Mednarodni kulinarični festival Kranjska Gora

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Mednarodni kulinarični festival Kranjska Gora –  nad sto udeležencev tekmovanj in zanimivi festivalski dogodki

V Kranjski Gori se po velikonočnih praznikih že intenzivno pripravljajo na 4. Mednarodni kulinarični festival. Organizatorji – hotelska družba Hit Alpinea – so zelo zadovoljni s številom prijavljenih tekmovalcev, ki bodo tekmovali v štirih kategorijah: priprava nacionalne jedi na sodoben način (jed iz države tekmovalca), priprava jedi – moderna kuhinja, artistika in slaščičarstvo.

Idejni vodja festivala, Boštjan Kovačič, ob zaključku priprav na dogodek pravi: »Zavzeto delo ob prvih treh Festivalih je očitno obrodilo sadove, saj letos beležimo prijave 101 tekmovalca iz enajstih držav. Takoj po prvomajskih praznikih pričenjamo s pripravo prizorišč, saj želimo pravočasno zaključiti s potrebnimi aktivnostmi in se pripraviti na prihod udeležencev.«

Četrti mednarodni kulinarični festival Kranjska Gora se bo pričel z otvoritvijo v torek, 7. maja, ob 18. uri. Na otvoritvi bodo tudi letos sodelovali gostinski ponudniki iz Kranjske Gore, ki bodo poskrbeli za prisrčen sprejem udeležencev in predstavitev destinacije.

Tekmovalni del bo v hotelu Ramada Resort Kranjska Gora potekal 8. in 9. maja, od 7. do 19. ure.

Festivalsko dogajanje bodo organizatorji tudi letos popestriti z zanimivimi vsebinami. Simon Bertoncelj, vodja kuhinje v Grand Hotelu Toplice Bled, bo vodil »kulinarični masterclass«, o tem kako Slovenijo predstavlja prvi neodvisni mednarodni gastronomski vodnik pa bo gostom Kulinaričnega doživetja pod Alpami spregovorila Mira Šemić, direktorica Gault & Millau Slovenija. Na Kulinaričnem doživetju pod Alpami – tako so organizatorji poimenovali večerjo z mednarodno zasedbo kuharjev, ki bo 8. Maja zvečer potekala v Ramada Hotel & Suites Kranjska Gora – bodo gostom izbrane okuse pričarali Klemen Drole (vodja kuhinje Ramada Hotel & Suites Kranjska Gora), Fabrizio Vežnaver (vodja kuhinje restavracije Pergola, Istra, Hrvaška), Dalibor Janačković (vodja kuhinje Restavracije Calypso v Hotelu Perla, Nova Gorica) in Ilaria Gentile (Pasticceria da Ily, Trst, Italija).

»Verjamem, da bomo s tekmovalnim programom in dodatnim dogajanjem poskrbeli za zanimive vsebine za obiskovalce ter prispevali k promociji gostinskih poklicev med mladimi. Veseli me, da so obisk Festivala najavile številne strokovne šole iz vse Slovenije«, pravi Milan Sajovic, direktor družbe Hit Alpinea.

Med tekmovalci, ki bodo na Festivalu prekrižali kuhalnice, je največ kuharjev iz Slovenije, Italije, Hrvaške in Srbije; v Hit Alpinei so v zimski sezoni beležili zelo dober obisk gostov iz naštetih držav. Tudi napovedi za spomladansko in poletno sezono so obetavne. Po drugi strani pa bodo na letošnjem kulinaričnem dogodku sodelovali tudi tekmovalci iz Rusije, Ukrajine in Turčije. Organizatorji verjamejo, da bo dober glas o Festivalu segel tudi v te države in vzpodbudil večji turistični obisk.

Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, je prepričan v pozitivni učinek Festivala: »Mednarodna komponenta Festivala se ne odraža samo v tekmovalnem delu, ampak tudi v izmenjavi izkušenj med udeleženci. Prihajajo iz različnih držav z različno kulinariko, zato je dobrodošel prenos izkušenj glede materialov in priprave jedi. Poleg tega Mednarodni kulinarični festival Kranjska Gora pripomore k promociji kulinarike in slovenskega turizma nasploh.«

»Priprava in izvedba Festivala v letošnjem obsegu ne bi bila mogoče brez sodelovanja z Javnim zavodom Turizem Kranjska Gora, s Turistično gostinsko zbornico Slovenije in neodvisnim mednarodnim gastronomskim vodnikom Gault & Millau, ki je v Slovenijo prispel lani. Ob tej priložnosti se vsem naštetim zahvaljujem za zaupanje. Verjamem, da bomo s sodelovanjem v naslednjih letih nadaljevali in skupaj razvijali Mednarodni kulinarični festival Kranjska Gora«, dodaja Milan Sajovic.

Boštjan Kovačič (levo), Milan Sajovic (desno)