Jubilejni festival malvazij v znamenju presežkov in zvenečih imen

misc1

( Portorož, 13. marec )  Letošnji jubilejni festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana je obiskovalkam in obiskovalcem ponudil 160 vzorcev malvazij, ki jih je pridelalo 61 vinarjev. Na ocenjevanje so poslali 75 vzorcev, 47 jih je prejelo zlato medaljo, pet pa se jih je okitilo z zmagovalnim naslovom.

V nedeljo in ponedeljek, 11. in 12. marca, je v Hotelu Slovenija v Portorožu potekal jubilejni, 20. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Tokrat se je predstavilo rekordno število malvazij, 61 vinarjev iz slovenske in hrvaške Istre, Krasa, Brd, Vipavske doline in Italije je namreč predstavilo 160 vzorcev. »V teh letih sta z rastjo festivala rasla kakovost in število vzorcev malvazij, ki jih okušamo, pridružili pa so se nam tudi najuglednejši strokovnjaki in chefi,« je povedala predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič, ki festival organizira, in dodala: »Po dvajsetih letih sem najbolj ponosna na to, da si je malvazija končno priborila ugled, ki si ga zasluži. Tudi zaradi nje danes številni lahko uživajo v naši krajini, zasajeni z vinogradi, v katerih kraljuje ta sorta.«

.

Odprtje Festivala Malvazija 2018

.

Tudi po zaslugi festivala zna vedno več ljudi kulinarične dobrote pospremiti z različnimi stili malvazij – penino, svežo, zrelo, macerirano in s preostankom sladkorja. V teh petih kategorijah je potekalo tudi ocenjevanje Sommelier Slovenije 2018. Dve komisiji sta ocenili kar 75 vzorcev malvazij in podelili 47 zlatih medalj. V kategoriji penečih malvazij je slavil pjenušac Vero blanc brut letnika 2014 iz kleti Z.P.O. Zigante, med svežimi malvazijami se je najvišje uvrstila malvazija 2017 iz Vinske kleti Robi in Dorjano Korenika, med zrelimi je bila najbolj prepričljiva malvazija 2004 s Frlanove kmetije, med maceriranimi se je najvišje povzpela malvazija nature 2009 iz kleti Ekološko vinogradništvo Rodica, med malvazijami s preostankom sladkorja pa je slavila Kmetija Cigoj z malvazijo 2012.

.

Festival Malvazija 2018 – zmagovalci

.

V dveh dneh se je zvrstilo šest delavnic, malvazijo in refošk v zgodbi teritorija in človeka je predstavljal enolog Iztok Klenar iz Posestva KlenArt, zmagovalne malvazije ocenjevanja Sommelier Slovenije 2018 enolog Tilen Praprotnik, istrske tapase z malvazijami pa Marko Gorela iz LifeClass Hotels & Spa in Mira Šemić, prva sommelierka v naši regiji z nazivom Weinakademiker. V ponedeljek sta brancinov carpaccio in malvazijo predstavljala Gregor Kocjančič iz Restavracije Primorka in Brič Primorka Dekani ter Ingrid Mahnič iz Kmetije Mahnič, malvazije kleti Vinakoper pa je predstavil njihov enolog Boštjan Zidar. Med posebnimi je bila delavnica Malvazije in gastronomski sladoled, na kateri je sommelierka Liliana Savioli predstavljala gastronomski sladoled, ki ga izdeluje Leonardo Ceschin, svetovni prvak iz sladolednega salona Esquimau iz Pordenona. Obiskovalke in obiskovalci so pet okusov sladoleda povezovali s petimi malvazijami.

.

Delavnica pod vodstvom Mire Šemić in Marka Gorela

.

V ponedeljek je že tradicionalno potekala okrogla miza, ki jo pripravlja Sašo Dravinec, novinar Primorskih novic. O prihodnosti slovenske Istre kot vinske destinacije so razmišljali direktor Turističnega združenja Portorož mag. Igor Novel, Denis Ivošević, direktor Istrske turistične skupnosti iz Poreča, Elena Parovel z vinarsko-oljkarskega posestva iz Boljunca, izolski vinogradnik Bruno Zaro in Barbara Švagelj, podžupanja Občine Ankaran.

.

Utrip iz Festivala Malvazija 2018

.

 


Besedilo: Sporočilo za medije Duštvo Vinogradnikov Slovenske Istre
Fotografije: Breda Krajnc