Podelili diplome someljejem 2. stopnje

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Predstavniki Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije so v sredo, 23. maja na slavnostni večerji v Restavraciji JB v Ljubljani, podelili diplome 2. stopnje 26 someljejem, ki so letos uspešno zaključili nadaljevalni tečaj.

V Društvu za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije, ki edino polnopravno predstavlja Slovenijo v Mednarodnem someljejskem združenju (ASI), so zaključili 6. tečaj druge stopnje s podelitvijo diplom 26 someljejem. Od leta 1993 do danes je osnovni tečaj uspešno zaključilo kar 888 someljejev. Skupno s tem tečajem je bilo na drugi stopnji uspešnih 163 kandidatov, tretjo stopnjo pa je zaključilo skupno 50 someljejev.

Tečaj druge stopnje je potekal od začetka lanskega oktobra do 25. januarja letos v Ljubljani in je obsegal 75 ur teorije ter 4 dni strokovne ekskurzije v vse slovenske vinorodne dežele. Program tečaja je udeležencem omogočil številna poglobljena uporabna znanja, ki jih someljeji potrebujejo v hitro se razvijajočem in vedno bolj konkurenčnem sodobnem turizmu: podrobnejše vedenje o domačih in tujih vinih, nova znanja o oljih, kisih, kavi, čaju, mineralnih vodah, žganih pijačah, cigarah, zaznavah v vinu, dekantaciji in postrežbi vina ter nove prijeme na področju someljejskega dela.

Izpiti iz teorije, opisa vin, dekantacije in postrežbe vin so bili zaključeni v mescu maju letos. Diplomo 2. stopnje in spominsko dekantacijsko posodo so prejeli someljejke in someljeji: Aleš Avbreht, Vesna Belič, Miha Berus, Nika Čelhar, Tadeja Dolinšek, Srečko Kenda, Nataša Kimovec, Kole Kostadinov, Jernej Kovač, Nataša Kranjec, Julija Krenker, Andrej Kurež, Urška Miklič, Mirjan Milunović, Emanuela Molek, Amir Murtić, Rok Petančič, Jan Pevec, Tina Podgornik, Nik Ražman, Rok Ražman, Mojca Tiršek, Tanita Tomažič, Andreja Urh, Metod Zaplotnik in Danijel Žabar.

Ivan Peršolja, predsednik Društva Sommelier Slovenije in Davorin Škarabot, podpredsednik društva, ki sta tečaj organizirala, sta izrazila zadovoljstvo nad spoznanjem nosilcev gostinske ponudbe, da za svoj razvoj in uspešno poslovanje potrebujejo dodatna znanja, ki so jih na tem tečaju tudi pridobili. Posebne pohvale so bili deležni tudi udeleženci nedavnega državnega prvenstva sommelierjev in chef Janez Bratovž, ki je s svojo ekipo razvajal udeležence z odlično kulinarično ponudbo in vini iz vseh slovenskih vinorodnih dežel. Ob ustreznih strokovnih razlagah je to posebno doživetje dobilo tudi didaktični pomen.

V društvu za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije bodo predvidoma v oktobru in novembru izvedli tečaj za sommelierje 3. stopnje, v začetku prihodnjega leta pa nadaljevali s programi izobraževanj na prvi stopnji. Stalen dvig vinske kulture v Sloveniji pomeni uresničevanje dolgoročnih ciljev in prizadevanj društva.