Ogled proizvodnje kave Barcaffè

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Prvi dnevi Droge Portorož

Podjetje prehrambena industrija ‘Droga’ je nastalo z združitvijo Industrijskega podjetja ‘Začimba -Soline’ in podjetja ‘Gosad’ iz Ljubljane dne 23.6.1964. Po 3.10.1974 se je preimenovala in konstituirala v delovno organizacijo z imenom Droga prehrambena industrija Portorož p.o.

Rojstvo blagovne znamke Barcaffè

V teh letih je vsak ljubitelj dobre kave vedel, da je Barcaffè kava iz portoroške Droge. Prvi izdelek blagovne Barcaffè je bila sveže mleta in pražena kava pakirana v vrečke po 100g. Proizvajati smo jo začeli v novi pražarni, prvi večji Drogini investiciji, ki je vključevala posodabljanje tehnološke opreme.

Barcaffè mešanica pražene mlete kave v 100g vrečki se je rodila kot plod predhodnih izkušenj in znanja, ki so se v PC Začimba nabirali od leta 1956, ko je začela obratovati prva pražarna. Na kakovost izdelka je veliko vplivala bližina italijanske meje. Na drugi strani meje je še danes pražarna Illy, katere laboratoriji so bili tedaj veliko bolje opremljeni kot naši in za nas opravili zahtevnejše analize kave. Novonastali izdelek Barcaffè je nastal kot produkt vseh naštetih vplivov. Bil je sodoben, drugačen in boljši od vseh vrst kave iz bližnjih trgov. Povpraševanje po Barcaffè kavi je bilo že od začetka veliko in je nenehno samo naraščalo. Surovo kavo smo takrat kupovali preko Beograda in jo dobivali le v omejenih količinah, zato smo proizvajali manj kave, kot bi jo lahko prodali. Kasneje so bila ozka grla za dobavo kave odpravljena in proces proizvodnje se je konstantno, do današnjih dni, posodabljal. Fizično delo so prevzeli stroji in proces predelave je računalniško voden.

Barcaffè in magenta barva

Danes prepoznavna barva Barcaffè kave je prvotno nastala iz rdečega pakiranja. Začetno rdeče pakiranje smo zamenjali z bolj močnim vijola – roza magenta odtenkom. Potrošniki so ga sprejeli za svoje in od takrat je magenta postala nezamenljiv del blagovne znamke Barcaffè.

Prva pakiranja Barcaffè kave

Poleg začetnega 100g pakiranja, so bila na voljo še pakiranja 200g, 250g ter 300g Vsa pakiranja je sestavljala ista mešanica Barcaffè, na voljo je bila kot mleta kava ali kava v zrnu. Z uvajanjem novih postopkov smo ugodili potrošniku z nekaterimi inovacijami, ki v posodobljeni obliki, še danes tvorijo del pakiranj asortimenta Barcaffè. To sta pakiranja v vakuumu, ki je začelo leta 1992 in pakiranje z enosmernim ventilom. Do leta 1994 je Barcaffè že predstavljal najpomembnejši proizvodni program, tako po količini, kot po vrednosti in donosnosti ter na slovenskem trgu predstavljal večinski tržni delež v kategoriji kave.

Kakovost kave

Znano je, da se za Barcaffè uporablja najboljšo surovo kavo nabavljeno na samem izvoru pridelave. Naše zahteve glede kakovosti kav so nadstandardne in so poznane mnogim pridelovalcem in trgovcem s kavo. Zaradi tega tudi večkrat obiščemo same države proizvajalke kave po končani sezone trgatve. Vsako leto obiščemo Brazilijo, kot največjo proizvajalko kave, sledijo pa ji še Kolumbija, Burundi, Indija,…Tam se dogovarjamo o sami potrebi po kakovosti kave in z lokalnimi degustatorji definiramo potrebno kakovost kave za naše mešanice.
Surovo kavo za naše mešanice imamo pod strogim nadzorom. Vsaka kave mora prestati trikratni pregled preden lahko vstopi v postopek predelave kave. Vzorce dobimo prvič iz države proizvajalke, spražimo in testiramo z različnimi laboratorijskimi analizami ter najpomembneje s senzorično analizo. Samo potrjena kava, katera je zadostila vsem predpisanim parametrom se krca na ladjo na dvomesečno pot do Luke Koper. Postopek se ponovi ob prispetju kave v luko in zadnjič pri dospetju kave na dvorišče.

