Nov okus Ljubljane je jabolčno-bučna tortica dijaka Bruna Šulmana

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Festival »November Gourmet Ljubljana« je tudi letos razgibal novembrsko dogajanje v mestu. Ves mesec so se vrstili različni kulinarični dogodki – z najodmevnejšim, »November Gourmet Finale«, ob koncu festivala, na katerem so si lahko obiskovalci ogledali kulinarično ustvarjanje v živo in pokušali jedi in pijače iz zakladnice ljubljanske tradicije. Poleg tega so na dogodku izbrali Nov okus Ljubljane, ki bo eno leto del ponudbe Okusov Ljubljane, tradicionalnih ljubljanskih jedi v sodobni izvedbi. To je mini jabolčno-bučna mousse tortica, ki jo je pripravil Bruno Šulman, dijak Gimnazije Bežigrad.

Nov okus Ljubljane

Za sodelovanje na natečaju Nov okus Ljubljane v okviru festivala »November Gourmet Ljubljana« je bilo treba pripraviti novo jed iz treh sestavin – iz nabora: rdeča pesa, črna redkev, zelje, buča, kaki, jabolka, skuta, ječmenova ali ajdova kaša, piščančja krača, goveji bočnik in kranjska klobasa.

Natečaj je prinesel dvajset ustvarjalnih avtorskih receptov, med katerimi so na podlagi spletnega glasovanja občinstva in ocene strokovne žirije izbrali tri, ki so na dogodku »November Gourmet Finale« pripravili svojo jed v živo.

Bruno Šulman je strokovno žirijo, ki so jo sestavljali kuharski mojster Jorg Zupan iz restavracije Atelje, publicistka Valentina Smej Novak in kulinarični strokovnjak Boštjan Napotnik, prepričal z izvirno uporabo lokalnih sestavin in uravnoteženim okusom sladice. Ta je na pogled preprosta, a njena priprava je precej zahtevna. Žirijo sta navdušili tudi strokovnost in iznajdljivost nadarjenega dijaka, ki je premagal Aljo Viryent z receptom za nadevanega piščanca po kranjsko z bučnim pirejem in kokicami iz ajdove kaše ter Davida Kuzmanoviča in Jako Mankoča s »Čago na Barju«, kombinacijo starih slovenskih okusov in tradicionalnih sestavin v sodobni izvedbi.