Mednarodni kulinarični festival v Kranjsko Goro prinaša več kot le strokovno tekmovanje

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Po zaključku zimske in še pred začetkom poletne turistične sezone bo v Kranjski Gori pod okriljem hotelirske družbe Hit Alpinea potekal že 4. Mednarodni kulinarični festival Kranjska Gora, ki poleg strokovnega in tekmovalnega dela obeta veliko zanimivih vsebin za obiskovalce ter pomembno prispeva k promociji gostinskih poklicev med mladimi.

Kulinarični festival je že postal stalnica v programu pomladnih dogodkov v Kranjski Gori. Letos bo namreč potekal že četrto leto zapored. Idejni vodja festivala, Boštjan Kovačič, sicer vodja kuhinje hotela Ramada Resort Kranjska Gora, je z ekipo poskrbel za pravočasne in zahtevne priprave za dogodek. »Letos pričakujemo še večjo udeležbo tekmovalcev kot v prejšnjih letih. Priprave so v sklepni fazi, kar je posledica dragocenih izkušenj, ki smo jih z organizacijo pridobili v prejšnjih letih. Poskrbeli bomo tudi za predstavitev naše alpske destinacije, saj bomo posebej za udeležence tekmovanj organizirali tudi voden izlet po Kranjski Gori in okolici,« razlaga Kovačič.

Četrti mednarodni kulinarični festival Kranjska Gora se bo pričel z otvoritvijo v torek, 7. maja, ob 18. uri, tekmovalni del pa bo v hotelu Ramada Resort Kranjska Gora potekal 8. in 9. maja, od 7. do 19. ure. Udeleženci se bodo na tekmovanju pomerili v štirih kategorijah: priprava nacionalne jedi na sodoben način (jed iz države tekmovalca), priprava jedi – moderna kuhinja, artistika in slaščičarstvo.

Organizatorji so k sodelovanju pri otvoritvi festivala tudi letos povabili gostinske ponudnike iz Kranjske Gore. Festivalsko dogajanje bo popestril »kulinarični masterclass«, ki ga bo vodil chef Simon Bertoncelj (vodja kuhinje v Grand Hotelu Toplice Bled), o tem kako Slovenijo predstavlja prvi neodvisni mednarodni gastronomski vodnik pa bo obiskovalcem spregovorila Mira Šemić, direktorica Gault & Millau Slovenija.

Na festivalu letos pričakujejo več kot 80 tekmovalcev iz 11 različnih držav. Tudi tokrat bo nad tekmovanji bedela pisana sodniška ekipa, saj bodo sodniki prišli tudi iz Mavricija in Združenih arabskih emiratov. Komisijam, ki bodo tekmovanje ocenjevale, bo predsedoval Iztok Legat, častni član Svetovne kuharske zveze WACS, kot gost festivala pa bo dogajanje spremljal tudi predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, Tomaž Vozelj.

Kulinarično doživetje pod Alpami, tako so organizatorji poimenovali večer, ki bo v sredo, 8. maja, potekal v Ramada Hotel & Suites v Kranjski Gori. Gostje bodo lahko ob tej priložnosti pokusili jedi, ki jih bodo skrbno pripravila mednarodna zasedba priznanih chefov: Klemen Drole (vodja kuhinje Ramada Hotel & Suites Kranjska Gora), Fabrizio Vežnaver (vodja kuhinje restavracije Pergola, Istra, Hrvaška), Dalibor Janačković (vodja kuhinje Restavracije Calypso v Hotelu Perla, Nova Gorica) in Ilaria Gentile (Pasticceria da Ily, Trst, Italija).

»Veliko truda, znanja in sodelovanja je potrebnega, da je Mednarodni kulinarični festival Kranjska Gora stalnica na koledarju slovenskih eno-gastronomskih dogodkov. Vsa naša prizadevanja tečejo v smeri nadaljnjega razvoja festivala. Upam si trditi, da smo strogo tekmovalno naravnanost že presegli, saj je dogodek s spremljajočimi vsebinami postal zanimiv za širšo javnost. K temu nedvomno prispeva stalno sodelovanje z Javnim zavodom Turizem Kranjska Gora, prvič pa smo se letos povezali tudi z Turistično gostinsko zbornico Slovenije in neodvisnim mednarodnim gastronomskim vodnikom Gault & Millau, ki je v Slovenijo prispel lani. Festival je postal priložnost za promocijo gostinskih poklicev, zato tudi letos med obiskovalci pričakujemo učence strokovnih šol s področja turizma in gostinstva,« razlaga Milan Sajovic, direktor družbe Hit Alpinea.

Spomnimo, da je lansko leto med 78 tekmovalci iz devetih držav absolutno zmago na Mednarodnem kulinaričnem festivalu Kranjska Gora slavil Jernej Rac, vodja kuhinje v hotelu Špik v Gozdu Martuljku. Z zmago si je prislužil tudi »vstopnico« na tekmovanje za naslov najboljšega več-regijskega kuharja IKKER 2019, ki je  v februarju potekalo na Hrvaškem. Tudi tam je pometel s konkurenco in zmagal v najbolj zahtevni kategoriji, kuhanju tri-hodnega menija.