Na festivalu Malvazija – žlahtni okus Mediterana kar 36 zlatih malvazij

misc1

19. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana je za eno leto zaprl svoja vrata, v dveh dneh pa so številni obiskovalci lahko okušali 120 vzorcev malvazij 54 vinarjev iz Slovenije, Hrvaške in Italije ter se udeležili petih delavnic. Med 120 malvazijami je bilo tudi 36 takšnih, ki so na ocenjevanju Sommelier Slovenije prejele zlato medaljo, med njimi pa se jih je pet okitilo z zmagovalnim nazivom.
.
Marezige, 14. marec 2017 – V nedeljo in ponedeljek je bil Portorož v znamenju malvazije. V kongresnem centru Hotela Slovenija se je na 19. festivalu Malvazija, žlahtni okus Mediterana, predstavljalo 54 vinarjev, ki so obiskovalcem in obiskovalkam ponujali 120 vzorcev malvazij. Tudi letos je še pred festivalom potekalo ocenjevanje Sommelier Slovenije, na katerega je prispelo 57 vzorcev malvazij. »Da je letošnji letnik izjemno kakovosten, dokazujejo rezultati ocenjevanja, saj je kar 36 malvazij prejelo zlata priznanja v petih kategorijah, pet vinskih kleti pa je za svoje malvazije prejelo zmagovalni naziv,« je bila ponosna Ingrid Mahnič, predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre, ki festival organizira.

V kategoriji penečih malvazij je slavil pjenušac Vero blanc brut letnika 2014 iz kleti Z.P.O. Zigante, med svežimi malvazijami se je najvišje uvrstila malvazija 2016 iz kleti VinaPrelac iz Momjana, med zrelimi je bila najbolj prepričljiva Malvazija La Prima 2015 iz kleti Fakin, med maceriranimi se je najvišje povzpela Malvazija 2015 s Kmetije Cigoj, med malvazijami s preostankom sladkorja pa je bila izbrana Malvazija 2011 pozna trgatev iz kleti Vinakoper.

Festival Malvazija vsa leta med seboj povezuje različne posameznike in društva. »Izjemno smo ponosni, da sta slovenski in evropski red vitezov vina na našem dogodku razglasila zmagovalce ocenjevanja, ki ga skupaj izvajata oba reda,« je še dodala Mahničeva. Reda sta ocenjevala malvazije svojih članov, slavila pa je Malvazija Capo d’Istria 2012 iz kleti Vinakoper.

V dveh dneh se je zvrstilo pet delavnic. V nedeljo sta za strokovni delavnici poskrbeli vinska kraljica slovenske Istre Nika Breznikar, ki je predstavila kraljičinih sedem malvazij, in italijanska novinarka ter sommelierka Liliana Savioli. Na njeno pobudo je festival letos gostil tudi vinarja iz italijanske regije Apulija. Saviolijeva je tokrat pripravila delavnico, ki ji je sledila degustacija na slepo, ob kateri so udeleženci spoznali gostujočo malvazijo Bianca Lunga di Puglia. Nedeljske delavnice so se začele s kulinariko. Marko Gorela iz hotelov LifeClass je predstavljal istrske tapase, pridružili pa so se mu mladi vinogradniki iz kleti Rodica, Ražman in Kralj. V ponedeljek je na kulinarični delavnici, ki jo je pripravil Gregor Kocjančič iz restavracije Primorka, kraljeval brancinov carpaccio po strunjansko, za preplet hrane z vinom je poskrbela Kmetija Mahnič, festival pa se je sklenil z delavnico, na kateri je enolog Tilen Praprotnik predstavil zmagovalne malvazije izbora Sommelier Slovenije.

Ponedeljek je že tradicionalno namenjen okrogli mizi, ki jo pripravlja novinar Primorskih novic Sašo Dravinec. Vinogradniki so s Tilnom Praprotnikom, enologom v družinski kleti Steras, in someljejema Valentinom Bufolinom ter Gašperjem Čarmanom govorili o tem, kako tržišče sprejema malvazije različnih slogov. Vsekakor jih odlično sprejemajo obiskovalke in obiskovalci, ki so se festivala tudi letos udeležili v velikem številu, prav vsi pa se že veselijo naslednjega, jubilejnega festivala Malvazija, žlahtni okus Mediterana.

Že v tem mesecu se bodo nadaljevali kulinarični večeri Malvazija Tour, in sicer v restavraciji RiziBizi, Istrian Tapas in Gostilni Jakomin Kubed. Organizatorji bodo podrobnosti objavili na spletni strani malvazija.info in Facebook strani Društvo vinogradnikov slovenske Istre.

 

Besedilo in foto: sporočilo za medije – PR pisarna organizatorja Festivala Malvazija 2017