Neodvisni gastronomski vodnik Gault & Millau tudi v Sloveniji

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Prvi samostojni Gault&Millau vodnik za leto 2019 prihaja v Slovenijo 20. novembra. Gre za prvi neodvisni mednarodni gastronomski vodnik, v katerem bodo objektivno in neodvisno ocenjene restavracije in vinske kleti iz vse Slovenije v slovenskem in angleškem jeziku. Pri projektu sodeluje tudi Slovenska turistična organizacija.

Na novinarski konferenci so včeraj, 25. oktobra, predstavili celoten projekt prvega mednarodnega kulinaričnega vodnika Gault&Millau. V zadnjih osmih mesecih so anonimni inšpektorji prečesali Slovenijo in neodvisno ocenili kar 130 restavracij, 50 priljubljenih zbirališč (t.i. pop up places), 50 vrhunskih vinskih kleti in 15 malih pivovarn.

20. novembra bodo na predstavitvi vodnika, ki bo doživel izdajo v angleškem in slovenskem jeziku, nagradili tudi najboljšega natakarja in razglasili najboljšega kuharskega mojstra, najboljšo restavracijo, mladega kuharja leta, kuharja prihodnosti in kuharja tradicije ter najboljše priljubljeno zbirališče.

Na druženju, ki ga je povezovala ugledna sommelierka Mira Šemić, pobudnica in organizatorja projekta, so bile prisotne tudi Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije in mag. Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana. Vse zbrane so izpostavile, da gre za pomemben korak k priznanju Slovenije kot mednarodno uveljavljene gastronomske destinacije, kar je eden od ciljev strategije razvoja turizma v državi.

»Gastronomija je eden od ključnih turističnih produktov, skladen s turistično strategijo, ki bistveno vpliva na razvoj butičnega, zelenega petzvezdičnega doživetja, kar smo si v slovenskem turizmu zastavili kot cilj. Gastronomija ključno prispeva k večji vrednosti, ki jo želimo v slovenskem turizmu doseči,« je povedala mag. Maja Pak in nadaljevala: »Prihod tako pomembnega vodnika ni naključje, saj je Slovenija v zadnjem času naredila velike korake na področju razvoja in intenzivne promocije gastronomije, tako s podporo mednarodnih priznanih slovenskih vrhunskih kuharskih mojstrov z Ano Roš na čelu, z razvojem kulinaričnih festivalov in nedavno razglasitvijo Slovenije kot Evropske gastronomske regije 2021. Gastronomija bo tudi dvoletna trženjska tema Slovenske turistične organizacije 2020-2021, ki bo nasledila temo kulture.«

Eva Štravs Podlogar je poudarila, da je bistvo in prednost slovenske gastronomske ponudbe v lokalnem: »lokalno pridelano, lokalno pripravljeno in lokalno predstavljeno.«

Mira Šemić je izpostavlja odlično kakovost hrane v Sloveniji in pomembnost domačih izdelkov in pristnih odnosov, vendar pa dodaja, da slovenski kulinariki do popolnosti manjka primerna prezentacija. Hkrati vidi možnost izboljšave tudi na tem področju in Sloveniji v prihodnjih letih napoveduje bleščečo kulinarično prihodnost, tudi po zaslugi prihoda vodnika Gault&Millau v Slovenijo.

Gault&Millau je eden od treh najvplivnejših mednarodnih vodnikov v svetu gastronomije. Prepoznan je po kuharskih kapah, ki jih dodeljuje restavracijam. Način ocenjevanja je standardiziran za vse države enako,  Restavracije, ki izpolnjujejo kriterije Gault&Millau, lahko pridobijo od ene do pet kuharskih kapin so uvrščene v vodnik.

Naslovna fotografija: od leve proti desni Eva Štravs Podlogar, mag. Maja Pak, Mira Šemić in mag. Petra Stušek.