Proizvodni proces

Proizvodnja kave Barcaffè v izolskem proizvodnem obratu poteka po strogo predpisanih postopkih. Sam tehnološki proces je zaprt in le s težavo se kje vidi kavo. Proces je voden na način, da kava dospe do potrošnika z vsemi lastnostni sveže pražene kave. Tehnološki postopek predelave kave je najsodobnejši in je popolnoma avtomatiziran ter računalniško nadzorovan.
Kava pakirana v 60 kg juta vreče pride iz luke s tovornjakom. Razkladanje poteka z mehansko roko na transportni trak, kjer padajo vreče v stroj za razrez vreč. Po čistilnih napravah se očiščena surova kava transportira v silos, kjer se kava skladišči. Surovo kavo odvzamemo avtomatsko iz silosa za surovo kavo po izbrani recepturi za praženje v pražilniku. Praženje je šaržno in poteka pri določenih parametrih. Po končanem praženju kava potuje v silos za praženo kavo ali direktno na pakiranje kave v zrnu. Iz silosa za praženo kavo, pošiljamo kavo na mletje v mline. Mletje poteka na valjčnih mlinih v več fazah. Z zaprtim transportnim sistemom kava potuje do različnih pakirnih strojev. Spraženo in mleto kavo ali kavo v zrno strojno spakiramo v vrečko iz troslojne embalaže. V vseh fazah proizvodnega postopka imamo predpisane postopke kontrole in kontrolo končnega izdelka.

Barcaffè danes

Barcaffè je po podatkih Valicona najmočnejša blagovna znamka na trgu Slovenije. Znamka kave je uspela 48 let ohraniti vodilno pozicijo na trgu Slovenije in okus, ki prebuja večino Slovencev. Najbolj pogosto Barcaffè Slovenci povezujejo z začetkom novega dne, jutrom, domačnostjo ter bližnjimi, najdražjimi osebami. Receptura Barcaffè Classica skozi leta ostaja nespremenjena. Še danes velja za skrbno varovano skrivnost, ki prinaša nezamenljiv okus, vonj, mikavno penico in mamljivo aromo sveže mlete in pražene kave. Začetno in najbolj prodajano mešanico sveže mlete in pražene kave Barcaffè Classic so prvotno dopolnile še Barcaffè Dekofe, Espresso in Filter, ter kasneje Barcaffè Bio, kava iz ekološke pridelave in linije Barcaffè Selection ter Barcaffè Single Origin iz 100% arabike.

Sveže mleto in praženo kavo dopolnjujejo še linije instant napitkov Barcaffè Capuccino, Barcaffè D.O.T., kava v kapsulah in Black’n’Easy za enostavno pripravo turške kave. Linijo Barcaffè dopolnjuje tudi program Espresso, ki skrbi za oskrbo lokalov s kavo Barcaffè.
Vsi izdelki Barcaffè so pod stalnih pregledom, testiranjem in postopki zagotavljanja kakovosti ter izboljšav. Pri blagovni znamki Barcaffè prisluhnemo željam in navadam potrošnikov glede pitja kave ter se trudimo s širitvijo ponudbe izdelkov zagotoviti najboljšo kavno izkušnjo, ki zadovolji tudi najbolj zahtevnega kavoljuba.

Tovornjak, ki pripelje kavo v 60 kilogramskih vrečah, razložijo v 2 urah, po čiščenju in ločevanju pa se kava praži še 12-14 minut. V tem času se spraži 210-260 kilogramov, kar nato stoji do 8 ur, po tem pa se kava zmelje in spakira.

Ta soba je po mnenju zaposlenih »srce Barcaffèja«. Od tukaj se nadzorujejo vsi ključni procesi, ki določajo kakovost kave.

Pakiranje kave Barcaffè.

Cold Brew, hladno varjena kava.

Avtor fotografij je Stratkom.