KZ KRŠKO: Z VELIKO NOVOSTMI V 90. LETU DELOVANJA

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Osrednji namen novinarske konference je bila predstavitev novosti in svežih pristopov v tehnologiji predelave, zato so predstavili novega člana ekipe, enologa Jureta Grubarja, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, ki v stroki ni neznano ime. Z izkušnjami sedmih trgatev in z znanjem v sodobni tehnologiji predelave grozdja in vina ter kot predstavnik mlajše generacije slovenskih enologov je v Kleti Krško dobil priložnost, da vpelje sodobnejše tehnološke postopke, ki bodo ključni za oblikovanje prihodnje kakovosti in sloga vin.

Vino ne potrebuje revolucije, temveč evolucijo, ker se značilnosti kakovosti na trgu spreminjajo v odvisnosti od mode in trendov. Enološko delo je sestavljeno iz množice podrobnosti, ki jih je treba opraviti v optimalnem času. Z načrtovanimi spremembami zato ne bodo spreminjali tradicije, še manj identitete vin. Zato je Jure dal v presojo nekaj letošnjih vin ter pojasnil, kako nastanejo nove slogovne usmeritve. Pred tem je Dušan Brejc, dolgoletni direktor Vinske družbe Slovenije povzel značilnosti novih vinskih slogov, trendov in aktualne zadeve v vinski stroki.

Naravni grozdni sok in več …

Pasteriziran naravni sok je nova pridobitev v prodajni paleti, ki naslavlja nove kupce, zato gre za proaktivni tržni pristop, ki značilno dolenjsko grozdje, tokrat žametovko, ponudi širši javnosti.

Sladki sok 100 % žametovke ima vse, kar pripada naravnemu grozdnemu soku. Ob izraziti sladkosti, ki omogoča poljubno mešanje z vodo, lahko ob dodatku kocke ledu, rezini limete, granatnega jabolka in še kaj, nastane brezalkoholni grozdni koktajl. Z malo domišljije je lahko možnosti še več.

Bodoči vrhunski destilat iz …

V tržnih časih, ko se trg drobi na številne zelo različne ciljne skupine, ki niso več tako zveste in hitro menjajo blagovne znamke, smo presodili, da je treba odpreti še eno tržno pot z vrhunskim destilatom, ki bo razširil prodajno paleto. Narava nam sama pripravi vse ključne značilnosti osnovnega vina: iskano aromatsko zmernost s fino cvetico, ki ne izstopa; nizko vsebnost etanola; pričakovano višjo kislost. Iz navedenih dejstev se ob vrhunsko izpeljani destilaciji ne more zgoditi drugače, kot da pridobimo destilat, ki bo omogočal raznovrstno uporabo. Zato smo pristopili k pridobitvi dovoljenj za trošarinsko skladišče, kar je zahteven administrativni postopek.

Ker milenijska generacija išče nove okuse, so se v Kleti Krško odločili, da zadovoljijo tudi omenjeni generaciji, ker se je pokazalo veliko povpraševanje in menijo, da zdaj niso bili zadovoljivo zastopani. To sta novosti Princess in Red baron.

Princess je aromatizirana pijača na osnovi penečega vina, ki sledi novejšim smernicam v porabi tako imenovanih RTD – ready to drink pijač, ki jih navdušeno sprejema milenijska generacija. Na okus deluje prijetno aromatično, sladko in osvežujoče. V ustih se sprostijo okusi sveže sočne marelice, v ozadju breskve, citrusi, melone in mandarine, ki se lepo prepletajo s harmonično kislino in razigranimi mehurčki. Izdelek je elegantno zasnovan, tako vizualno kot po okusu. Je idealna izbira iskrivih mehurčkov, ki ob izbrani družbi vsak dan naredijo nepozaben.

Red baron je rdeče peneče vino, kjer zmaguje nezahteven, prijazen okus z izrazito sadnim pridihom po jagodičju. Vino spremlja iskriva, intenzivna barva s češnjevo rdečimi odtenki. Harmonično razmerje med sladkostjo in kislostjo je tisto, kar kupci najprej opazijo. Krasijo ga številne pozitivne lastnosti. Odlično se izkaže kot aperitiv, lahko samostojno ali kot digestiv za druženje. Tudi priprava sorbetov se je izkazala kot odlična možnost.


Letos Kmečka zadruga Krško praznuje visok jubilej – 90 let od prvih začetkov delovanja. Pomembno pa je poudariti, da se je organizirano vinogradništvo in vinarstvo na Dolenjskem začelo z ustanovitvijo Vinarske zadruge Kostanjevica na Krki natanko novembra leta 1928. Vinarske zadruge v Kostanjevici na Krki se je zaradi premajhnih prostorov v nekdanjem cistercijanskem samostanu (posode je bilo za dobrih 280.000 l vina) preselila na današnje področje Leskovca pri Krškem, ker ima klet prostore za štiri milijone litrov vina. Klet Krško deluje v okviru Kmečke zadruge Krško, z. o. o.

Vinska klet Krško Gradi na tradiciji, večletnih izkušnjah, dobremu poznavanju dolenjskih značilnosti in sodobni tehnologiji, kar zagotavlja, da je Klet Krško danes opazen ponudnik zelo kakovostnih vin in hkrati vodilni proizvajalec najboljšega cvička PTP, ki je pravi vinski posebnež. Dokaz za visoko kakovost vin so najžlahtnejša odličja na domačih in tujih ocenjevanjih vin.


Potek konference:

Jure Grubar je v uvodu podal nekaj stavkov za oceno letnika 2018. Sledila je vzporedna degustacija treh vzorcev (ZS Classic l. 2017, ZS l. 2018 in rose žametovka l. 2018, nova osnova za prihodnjo penino).

Ekipa Gostilne Kunst je poskrbela za ustrezno kulinarično spremljavo. Ponudili in opisali so tri »finger food« jedi, vsaka k ustreznemu vinu. Poudarili in izpostavili so različne jedi, k isti sorti zeleni silvanec, vendar drugemu slogu vina.

Direktor Janez Živič se je najprej zahvalil dolgoletnemu tehnologu Rudiju Kosu, ki se je letos upokojil, hkrati napovedal začetek novega ustvarjalnega obdobja, z novim sodelavcem – enologom Juretom Grubarjem. Predstavljene so bile novosti, med katerimi je bil postrežen brezalkoholni grozdni koktajl iz žametovke.

Kunstovi so postregli Princess v posebnih kupa kelih kozarcih in poleg sladico iz marelic.

Katarina Simončič je predstavila novosti Princess in Red baron … pristopili so k novemu slogu, predstavila stališča in kam se želijo pozicionirati z novim vinskim letnikom 2018 – novostma Princes in Red baron.