KULINARIČNA DEDIŠČINA SLOVENIJE

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Na portoroški Turistici v sklopu Evropskega leta kulturne dediščine odprli fotografsko razstavo »Kulinarična dediščina Slovenije”

 V marcu je Katedra za kulturni turizem UP FTŠ Turistice v sodelovanju s Centrom za gastronomijo in kulturo vina UP, Turističnim društvom Šparžin in Zavodom SloVino izpeljala zanimivo prireditev ob odprtju fotografske razstave fotografa Iztoka Bončine na temo kulinarične dediščine Slovenije. Razstavljene so fotografije znane in manj znane kulinarične dediščine kot npr. ajdova zlejvanka, belokranjska povitica, itd. Slavnostni govornik dr. Stanislav Renčelj je izpostavil pomen raziskovanja in dokumentiranja prehranske dediščine ter uporabe lokalnih sestavin. Dr. Aleš Gačnik je poudaril, da v poplavi televizijskih kuharskih oddaj ne smemo pozabiti tudi na korenine kulinarične dediščine. Navzoče sta nagovorila tudi Iztok Bončina, ki je opozoril na kompleksnost fotografiranja jedi, kot tudi Šavrinka Rozalija Prešern, ki je očarala s sveže pripravljenimi istrskimi »fritlami«, medtem ko so študenti programa Kulturni turizem izpostavili zgodbe o jedeh.

Razstavo si lahko ogledate v avli fakultete, galeriji AvanTuristici, vse do septembra 2018.

Avtorici: Mariana Rodela, Milka Sinkovič

Foto Iztok Bončina, Ajdov krapec.

Foto: Iztok Bončina, Priprava ajdove zlejvanke.

Foto: Iztok Bončina, Figov hlebček.

Foto: Aleš Gačnik