Izbor najboljših restavracij v Sloveniji za leto 2019 – THE SLOVENIA RESTAURANT AWARDS by Diners Club

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Zaključen je tretji izbor najboljših slovenskih restavracij The Slovenia Restaurant Awards 2019. Letošnja podelitev nagrad, ki je potekala na čudoviti lokaciji golf igrišča in restavracije Evergreen na Smledniku je bila nekaj posebnega in pravi poklon slovenski kulinariki. Končala se je s 16-hodno dobrodelno večerjo, kakršne v Sloveniji zagotovo še ni bilo. Dan, za katerega lahko rečemo, da je bil izpolnitev sanj vsakega kulinarične- ga navdušenca, so popestrile izobraževalne delavnice, okrogla miza s strokovnjaki s področja gastronomije in druženje ob odlični hrani in pijači. Zaključil pa se je spektakularno. Večerjo “Slovenia Dinner by Römerquelle” so namreč pripravili vsi najboljši slovenski kuharski mojstri: Mojmir Šiftar (Restavracija Evergreen), Ana Roš (Hiša Franko), Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono), Janez Bratovž (Restavracija JB), Uroš Štefelin (Vila Podvin), Uroš Klinec (Nejka in Uroš Klinec), Boštjan Trstenjak (Restavracija Cubo), Marko Magajna & Luka Gmajner (Galerija Okusov), Igor Jagodic (Restavracija Strelec), Gregor Vračko (Hiša Denk), Leon Pintarič (Hiša Rajh), David Vračko (Restavracija Mak), Matej Tomažič (Domačija Majerija), Damjan Fink (Gostilna na Gradu), Jure Tomič (Ošterija Debeluh) in Bine Volčič (Monstera Bistro). Sredstva, 5.000 eur, ki smo jih zbrali na večerji, smo namenili fundaciji “The Slovenia young chef Foundation”.

Letošnji dobitniki nagrad The Slovenia Restaurant Awards (TSRA)

Vrhunske slovenske restavracije so se potegovale v različnih kategorijah in regijah. Za najboljšo restavracijo v regiji Alpska Slovenija je bila razglašena Hiša Franko, na področju Mediteranske & Kraške Slovenije je prejela laskavi naziv Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, v regiji Termalne Panonske Slovenije je bila za najboljšo izbrana Hiša Denk, v Ljubljani in osrednji Sloveniji pa je navdušila Restavracija JB.

Laskavi naslov najboljše gostilne je prejela Gostilna pri Lojzetu, za najboljšo hotelsko restavracijo je bila izbrana Restavracija Grad Otočec, naziv najboljšega kulinaričnega novinca pa je prejela Domačija Belica. Podelitev nagrade za najboljši družbeni profil restavracije je prejela Družina Bazilika, naziv najboljšega družabnega kulinaričnega vplivneža pa sta prejela Jernej Zver in Maja Galuf, ki ustvarjata kulinarični blog JernejKitchen. Best service by Diners Club Exclusive je podelil tudi nagrado za najboljšo postrežbo, ki jo je prejela ljubljanska Restavracija Cubo. Hiša Franko pa si  je prislužila nagrado Vox populi, z največ glasov s strani javnosti. Na koncu so bili razglašene tri najboljše restavracije v Sloveni- ji. Naslove najboljših TOP 3 Slovenia Restaurant Awards je prejela trojica slovenskih restavracij, Gostilna pri Lojzetu na Dvorcu Zemono, Hiša Franko in Vila Podvin.

Seznam najboljših restavracij je objavljen na uradni spletni strani izbora www.the-slovenia.com, v mapi THE SLOVENIA RESTAURANTS in v knjigi THE SLOVENIA RESTAURANTS. Regijski zmagovalci in finalisti bodo predstavljeni obširneje, vse ostale restavracije, ki jih je strokovna komisija predala v glasovanje Akademiji in širši javnosti, pa bodo pridobile oznako kot “priporočene”.

Dobra priložnost za povezovanje gostincev iz cele Slovenije

Kulinarika vztrajno pridobiva na statusu enega najbolj popularnih področij, enološki in gastronomski turizem Sloveniji pa sta najhitreje rastoči turistični panogi. To dokazujejo tudi številna mednarodna priznanja slovenskim kuharskim mojstrom.

Niko Slavnić, direktor projekta THE SLOVENIA RESTARUANT AWARDS je na prireditvi povedal: “Danes je poseben dan za čutila, čutim Slovenijo, čutim, da je potrebno tako malo, da smo srečni in zadovoljni. Praznujemo skupne uspehe, vsi gostinci, ki ste tukaj, ste naš ponos, up in gastronomska moč države, vseh nas.” Mladen Mirko Tepuš, predstavnik Dinersa: “Naše poslovanje je tesno povezano z restavracijami. Tako prek o posameznih komitentov kot preko poslovnega sodelovanja z restavracijami. Zato je bila naša poslovna odločitev, da na raznolike načine podpiramo restavracije že tretje leto zapovrstjo, predvsem pa z veseljem podpiramo take dogodke kot je THE SLOVENIA RESTAURANT AWARDS.”

