Katera zrna pa vsebuje vaša skodelica kave?

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Kava je napitek narejen iz praženih in zmletih zrn kavovca. Nekateri jo pijejo iz navade, drugi zaradi njenega odličnega okusa, tretji pa si brez nje ne znajo predstavljati svojega začetka dneva. Ko gre za vašo skodelico kave sta bistveni dve osnovni vrsti: arabika in robusta. Katera vam je ljubša?

Plodovi v rokah obiralca, vir: Barcaffè 

Zreli plodovi, vir: Barcaffè

Kavovec izhaja iz Etiopije

Kavovec je zimzeleno drevo ali grm, ki izhaja iz Etiopije. Iz njegovih semen pridobivajo kavo, znano poživilno pijačo. Glede na vrsto in pogoje lahko zraste v višino do 6 metrov pri arabiki in do 12 metrov pri robusti. V plantažnih nasadih drevesa obrezujejo tako, da ne presežejo višine 3 metrov. Kavovec botanično pripada rodu kav (Coffea) v družini broščnic (Rubiaceae) z 80 različnimi vrstami, od katerih sta komercialno pomembni za surovo kavo le dve. To sta Coffea canephora, v trgovanju poznana kot robusta (Coffea robusta) in bolj pomembna arabika (Coffea arabica).

Grm kavovca s plodovi – češnjami, vir: Barcaffè

Arabika zaseda 70 odstotkov svetovne pridelave kave

Arabika je zaradi blagega in aromatičnega okusa najbolj priljubljena med kavoljubi. Je najpogostejša vrsta in zaseda 70 odstotkov celotne svetovne pridelave kave.

Kavovec arabike je občutljiv na toploto (optimalno 15−24 °C) in vlago, zato uspeva na nadmorski višini nad 900 metrov. Rastlina je zelo občutljiva na škodljivce in rada pomrzne. Višja kot je nadmorska višina, kjer raste kavovec, boljše kakovosti bodo njegova pražena zrna.

Robusta vsebuje dvakrat več kofeina

Pridelava robuste je cenejša, kakovost pa ne dosega kakovosti zrn arabike. Ima bolj močan in grenak okus in vsebuje kar dvakrat več kofeina.

Plantaže robuste so lažje dostopne, stroški pridelave pa so nižji. Kavovec robuste je bolj odporen na tropsko klimo, zato najbolje uspeva na nadmorski višini 200 do 300 metrov. Raste v vlažnih predelih z veliko dežja in visoko temperaturo (24−26 °C). Drevo je močnejše, ima daljšo življenjsko dobo in je manj občutljivo na bolezni ter škodljivce kot kavovec arabike.

Zrna arabike in robuste

Zrna arabike so jajčasto podolgovata in imajo sinusno razpoko po sredini, medtem ko so zrna robuste okroglasta in imajo ravno razpoko po sredini.

Zrno arabike (C. arabica) in zrno robuste (C. robusta), vir: pravakava.com

Arabika je zaradi večje količine aromatičnih snovi prijetnejšega vonja, robusta pa ima manj bogat vonj. Arabika je kava, od katere lahko pričakujemo blažji okus, ki spominja na prijetne zaznave svežega in suhega sadja ali celo čokolade. Robusta pa je kava z značajem grenkosti in trpkosti brez posebno prijetnih zaznav v okusu in aromi.

100% arabika tudi v vaših skodelicah

Pri nas med kavnimi mešanicami prevladuje arabika, z manjšim deležem najkakovostnejše robuste. To sta osnovni vrsti pri proizvodnji kave Barcaffè, ki ima v Sloveniji največji tržni delež. Lahko pa poskusite tudi 100 % arabiko, ki jo najdete v izdelkih Barcaffè Selection, Barcaffè Single Origin, Barcaffè Filter in nekaterih mešanicah Barcaffè Espresso  v gostinskih lokalih – Divino in Prestigio.

Skodelica vaše najljubše kave (Barcaffè, 2018)