Ohranimo identiteto grozdja slovenske Istre!

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

V vinogradih Vinakoper se je že pričela trgatev. Klet želi od lokalnih pridelovalcev odkupiti čim več grozdja in tako prispevati k ohranjanju identitete vin slovenske Istre.

Iz kleti Vinakoper sporočajo, da so začeli s trgatvijo letnika 2018. Rezultati spremljanja dozorevanja grozdja so pokazali, da se trgatev za določene sorte lahko prične. Začeli so s sortami za penine, nadeljevali pa bodo s sivim pinotom, chardonnayem in sauvignonom. Konec tedna pa bo na sporedu obiranje najpomembnejše bele sorte, malvazije.

V kleti se zavedajo pomena vinorodnega okoliša slovenska Istra in želijo njegov potencial   razvijati. Želijo si močne in prepoznavne destinacije v segmentu vinskega turizma. Refošk in malvazijo štejemo za najpomembnejši lokalni sorti, ki sta ravno v vinorodnem okolišu slovenska Istra našli najprimernejši prostor. Tu se kažeta z vsemi svojimi odlikami.

Z namenom, da bi grozdje, ki je zraslo v slovenski Istri, tu tudi ostalo, so napram preteklim letom izboljšali plačilne pogoje. S tem, ko grozdje ostane v lokalnem okolju pripomoremo k ohranjanju prepoznavnosti vinorodnega okoliša, avtohtonosti sort in na koncu tudi h končni vrednost produkta. S skupnimi močmi si tako želijo okrepiti identiteto vin slovenske Istre.

Informacije o odkupnih pogojih in cenah grozdja so na razpolago na prevzemnem mestu kleti Vinakoper.

ISTRSKA ZAPELJIVKA

V avgustu predstavljamo nov letnik malvazije Capris (2017), ki sledi sodobnim trendom in zahtevam kupcev pri svežih malvazijah. O novem letniku malvazije Capris je glavni enolog kleti, Boštjan Zidar, povedal: »Malvazija Capris letnika 2017 nam prinaša več elegantne svežine in nekoliko nižjo alkoholno stopnjo. Njen vonj nam ponuja veliko zrele sadnosti, prepletene z vonjem akacijevih cvetov in zelišč. H kompleksnosti vonja pa svoje prida tudi zorenje v leseni posodi. V okusu se nam predstavi s prijetno svežino, slano mineralnostjo in z lepim, dolgim pookusom, ki se zaključi z nežnim kremastim okusom ter tipično noto grenkega mandlja. Poskusite jo v spremljavi brancina ali orade na žaru, gratiniranih jakobovih pokrovač, škampov na žaru, testenin in rižot z morskimi sadeži, perutnine, zelenjavnih jedi… Skratka, poskrbite, da bo dobro ohlajena, izberite malo večji kozarec in se prepustite čarom te istrske zapeljivke.«

V PRETORSKI PALAČI PO NOVEM TUDI VINSKE DEGUSTACIJE

V destinaciji Koper si prizadevamo združiti bogate znamenitosti naših krajev in pristno istrsko kulinariko. Od avgusta dalje so v Pretorski palači na voljo vinske degustacije, v prihodnje pa tudi degustacije ostalih domačih istrskih proizvodov. Ob prihodu večjih potniških ladij v Koper bomo namreč pod okriljem Mestne Občine Koper v Pretorski palači izvajali vinske degustacije. Med 10. in 14. uro bo tako za ceno 10 evrov mogoče okusiti tri različne vzorce vina in se udeležiti vodenega ogleda znamenite palače. Z vodenimi degustacijami potnikom z vsega sveta na ta način približamo našo pestro gastronomsko ponudbo in dolgo tradicijo vinogradništva in vinarstva.

NAZDRAVIMO NOVIM OKREPITVAM

V začetku meseca smo v ekipi dobili novega sodelavca, mladega in priznanega enologa Roka Jamnika. Rok je odraščal na Dolenjskem, šolanje pa dokončal v Ljubljani. Pred svojo prvo trgatvijo v Slovenski Istri je opravil prakso v kleti Vinakoper, kasneje pa karierno pot kot enolog nadaljeval na Štajerskem. Za sabo ima 10 let izkušenj na področju vinarstva, v tem času pa je opravil 12 trgatev, od tega 2 na Novi Zelandiji. Natančnost in predanost sta njegovi vodili pri delu, iz ponujenega pa želi izvleči kar se največ da. Deli mnenje o velikem potencialu Slovenske Istre, zato se je tudi pridružil naši ekipi. Skupaj s sodelavci želi ustvarjati vina z osebnim pečatom, jih še bolj približati potrošniku in ohranjati dober ugled podjetja.

WINEACADEMY

•  14. 9. 2018 ob 18.00 – Po poteh vinogradov
•  9. 11. 2018 ob 18.00 – Od mladega vina do arhive
•  14. 12. 2018 ob 18.00 – Peneči december

VINA MESECA »CAPRIS BELA & CHARDONNAY KOPER & REFOŠK KOPER«

Penina Capris Bela je bistre zlatorumene barve z rahlimi zelenimi odtenki. Posebno svežino ji na vonju daje sorta malvazija, ki poudari sadno in cvetno aromatiko. V okusu deluje prijetno, sveže in karakterno.

Chardonnay Koper se sveti v čisti, zlatorumeni barvi. Na vonju zadiši po jabolkah, breskvah in tropskem sadju. Okus je saden in svež, zaokrožen s prijetno kislino.

Refošk Koper je tipičen, z intenzivno rubinasto barvo. Vonj spominja na robidnico, borovnico in zrelo višnjo ter se lepo prepleta z nežno aromo lesa. Vino je polnega, mehkega okusa, ki je razigran s prijetnimi sadnimi kislinami. Zaključuje s srednje dolgim pookusom.

Degustacije vin meseca potekajo v maloprodajah v Kopru, Ljubljani in Celju vsak četrtek, petek in soboto v avgustu 2018.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!