Bine Volčič pravi, da mu veliko pomeni tudi to, da se na tem dogodku lahko druži z ostalimi kuharji, ker sicer nima dovolj prostega časa ali priložnosti, kjer lahko z njimi poklepeta o dogajanju v kulinaričnem svetu. Luka Jezeršek meni, da so nagrade pomembne zato, da se kolegi “postavijo v linijo” in primerjajo tekoče leto s prejšnjimi. Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu pravi, da je se je za to, da je restavracija uspešna, treba držati glavnih načel: verjeti v gosta, saj je gost najpomembnejši, temu pa sledi osnovna sestavina. Ana Roš iz Hiše Franko je pojasnila, da se visoka gastronomija lahko zgodi samo takrat, ko hrana izvira iz tradicije, zgodovine in je na voljo tudi vsakdanjem jedcu. Uroš Štefelin iz Vile Podvin pri svojem delu najbolj ceni doslednost in bistvo nagrad TSRA je zanj povezovanje gostincev in regije. Ago Špacapan iz restavracije Špacapanova hiša pa meni, da se visoka kulinarka počasi vrača nazaj k naravi in tradiciji naših dedkov in babic.

Podrobnosti izbora

Potek

V letošnji izbor v okviru projekta THE SLOVENIA RESTAURANT AWARDS, ki je potekal pod sponzorstvom Diners Cluba, je strokovna komisija v sestavi prof. dr. Janez Bogataj, doc. dr Aleš Gačnik, mag. Helena Cvikl in Yuri Barron predlagala 201 restavracij. Začetek glasovanja za strokovno javnost se je začel 30.1.2019 (Gastronomska Akademija, 75%). V ožji izbor pa se je letos uvrstila 101 restavracija, sledilo je glasovanje za splošno javnost, ki se je začelo 1.3.2019 (25% ocene) in zaključilo 31.3.2019. Glasove smo v potrditev revizijski hiši Deloitte Slovenija predali 19.4.2019 in ta je skladno, z vnaprej določenim sistemom glasovanja, opravila neodvisni pregled prejetih glasov Gastronomske Akademije in javnosti. Revizija t.i. “voting sistema” obsega sistematičen strokoven pregled tehničnega in organizacijskega vidika in zagotavlja verodostojnost v samem procesu.

Kako je komisija pripravila izbor restavracij

Strokovna komisija je po strokovnih kriterijih in osebnih izkušnjah pripravila obširen seznam restavracij (201), za katere meni, da s svojo ponudbo ter kakovostjo jedi in storitev ponujajo vrhunsko kulinarično izkušnjo. Slovenijo je razdelila na štiri regije; Alpska Slovenija, Mediteranska & Kraško Slovenijo, Termalno – Panonsko Slovenijo in Ljubljano z osrednjo Slovenijo.

Kriteriji za uvrstitev v izbor

Restavracija mora obratovati najmanj eno leto. Restavracije, ki so se odprle v letu 2018, bodo lahko kandidirale šele za leto 2020.

– Hrana in pijača (raznovrstnost, kakovost sestavin, prezentacija jedi, skladnost okusov, inovativnost ter primerno spajanje hrane in pijače).

– Storitev (pozdrav, postrežba, način priporočanja hrane in pijače ter znanje strežnega osebja).

Partnerji in sponzorji izbora TSRA

Zahvaljujemo se številnim partnerjem projekta, članom komisije in medijskim partnerjem, ki so našli posluh za izbor in prepoznali edinstvenost projekta: Generalni pokrovitelj izbora, ERSTE CARD – DINERS CLUB SLOVENIJA, Römerquelle, uradna revizija hiša izbora Delloite, pokrovitelji dogodkov Winterhalter, Underberg – naravna zeliščna grenčica, gostiteljem Golf igrišče in restavracija Evergreen na Smledniku (Kaval Grup). in vsem gastronomskim združenjem, društvom na področju vinarstva in sommelierstva (Slow Food

Primorska, Slow Food Ljubljana, Slow Food Štajerska, Sommelier Master, Chaine des Rotisseurs, Vinski konvent sv. Urbana Ljubljana, Društvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, SloVino, Sommelier Club, Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije, Vinski konvent sv. Urbana Portorož, JRE, OZS – sekcija za gostinstvo in turizem).

Pokrovitelji slovenskega zajtrka: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Partnerji in lokalni ponudniki, ki so omogočili slovenski zajtrk: Šunkarna Kodila, Lušt, Anita Šumer Drožomanija, Kocbek, Lojz Lojz – Galerija Okusov, Pri Kuklju, STOW kava, Kmetija Pustotnik, Evrosad, Dobrote Metka.

Pokrovitelj GOSTILNA SLOVENIJE POP UP: OZS. Partnerji: Podjetje Belmond in rum Diplomatico.

Kodila – šunka, Green Gold pivo, Oljarna Jeruzalem Sat, P&F vina, Klet Brda, Istenič penine, Pustotnik siri, Vinakoper, Dobrote Metka.

Pokrovitelji večerje The Slovenia Dinner by Römerquelle: Römerquelle. Partnerji, ki so omogočili nepozabno izkušnjo: podjetje MABAT int. in šampanjec Taittinger, Underberg, Duke Group, Vinska klet Ducal, Posestvo Burja, Vinogradništvo Malnarič, Vina Kobal, Movia, Sutor, Marof, Steyer, Bartol, Vina Jelenič, Domačija Kabaj Morel, Batič, Fedora, Diplomatico.

Zahvala gre tudi vsem govorcem delavnic, prisotnim gostom za odlično družbo in predvsem vsem restavracijam, ki so skrbele za odlične kulinarične dobrote.

Vsem dobitnikom nagrad iskreno čestitamo!

 

Avtor fotografij: Ernad Ihtijarević, MediaSpeed.