Mlada primorska kuharja suvereno nastopila na mednarodnem tekmovanju Global Chefs Challenge

misc1

Med 5. in 8. oktobrom je v Pragi potekalo mednarodno tekmovanje Global Chefs Challenge, kjer so se evropski kuharji pomerili v treh kategorijah: Global Chefs Challenge (kuharji nad 23 let), Hans Bueschkens Young Chefs Challenge (kuharji do 23 let) in Pastry Chefs Challenge (slaščičarji nad 23 let). Med kuharji in mladimi kuharji je svoje predstavnike imela tudi Slovenija.

V kategoriji mladih kuharjev Hans Bueschkens Young Chefs Challenge sta v skupini Južna Evropa slovenske barve zastopala mlada primorska kuharja Maxim Lorenčič (20 let, hotel Perla, Nova Gorica) in pomočnik Blaž Vodopivec (20 let, hotel Park, Nova Gorica). Nastopila sta v petek, 6. oktobra in z uporabo predpisanih obveznih sestavin za predjed pripravila: rezine jakobove pokrovače in mavrične pese z želejem gina; marinirano kumaro s kremo rdeče pese; na zeliščnem čaju poširan file brancina s stebelno zeleno in grany smith jabolkom; penečo vinsko omako, mariniran osočnik in olje zelene. Za glavno jed sta izbrala: na smreki prekajen telečji hrbet s kompotom mavrahov in masleno jurkino omako; pire pečene maslene buče z zelišči; hrustljave praline gosjih jeter v amaretto drobtinah in ragu pečenega korenja, boba in lisičk ter peno bučnega olja. Za sladico pa sta komisiji predstavila: čokoladni ganache s solnim cvetom in kakavovim hrustljavčkom; flambirano breskev, sladoled iz temne čokolade in janeževih semen ter breskovo omako.

Maxim Lorenčič (levo) in Blaž Vodopivec (desno)

S tem izborom jedi sta se suvereno pomerila z ekipami Italije, Hrvaške, Cipra, Turčije in Madžarske in se uvrstila na četrto mesto. Zmaga je šla v roke Italijanu, ki čez dve leti potuje na finale v francosko mesto Lyon.

Marino Furlan, vodja kuhinje v Hitovem igralniško-zabaviščnem centru Park v Novi Gorici, ki je kot mentor spremljal primorska kuharja, je po koncu tekmovanja povedal: »Fanta sta se prvič pomerila na tako pomembnem mednarodnem tekmovanju in uspela sta zasesti 4. mesto, na kar sem kot mentor zelo ponosen. Za naša mlada kuharja je bila udeležba na tekmovanju v Pragi izjemnega pomena, prinesla jima je namreč bogate izkušnje nastopa na mednarodnem tekmovanju in odlično priložnost, da obogatita svoje znanje z ogledom nastopov najboljših kuharjev, ob tem pa tudi možnost za druženje z vrstniki iz vse Evrope. Verjamem, da bosta dragocena spoznanja znala z veliko mero zagnanosti in inovativnosti uporabiti pri delu v svojem kuharskem timu in na ta način še dodatno prispevala k ohranjanju najvišje ravni kulinaričnih storitev v Hitovih restavracijah.«

Chef Marino Furlan

.

.

Besedilo in fotografije: sporočilo za javnost družbe Hit d.d.