Kulinarični »piškotek« – sirne pomake

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Te prav posebne marmeladice niso tipične za slove(a)nsko kulinariko. Izhajajo iz nam zahodnejših pokrajin, Italije, Francije, Belgije, Anglije in tudi Amerike, kjer jim spajanje sladkega in slanega predstavlja običajno kulinarično izkušnjo.

Nedvomno ste tudi vi mojstri spajanja sladkega s slanim in še mnogo več. 

Na splošno velja, da bodo močno aromatične in začinjene pomake najbolje stale v družbi starejših sirov. In nasprotno, pomake z blagimi aromami se bodo prefinjeno podale k mladim sirom. Ne upoštevajoč tega pravila ste skoraj zagotovo obsojeni na dominanco bodisi sira bodisi pomake, kar pa sigurno ni vaš cilj.

Sedaj pa predlogi, s katerimi siri vam priporočam, da kombinirate naše sirne pomake:

  • Fige s poprom: vse vrste starejših sirov (kravji, ovčji, kozji)
  • Hruška s šetrajem: standardno zorjeni kravji siri
  • Češnja z rdečim vinom: brie
  • Vinski žele s trobentico: svež in običajen kozji sir
  • Akacijev žele z dodanimi cvetovi: mocarela, rikota
  • Rožni žele: brie

Namig: uporabite sirne pomake kot dodatek k sladicam (panakota, mascarpone, sladoled….).

LETOŠNJA NOVOST:  radičev namaz!

Pripravili bomo radižev slan namaz z dodatkom oljčnega olja in z domačimi zelišči.