Udeležili smo se okrogle mize ”Od pridelave do nakupa lokalno pridelanega”

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

V okviru programa ”Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016” je februar tematsko
posvečen lokalni samooskrbi. Tudi mi smo se udeležili okrogle mize ”Od pridelave do
nakupa
lokalno pridelanega”, ki je 24.2. potekala v Veliki sejni dvorani Mestne hiše.

Na okrogli mizi so sodelovali Gorazd Maslo (Oddelek za varstvo okolja, MOL), Urša Šebenik
(Inštitut za trajnostni razvoj), Ana Ogorelec (specialistka za zelenjadarstvo, Kmetijsko gozdarski
zavod Ljubljana), Andrej Drevenšek (pridelovalec zelenjave iz Podutika), Uroš Bric, Petra Križan
(Turizem Ljubljana) in Tomaž Juvan (Hostel Celica).

Glavno vprašanje okrogle mize je bilo, ali smo v Mestni občini Ljubljana dovolj samooskrbni in
kaj moramo storiti, da se stanje še izboljša. Udeleženci so predstavili primere dobrih praks
(npr.projekt Nakupujmo skupaj) in med zanimivo diskusijo poskušali odgovoriti na vprašanja,
kako so ponudniki in potrošniki med seboj povezani ter kakšen pomen ima lokalna samooskrba
za mesto. Izvedeli smo, da ima Ljubljana 40ha območij, namenjenih za pridelavo zelenjave ter da
le 10% zelenjave in sadja kupimo na tržnicah(ali direktno pri lokalnemu prodajalcu), kar 90%
pa v supermarketih. Večji poudarek bi moral biti na osveščanju ljudi (delavnice že v vrtcih) in
pomenu kratkih dobavnih verig.

Zaključili pa bi z mislijo, da je poznavanje kupca in medsebojno zaupanje najpomembnejši faktor
za dolgoročen uspeh.

Pripravila: Maja Gerčar, novinarka portala gastrogurman.si

Gastrogurman okrogla miza infopoint  Gastrogurman okrogla miza eko kmetija darja

Gastrogurman okrogla miza lokalna samooskrba b