ZMAGA JE OSTALA DOMA

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Na tretjem Kulinaričnem festivalu v Kranjski Gori je sodelovalo 78 tekmovalk in tekmovalcev iz devetih držav: Srbije, Italije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Slovaške, Turčije, Azerbajdžana in Slovenije.

V Kranjski Gori je v sredo, 9. in četrtek, 10. maja potekal pod okriljem podjetja HIT Alpinea, v hotelu Ramada Resort, tretji Mednarodni kulinarični festival Kranjska Gora 2018, ki se ga je udeležilo 78 tekmovalk in tekmovalcev iz devetih držav Srbije, Italije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Slovaške, Turčije, Azerbajdžana in Slovenije. Festival je postal tradicionalen je povedal njegov pobudnik in vodja dogajanj, kuharski mojster Boštjan Kovačič. Tekmovalci so kuhalnice prekrižali v različnih kategorijah in starostnih skupinah, ponovno pa so bila na sporedu priljubljena tekmovanja v kategoriji Magic box in tekmovanja v kulinarični artistiki, ki so bila še posebej zanimiva za številne obiskovalce.

Tekmovali so v štirih kategorijah

V dveh tekmovalnih dneh so se tekmovalci pomerili v štirih kategorijah. V kategoriji A1 je tekmovalec na modern način pripravil interpretacijo nacionalne jedi države, ki jo je predstavljal, v kategoriji A2 pa je sledila priprava jedi na modern način. Med 78 kuharicami in  kuharji  v kategoriji A1 se je po oceni strokovne žirije festivala najbolj izkazal  pri pripravi nacionalne jedi na modern način Juš Dolničar,  poleg njega pa sta prejela zlati medalji tudi  Irhard Jusič in Matija Cotič, vsi trije iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana, zlato medaljo pa sta prejela tudi Syu Poropat in Tim Guadagnino (oba Slovenia). Zlato medaljo so osvojili še David Štefko (Slovaška), Luca Gioiello (Italija) in  Aleksander Leovec in Milan Stefanović (oba Srbija). 

Pohvale organizatorjem

Vso pohvalo in čestitke sta organizatorjem festivala izrekla absolutni zmagovalec Jernej Rac in drugouvrščeni z velikega finala Seymur Javadov iz Azerbajdžana, med drugimi tudi Aidi Kadič in Mateji Golja, še posebej pa so vsi udeleženci tekmovanja izrekli čestitke in pohvale Boštjanu Kovačiču za odlično izvedbo tekmovanja in organizacijo dogodka! Festival je vse tri dni odlično povezoval vrhunski mednarodni komentator Bojan Makovec, ki je letos med drugim napovedoval polete v Planici v več tujih jezikih.

Sodniki iz šestih držav

Mednarodni sodniški komisiji je predsedoval priznani mednarodni kuharski mojster in sodnik Iztok Legat, skupaj pa je delo kuharjev  ocenjevalo kar petnajst sodnikov in šestih  držav, med njimi tudi mednarodni sodnik  Alan Payen iz Mauriciusa, Iulia Dragut iz Romunije,  Stevo Karapandža, kot poznani kuharski mojster poznane kuhinje in oddaj Žlica vegete ter Alma Rekić, ki jo  v sodniški vlogi poznamo izpred dveh let iz oddaje Masterchef. Vseh petnajst sodnikov je prejelo praktične nagrade ter posebna priznanja organizatorjev za vestno opravljeno delo ter osebno zahvalo izvršnega direktorja družbe Hit Alpinea Fedja Pobegajla.

Kriteriji tekmovanja

Tekmovalci so morali v petih minutah pripraviti prostor za delo, v 40 minutah pripraviti jedi in v zadnjih petih minutah tudi pospraviti prostor. Posamezen tekmovalni izziv je trajal 50 minut, nastopili pa so po štirje tekmovalci hkrati. Najboljši štirje kuharji iz skupin A1 in A2 so se uvrstili v četrtkov finale, ki je potekal po sistemu magic box (priprava  tople predjedi in glavne  jedi iz skritih sestavinah, čas priprave pa  90 minut). V veliki finale 3. Kulinaričnega festivala v Kranjski Gori so se uvrstili Seyemur Javadov  Azerbajdžan, Jernej Rac Slovenija, Boris Bogorovski Srbija in Luca Gioiello Italija. V velikem finalu je zmagal 32 letni Jernej Rac, doma iz Rateč, sicer zaposlen kot vodja kuhinje v hotelu Špik v Gozd Martuljku. Prvo leto je bil Jernej Rac drugi, lani pa četrti. Drugi v velikem finalu je bil  Seyemur Javadov (Azerbajdžan) in tretji uvrščeni Luca Gioiello. Vsi so prejeli pokale in priznanja ter praktične nagrade. Četrti je bil srbski kuhar Boris Bogorovski.

