Kulinarično mednarodno zasnovan dogodek Goût de / Good France 2019 petič zapored

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Francosko veleposlaništvo vabi slovenske restavracije, da tudi peto leto zapored sodelujejo v kulinaričnem dogodku Goût de / Good France, ki bo 21. marca 2019 povezal številne kuharske mojstre iz celega sveta pri pripravi največje francoske večerje. Tokrat bo poseben poudarek namenjen odgovornemu odnosu do okolja v kulinariki.

Mednarodno zasnovan kulinarični dogodek Goût de / Good France je bil prvič organiziran leta 2015, po vpisu francoskega gastronomskega obroka na Unescov seznam svetovne nematerialne dediščine. Pobudo za ta veliki kulinarični projekt je takrat dalo francosko ministrstvo za zunanje zadeve in mednarodni razvoj.

Namen dogodka je povezati številne kuharske mojstre po svetu, ki na isti dan pripravijo francosko večerjo, v poklon francoski kuhinji, njeni tradiciji  in vrednotam, ki jih predstavlja.

Lani je v projektu na svetovni ravni sodelovalo več kot 3500 restavracij iz 152 držav. Med njimi je bilo tudi 11 restavracij iz Slovenije.

 

→ Kako sodelovati ?

Restavracija, ki želi sodelovati v kulinaričnem dogodku Goût de / Good France,  mora na dan dogodka, 21. marca 2019,  svojim gostom ponuditi večerjo, ki se navdihuje v  francoski kulinariki. Restavracije lahko dogodek Goût de / Good France organizirajo več dni zapored in ne le  21. marca 2019.

Za sodelovanje v tej pobudi je potrebno oddati brezplačno prijavo na spletni strani www.goodfrance.com. Ob prijavi je potrebno izpolniti vpisni obrazec ter prijaviti jedilnik, ki ga bo restavracija ponudila  svojim gostom 21. marca 2019.

Prijavo na spletni strani www.goodfrance.com lahko oddate najkasneje do 15. februarja 2019.

Vpisni obrazec v angleškem jeziku: http://restaurateurs.goodfrance.com/en/user/register
Vpisni obrazec v francoskem jeziku : http://restaurateurs.goodfrance.com/fr/user/register

Pozor! Restavracije, ki ste v preteklosti že sodelovale  pri pripravi večerje Goût de / Good France,  lahko uporabite že obstoječ račun in geslo.  

Konec februarja 2019  bo na spletni strani www.goodfrance.com objavljen seznam sodelujočih restavracij iz Slovenije in drugih držav.

 

→ Navodila, ki jih je potrebno upoštevati pri pripravi jedilnika Goût de / Good France ?

Pri izbiri jedilnika Goût de / Good France imajo kuharski mojstri proste roke. Pomembno je le, da se recepti predlaganih jedi navdihujejo v francoski kulinariki. 

Uporabljene sestavine naj bodo sveže, sezonske in lokalno pridelane. Pri izbiri naj vas vodi skrb za okolje in inovativen pristop pri prepletanju slovenske in francosko kulinarike. 

Predlagan jedilnik mora slediti naslednjemu zaporedju:

–     Predjed
–     Glavna jed
–     Izbor sirov
–     Sladica (*)

Z vinsko spremljavo francoskih vin in šampanjcev.

* V primeru, da restavracija ne more zagotoviti kakovostnega izbora sirov, lahko ponudi dve različni sladici.

Kuharski mojstri naj pri pripravi jedi uporabljajo manj maščob, manj sladkorja in soli ter veliko zelenjave in žitaric. Poudarek naj bo na  »dobri hrani«.

Predlagani jedilnik, ki bo objavljen na spletni strani www.goodfrance.com, bo predhodno proučila mednarodna žirija v Parizu.

 

→ Cena

Ceno menija določi restavracija sama. Priporočeno je, da se 5% od prodanih menijev nameni eni od lokalnih nevladnih organizacij, ki delujejo na področju ohranjanja zdravja in okolja.

 

→ Osrednja tema Goût de / Good France 2019

Osrednja tema kulinaričnega dogodka Goût de / Good France 2019 bo namenjena trajnostnemu razvoju v gastronomiji, ki je okolju prijazna ter prizadevanjem kuharskih mojstrov pri skrbi za ohranjanje planeta.

 

Za dodatne informacije v zvezi s projektom Goût de / Good France se lahko obrnete na:

Polona Gabrovšek, tiskovna predstavnica
polona.gabrovsek@diplomatie.gouv.fr

 

→ Sledite našim objavam o Goût de / Good France na :

Spletna stran: www.si.ambafrance.org

Facebook profil: France.Slovenie

Twitter: @FranceSlovenie