Kulinarično mednarodno zasnovan dogodek Goût de / Good France 2019 petič zapored

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Francosko veleposlaništvo v Sloveniji  sporoča, da bo 21. marca 2019 že petič zaporedoma potekal kulinarični dogodek Goût de / Good France. Sodelujoče restavracije iz vsega sveta, ki bodo na ta dan pripravile največjo francosko večerjo, bodo letos posebno pozornost namenile odgovornemu odnosu do okolja v kulinariki, zlasti zmanjševanju količin odpadne plastike. Organizatorji dogodka tokrat v ospredje postavljajo francosko pokrajino Provanso in njene specialitete.

Pobudo za  kulinarični dogodek Goût de / Good France je leta 2015 dalo francosko ministrstvo za zunanje zadeve, po vpisu tradicionalnega francoskega obroka na Unescov seznam svetovne nematerialne dediščine.

Globalni kulinarični dogodek s posebno francosko večerjo privabi veliko število ljubiteljev francoske kulinarike. Lani je na dogodku Goût de / Good France sodelovalo več kot 3000 restavracij iz 150 držav. Med njimi je bilo tudi 11 restavracij in gostinskih ter turističnih šol iz Slovenije.

Francosko veleposlaništvo v Sloveniji se veseli in pozdravlja sodelovanja naslednjih 13 slovenskih restavracij in turističnih ter gostinskih šol, ki bodo letos zastopale Slovenijo na kulinaričnem dogodku Goût de / Good France.

–          Lectar, www.lectar.com, Radovljica

–          Hotel Evropa Celje, www.eurotashoteli.si, Celje

–          Vila Herberstein, www.vilaherberstein.si, Velenje

–          Vander restavracija, www.vanderhotel.com, Ljubljana

–          Planinka, www.hotelplaninka.si, Ljubno ob Savinji

–          Restavracija Sedem, www.sedem.si, Maribor

–          Danilo – gostilna & vinoteka, www.danilogostilna.si, Škofja Loka

–          Srednja šola za gostinstvo in turizem v Ljubljani, www.ssgtlj.si, Ljubljana

–          Restavracija KULT316, www.bic-lj.si, Ljubljana

–          Galerija okusov, www.galerijaokusov.si, Petrovče

–          Restavracija Manna, www.restaurant-manna.com, Ljubljana

–          Gostilna pri Lojzetu, www.zemono.si, Vipava

–          Vila Podvin, www.vilapodvin.si, Radovljica

Kuharski mojstri iz izbranih restavracij in gostinskih šol bodo 21. marca 2019 svojim gostom pripravili posebno večerjo kot preplet francoske in slovenske kuhinje.  Pri inovativni pripravi jedi bodo uporabili sveže sezonske in lokalne sestavine, ter dali poseben poudarek dobri in zdravi hrani, z manj maščobami, manj sladkorja in manj soli. 

Na spletni strani kulinaričnega projekta Goût de / Good France in  Francoskega veleposlaništva v Sloveniji  bodo predstavljeni meniji, ki jih bodo slovenske restavracije ponudile svojim gostom na posebni francoski večerji 21. marca 2019.

Na dan dogodka bo francoska gastronomija v ospredju tudi v rezidencah  francoskih veleposlanikov po svetu. Pobudi se bo pridružila tudi francoska veleposlanica Florence Ferrari, ki bo za povabljene goste v francoski rezidenci priredila francosko večerjo Goût de / Good France.

V okviru kulinaričnega dogodka bo Francoski inštitut v Sloveniji tudi letos, že tretjič zapovrstjo, v sodelovanju s slovenskimi šolami, izpeljal tekmovanje v pripravi francoskih slaščic Zlati makron . Lani se je v pripravi francoskih slaščic pomerilo 32 osnovnih in srednjih šol iz Slovenije.

27. marca 2019 bo francoska veleposlanica v Sloveniji Florence Ferrari obiskala  Srednjo šolo za gostinstvo in turizem v Ljubljani, ki tudi tokrat sodeluje v kulinaričnem dogodku  Goût de / Good France. Učenci bodo ob tej priložnosti pripravili posebno francosko kosilo.

 

Objave o kulinaričnem dogodku Goût de / Good France v lahko spremljate na naslednjih povezavah:

Spletna stran: www.si.ambafrance.org

Facebook profil: France.Slovenie

Twitter: @FranceSlovenie

Vljudno vabljeni na  največjo francosko večerjo na svetu, ki jo bodo 21. marca 2019 postregli tudi v slovenskih restavracijah.

Lep pozdrav.