LJUBLJANSKA VINSKA POT

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Ljubljanska vinska pot zopet vabi na (pred)poletno vinsko-kulinarično razvajanje v staro Ljubljano

 Ljubljanska vinska pot tudi letos vabi na dve tradicionalni izvedbi – na junijska Poletna vinska razvajanja in na novembrsko Martinovanje v Ljubljani. Že več kot desetletje je tretja sobota v juniju rezervirana za Poletna vinska razvajanja, ki bodo ulice in trge mestnega jedra Ljubljane zavzela v soboto, 16. junija 2018, med 11. in 21. uro (v primeru slabega vremena je nadomestni termin nedelja, 17. junija).

Poletna vinska razvajanja so umeščena pred sam začetek poletja. Še pred dopusti in koncem šole, v velikem pričakovanju vročega poletja pripravljamo potep z lahkotnimi vini in okusnimi grižljaji po starem mestne jedru Ljubljane. Na stojnicah, ki bodo razporejene po Stritarjevi ulici, Mestnem trgu, Cankarjevem nabrežju in Prešernovem trgu, se bo sprehajalcem in sprehajalkam predstavilo preko 60 ponudnikov vrhunske vinske kapljice in odličnih kulinaričnih dobrot iz cele Slovenije. Prireditev je tradicionalno organizirana ob podpori Turizma Ljubljane, ki bo tudi to leto zaslužen za kulinarično piko na i. Letos bodo predstavili partnerski projekt Okusi osrednje Slovenije, v okviru katerega bo na petih stojnicah moč spoznati in okusiti tipične osrednjeslovenske jedi. 

Otvoritev Ljubljanske vinske poti bo ob 11. uri pred Mestno hišo, kjer bodo otvoritveni nagovori s krajšim kulturno-umetniškim programom, vrhunec pa bo že tretje leto zapored potop vina v Ljubljanico, s katerim bo Druga violina obudila mit o povodnem možu. (Pred)poletna vinska razvajanja bodo tudi tokrat obarvali številni kulturno-umetniški nastopi plesnih in glasbenih skupin in posameznikov, ki se bodo obiskovalcem Ljubljanske vinske poti predstavljali na različnih lokacijah skozi ves dan. Med drugim bodo nastopili: papirniški pihalni orkester Veče, pevci Društva vinogradnikov Šentjanž, Folklorna skupina COF, harmonikaš Rok Šalamun, tamburaška skupina Bisernica – Veterani, Reteče priŠkofji Loki, RIC Bela Krajina – folklora, harmonikaš ter pevke ljudskih pesmi Trlce iz Ligojne pri Vrhniki.

POTOP VINA V LJUBLJANICO

Tudi tokrat, že tretje leto zapored bo gostilna Druga violina v sklopu (pred)poletne Ljubljanske vinske poti s potopom vina v Ljubljanico obudila mit o povodnem možu, ki je v valove zvabil živahno Urško. Z vsem dobrim uglašena gostilna je znana tudi po tem, da vključuje v svoje delo osebe s posebnimi potrebami. Pokazati želijo, da je za simfonijo življenja pomembna melodija vsakega posameznika in da je Ljubljana odprto mesto, kjer ozelenijo mnoge srčne zgodbe. Tudi takšne, ki na privlačen način prepletajo tradicijo s sodobnostjo, še posebej pa z žlahtnostjo, ki jo daje vinska trta. Potop vina v Ljubljanico gotovo sodi mednje in morda iz njega nastane tudi legenda o vinskem zakladu ljubljanskega povodnega moža.

Program potopa vina v Ljubljanico se bo pričel ob 10:30 uri, pred Drugo violino, na Starem trgu z uvodom v podobi Franceta Prešerna, nastopom folklorne skupine, nastopom povodnega moža in Urške, protokolom položitve steklenic v skrinjo povodnega moža in slavnostnim sprevodom do Mestne hiše, kjer bo otvoritev. Po otvoritvi bo šel sprevod do Tromostovja, pod katerega bo vino potopljeno. Tokrat bodo povodnemu možu zaupali vina vinarjev Rodice iz Trušk in Zdravka Mastnaka iz Krakovega, ki jih bo v Ljubljanici hranil vse do Martinovanja v Ljubljani, 10. novembra 2018.

KAKO DELUJE

Obiskovalci za degustacijo in nakup vina na kozarec potrebujejo uraden kozarec prireditve, katerega lahko ali kupijo ali pa si ga izposodijo (ptori plačilu kavcije) na INFO stojnicah. Na Ljubljanski vinski poti je možen tudi nakup (za konzumacijo na licu mesta ali za domov) vin ter drugih kulinaričnih dobrot in delikates. Le-te lahko obiskovalci kupijo direktno pri ponudnikih (z gotovino) ali pa z vrednostnimi boni, ki jih vnaprej kupijo na INFO stojnicah. Lista ponudnikov, ki jo dnevno ažuriramo, se nahaja na naši spletni strani www.ljubljanskavinskapot.si; na le-tej se najahajo tudi druge pomembne informacije o prireditvi.

PONUDNIKI

Čebelarstvo Jere
Čok – Istrska hiša – Plavje
Dežela Celjska – Ekološka kmetija Rečnik Pekošak
Dežela Celjska – Marvita-Kmetija Lopan
Dežela Celjska – Turistična kmetija Arbajter
Dežela Celjska – Vino Kolar
Dežela Celjska – Žganjekuha Vahter
Druga violina
Dveri-Pax d.o.o.
Eko vino Šoster
Gostilna pri Trubarjevi mami – Kaval group
Hiša Penin Frangež
Hiša trt, vina in čokolade Kunej
Hiša vin Emino
Istra tartufi Vinko Šavle
Jurjevanje v Beli krajini
Kavarna Tromostovje
Klet Brda
Klet Krško
Kletarstvo Petrič
Kmetija Bizjak Tomaž in Radivoj
Kristalvin
Mansus Makovec Bogdan&Boštjan
Meso Kamnik
Monvi
Ognjene Dobrote
Okus užitka
Olea Natura d.o.o.
Peloz d.o.o.
Polhograjsko
Puklavec Family Wines
Radgonske gorice d. d.
Saksida
San Martin – Miran Kavčič
Semiška penina
Tajfl – naravni grozdni sok
Terme Snovik – Kamnik d.o.o.
Trajnostno kmetovanje Zorjan
Turistična kmetija Balon – Bela Gorca
Venka Vojo d.o.o.
Vina Božič 1902
Vina Bračko in Kmetija Vajngerl Hameršak
Vina Čuk
Vina Guštin
Vina Kraner-Plateis
Vina Mihelj
Vina Sanabor
Vina Senekovič
Vina Vehovar
Vina Založnik
Vina Zgonik, Aleksander in Damir Zgonik
Vinarstvo Gec
Vino Kupljen Jeruzalem Svetinje
Vinogradništvo Bračko
Vinogradništvo Kovačič
Vinogradništvo Matečko
Vinska klet Koron
Vinska klet Mastnak – Zdravko Mastnak
Vinska klet Metlika
Vipavska dolina in Posestvo Ferjančič
Waffle to go, Andrej Vukšinič s.p.
Zlati Ghee kulinarika