Povabilo slovenskim restavracijam k udeležbi na kulinaričnem dogodku Goût de / Good France 2018

misc1

ozka usklajena 600x65

Kulinarični projekt Goût de / Good France 2018  bo že četrto leto zapored 21. marca 2018 * povezal več kot 2000 kuharskih mojstrov iz celega sveta, ki se bodo s posebno večerjo  poklonili francoski kulinariki.

Mednarodno zasnovan  kulinarični dogodek Goût de / Good France 2018 je bil prvič organiziran leta 2015, po vpisu francoskega gastronomskega obroka na Unescov seznam  svetovne nematerialne dediščine.  Pobudo za ta veliki kulinarični projekt sta dala francosko ministrstvo za evropske in zunanje zadeve ter francoski kuharski mojster Alain Ducasse, imetnik Michelinovih zvezdic. 

Lani je v projektu sodelovalo več kot 2100 restavracij iz vsega sveta in 156 francoskih veleposlaništev ter konzulatov v 149 državah. V projektu vsako leto sodelujejo tudi slovenske restavracije, leta 2015 se je projektu pridružilo 12 slovenskih kuharjev, dve leti kasneje pa je sodelovalo že 15 restavracij iz celotne Slovenije.

Francosko veleposlaništvo v Sloveniji vabi slovenske restavracije, da sprejmejo ta kulinarični izziv in sodelujejo pri pripravi največje francoske večerje na svetu. Svojo prijavo lahko oddajo vse do 31. januarja 2018 na uradni spletni strani kulinaričnega projekta Goût de/Good France 2018 .

.

*Novost tokratne izvedbe kulinaričnega projekta Goût de / Good France 2018 je, da bodo sodelujoče restavracije svojim gostom lahko pripravile večerjo Goût de  / Good France 2018 v časovnem obdobju enega tedna in ne le 21. marca, kot je bilo to doslej v veljavi.

.

Katere kriterije upoštevati pri pripravi jedilnika Goût de / Good France 2018?

Izbrani meni, ki ga bodo restavracije predlagale za večerjo Goût de / Good France 2018,  naj temelji na smernicah francoske gastronomije in naj poudari njeno inovativnost in raznolikost.

Pri izbiri jedi imajo kuharski mojstri proste roke. Pomembno je le, da je predlagani jedilnik zasnovan na kakovostnih in svežih lokalnih sestavinah.

Pri pripravi jedi naj se uporabi manj maščob, manj sladkorja in soli ter veliko zelenjave in žitaric. Poudarek naj bo na “dobri hrani” ter skrbi za okolje.

.

Predlagani meni naj sledi naslednjemu zaporedju jedi:

–          Aperitiv
–          Predjed(i)
–          Ena ali dve glavni jedi
–          Izbor sirov
–          Sladica *
–          Francoska vina in šampanjec

*V primeru, da restavracija ne more zagotoviti izbora sirov, lahko pripravi dve različni sladici.

.

Cena

 Ceno menija določi restavracija sama. Priporočeno je, da se 5% od prodanih menijev namenite eni od lokalnih nevladnih organizacij, ki delujejo na področju ohranjanja zdravja in okolja.

.
.

Za dodatne informacije v zvezi s projektom Goût de / Good France 2018 se lahko obrnete na:
Polona Gabrovšek, tiskovna predstavnica
polona.gabrovsek@diplomatie.gouv.fr

.
.
Vabljeni k sodelovanju v mednarodnem kulinaričnem projektu Goût de / Good France 2018!

.

.

.

Besedilo in fotografije: sporočilo za medije AMBASSADE DE FRANCE EN SLOVENIE