bomo vstopnice različnih barv glede na izbrani datum.
Vstopnice bodo v predprodaji od ponedeljka, 10. junija, pri naslednjih prodajalnah in kavarnah:

BAR X – V. del Coroneo, 11 – Trst
Caffè Vatta – V. Nazionale, 42 – Opčine
Caffè Carducci Monfalcone – V. Duca D’Aosta, 83 – Tržič
Bunker Wine – Nabrežina, 149
Salumificio Sfreddo – Via Cesare Battisti 1 – Trst
Kmetija Grgič – Padriče, 193 – Trst

AVTOBUSNI PREVOZ – Zaradi velikega zanimanja, se je Društvo vinogradnikov Krasa odločilo, da poskrbi za prevoz iz Trsta na kraj dogajanja. Avtobus bo odpeljal s Trga Oberdan tako v petek kot na soboto. Slednje je brezplačno, zaradi velikega povpraševanja pa je potrebno prevoz obvezno rezervirati: carsobuskras@gmail.com