Obiskovalke in obiskovalci so v dveh dneh okušali kar 170 malvazij

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Že 21. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana je obiskovalkam in obiskovalcem ponudil več kot 170 vzorcev malvazij, ki jih je pridelalo 72 vinarjev. Na ocenjevanje so poslali 110 vzorcev, 51 jih je prejelo zlato medaljo, pet pa se jih je okitilo z zmagovalnim naslovom.

V nedeljo in ponedeljek, 10. in 11. marca, je Društvo vinogradnikov slovenske Istre v Hotelu Slovenija v Portorožu organiziralo že 21. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Festival vsako leto privabi večje število vinogradnikov in vinarjev, tokrat je 72 vinarjev iz slovenske in hrvaške Istre, Krasa, Brd, Vipavske doline in Italije predstavljalo 170 vzorcev malvazij. Kot je povedala Ingrid Mahnič, predsednica društva, se festival vsako leto povzpne še eno stopnico višje: »Vsako leto se z našimi malvazijami druži več ljudi. Sprva je povezoval pridelovalce in poznavalce malvazije iz slovenske Istre, že nekaj let pa skupaj ustvarjamo mednarodni dogodek, ki ga ljubitelji vin na svojih koledarjih obkrožijo že leto vnaprej.«

Tudi letos sta dve petčlanski komisiji pod vodstvom predsednika ocenjevanja enologa Tilna Praprotnika še pred festivalom ocenjevali vina, prijavljena na ocenjevanje Sommelier Slovenije 2019. 110 vzorcev so razdelili v šest kategorij, in sicer penine, sveža, zrela, macerirana, s preostankom sladkorja in letos prvič tudi aromatizirana malvazija. V zadnji kategoriji so ocenili le en vzorec, zato za zmagovalca niso bili izpolnjeni vsi pogoji, med peninami je slavila Penina Pallidia iz vinske kleti Vina Sanabor, med svežimi malvazijami se je najvišje uvrstila malvazija 2018 iz Vinske kleti Robi in Dorjano Korenika, med zrelimi je bila najbolj prepričljiva malvazija Capo d’Istria iz kleti Vinakoper, med maceriranimi je največ točk prejela malvazija aMorus iz kleti Montemoro, med malvazijami s preostankom sladkorja pa je slavila vinska klet Baccellieri z malvazijo Greco di bianco.

V dveh dneh se je zvrstilo sedem delavnic, tri strokovne in štiri kulinarične, ki so jih vodili enolog Tilen Praprotnik, Boštjan Zidar, glavni enolog kleti Vinakoper, Tomaž Bevčič iz Restavracije Rizibizi, Gregor Kocjančič iz Restavracije Brič, Črt Butul iz Domačije Butul in Maxim Lorenčič ter Siniša Petrušič iz restavracije Istrian Tapas in Mira Šemić, prva sommelierka v naši regiji z nazivom Weinakademiker. Spletni portal Ovinu.si pa je v sklopu festivala organiziral razpravo ob pokušini malvazij Vinakoper, na kateri so sogovorniki razmišljali o trendih prodaje vina v gostinstvu, kako lahko vinar in sommelier vplivata na okus gosta, kako ustvariti večje povpraševanje in višjo ceno vina ter kako k boljši prodaji pripomorejo nagrade, ki jih vinar dobi na različnih ocenjevanjih.

Že tradicionalno je bil ponedeljek namenjen okrogli mizi, ki sta jo soorganizirala Društvo vinogradnikov slovenske Istre in LAS Istre. Direktor Turističnega združenja Portorož Igor Novel, svetovalka v Kabinetu župana Mestne občine Koper Jana Tolja, direktor Turističnega združenja Izola Dean Kocjančič in Nina Jurinčič iz Občine Ankaran so skupaj z vinarji razmišljali o prihodnosti istrske malvazije kot produkta, s katerim bi Istro postavili na svetovni zemljevid vinskih destinacij. Razprava je odprla številne možnosti močnejšega sodelovanja turističnih ustvarjalcev in pridelovalcev vina v prihodnosti.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

 

Več na spodnji povezavi:

OCENJEVANJE SOMMELIER SLOVENIJE 2019