Tekmovanje v izdelavi tort in v kulinarični artistiki

V kategorijah B1 (artistika) ter B2 (tekmovanje iz slaščičarstva) smo lahko videli čudovite stvaritve, ki so navdušile komisijo kot številne obiskovalce.  Na tekmovanju v artistiki z razstavnimi eksponati  (kategorija B1)  je tekmovalo petnajst tekmovalcev z izdelki iz čokolade, testa, sadja in  zelenjave.  Turška ustvarjalnost je pustila domišljiji prosto pot in tudi priznanje za najboljšega  na področju artistike, je šlo v Kranjski Gori v roke Turkom. Ayssel Oktay iz Turčije je osvojila kar tri zlate medalje in pokal,ki je za izdelke prejela 100, 99 in 96 točk. Zlato medaljo so osvojili tudi Bursa Dogan, Ozlem Eksi, oba  Turčija  ter Aleksa Petrović, Nikola Gligorijević, Milica Mihaljčić ( vsi Srbija) ter Jan Dolšak in Blaž Habjan (oba Slovenja).

Z mojstrovinama je navdušil komisijo in obiskovalce

Letošnji festival je imel je imel kar 34 razstavnih eksponatov, kar je veliko pravi Kovačič in dodaja, da ga vsako leto znova s predstavljenimi tehnikami in idejami presenečajo mladi do 23. leta. Blaž Habjan iz Celja je prejel na letošnjem festivalu v kategoriji  slaščičarska artistika zlato medaljo za kozolec Gorenjski  toplar iz pastiljaža, ki sta  ga  izdelala skupaj s  Nastjo Kojič  v  dvajsetih dneh ter srebrno medaljo za Mati naravo ter bronasto medaljo za  Filipa Dredloksa, oba izdelana iz čokolade. Zlato medaljo za Bled na torti je prejela Magdalena Mfkova iz Strumice v Makedoniji. Za pot v Slovenijo je z avtobusom  potrebovala kar 28 ur.  Zlate medalje  za torte  in razstavne eksponate (kategorija  B2)  so osvojile  Adela Kolar z 95,25 točkami, njihova mentorica je bila Lidija Jenko BiC Ljubljana,  zlate pa sta bili tudi Maja Grabar  Slovenija in Magdalena Mafkova, Makedonija.

Točke so zelo pomembne za priznanja in medalje!

• Priznanje za sodelovanje za doseženih 0 – 72,9 točk
• Bronasta medalja za doseženih 73 – 82,9 točk
• Srebrna medalja za doseženih 83 – 91,9 točk
• Zlata medalja za doseženih 92 – 100 točk

Fedja Pobegajlo, izvršni direktor družbe Hit Alpinea pravi: »Za nami je tretji kulinarični festival, ki je bil večji in uspešnejši od prvih dveh in kaže nato, da je v tej stroki možna organizacija takšnih dogodkov  s še večjo udeležbo. Ta festival želimo narediti še zanimivejši, skozi spremljajoče dogodke. Tako, kot smo v sredo pripravili Kulinarično doživetje pod Alpami kjer so tri znani kuharji Slovenije, Srbije in Hrvaške pričarali neverjetno kulinarično zgodbo.  Že sedaj načrtujemo  še dodatne spremljajoče dogodke  za naslednje leto. Poleg kulinaričnega festivala za prihodnje leto skupaj s partnerji že načrtujemo izvedbo kulinarične poti po Kranjski Gori in Večerje treh dežel za letošnje poletje.

Po zelo uspelem prvem  kulinaričnem festivalu, ga sedaj vsako leto obišče večje število kuharskih mojstrov iz več novih držav, kar  je prijetno presenetilo  pobudnika kulinaričnega festivala Boštjana Kovačiča, vodjo kuhinje v hotelu Ramada Resort, ki je povedal: »Večkrat sem že sodeloval na podobnih festivalih in dogodkih v tujini, kjer smo se kuharji med tekmovalnimi izzivi tudi spoznavali. Po uspelem prvem festivalu, sem vesel, da  se je povabilu  letos  odzvalo 78  kuharic in kuharjev iz devetih držav, prav tako pa, da smo skupaj s sodelavci in kranjskogorskimi gostinci pripravili zanimivo dogajanje za vse obiskovalce in goste. Z mislimi smo že v letu 2019 in se trudimo, da bomo dogodek nadgrajevali, da bo festival postal še bolj zanimiv za kuharske mojstre kot gledalce.«