Intervju s Simonom Sitarjem, vodjo strežbe v novogoriškem Parku

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

V pričakovanju festivala vin Park Wine Stars, ki ga že peto leto zapored prirejajo v igralniško-zabaviščnem centru Park v Novi Gorici, smo se dogovorili za pogovor s Simonom Sitarjem, vodjo strežbe in izkušenim sommelierjem, ki je v svoji 23-letni karieri, povezani s Hitovim gostinstvom, poskrbel za številne zahtevne goste, predvsem italijanske. Iz »prve roke« smo tako spoznali vsebino Parkovih vinskih zgodb, v pogovoru nam je predstavil tudi svoj pogled na izzive in trende na področju enogastronomije.

Danes lahko že rečemo, da je Park Wine Stars tradicionalni Parkov dogodek, ki v Novi Gorici svojim obiskovalcem ponuja nekaj več. Letos boste vinsko-kulinarično zgodbo pripravili 25. januarja 2019 v restavraciji Tiffany. S kom se bomo tokrat lahko srečali na dogodku Park Wine Stars?

Lahko se veselimo srečanja s kar tridesetimi vinarji primorske vinorodne dežele, ki nam bodo v okušanje ponudili 90 izbranih vin za vrhunski spoj z jedmi izvrstnih Hitovih kuharjev, ki tokrat prihajajo iz kar treh slovenskih regij.


V goste smo povabili dva gorenjska predstavnika Boštjana Kovačiča, vodjo kuhinje v Hit Alpinei in Janjo Bučič, vodjo kuhinje v centru Korona; štajerske barve bosta zastopala Urška Jan in Mario Kolenda, vodja slaščičarne in vodja kuhinje v centru Mond v Šentilju; od Primorcev se bodo predstavili vodja kuhinje Matjaž Šinigoj in kuhar Sebastjan Pahor, oba iz novogoriške Perle ter Martin Saksida in Toni Ferizović, kuharja restavracije Tiffany v Parku.

Parkovi sommelierji bodo ponudili pester nabor vzorcev arom, ki jih bodo gostje lahko prepoznavali v vinu.

Na odru nam bo prijetno razpoloženje pričarala pevka Lucienne Lončina, večer bo popestril spektakel madžarske plesne skupine Dance Impress.


Kaj takšen izbor sodelujočih obeta?

Obeta se nam večer, poln čutnih doživetij, saj bomo preko vinarjev spoznavali vinske zgodbe preteklih let, vrhunski kuharji bodo poskrbeli za mojstrske kulinarične kreacije, sommelierji bodo gostom ponudili zanimive izzive, celotno dogajanje pa bo na zavidljiv nivo povzdignila prijetna glasba.

 

Nedvomno gre pri tovrstnih dogodkih za nadaljevanje zaupanja, odnosov z lokalnimi dobavitelji, vinarji … Zanimivo in verjetno kar pogosto vprašanje je, kako tudi sicer zagotoviti privlačen vinski list, ki zadovolji okuse gostov?

Zagotovo je dober odnos in sodelovanje z vinarji ključnega pomena za izvedbo dogodkov vinsko-kulinarične narave v centru Park.

Glede na številčno zastopanost primorskih vinarjev, raznolik izbor sortnega sestava in različnih stilov pridelave vina, začenši z “martinovim mladim”, pa vse do najrazličnejših tipov predelave grozdja in njegovega kasnejšega negovanja, verjamemo, da pri nas vsakdo dobi nekaj zase.

Gostom se poskušamo približati tudi z izbrano ponudbo vin na kozarec. Letos smo se odločili, da naredimo korak v smeri prepoznavnosti rebule. Tako boste pri nas na kozarec lahko okusili najrazličnejše stile rebule – od penin, svežih, krepkih, oranžnih pa do rebule posebnih kakovosti.

 

Kako sami razumete vinsko-kulinarični trikotnik med vinarji, sommelierji in kuharji?

Ključnega pomena je želja po vrhunskosti na posameznih področjih, ki pa se v naslednjem koraku združijo, pridobljena znanja pa prepletejo in nadgradijo izkušnje v zgodbo, ki jo nato kot celoto predamo našim gostom.

Kakšne so vaše izkušnje z domačimi in tujimi gosti? Se prepuščajo kuhinji in nasvetom sommelierjev?

Vsekakor je gostinstvo tek na dolge proge. Zaupanje tako domačih kot tujih gostov si je potrebno pridobiti z vsakodnevnim trudom in nenehnimi težnjami k odličnosti. Ko je krog, ki sem ga zgoraj omenil, sklenjen na dovolj visokem nivoju, se približujemo želenemu cilju oziroma rezultatom.

 

Domače ali tuje? Ste kdaj v zadregi kaj ponuditi gostu?

V prvi vrsti domače, predstavljeno na pravi način, ki v gostu vzbudi željo in pričakovanje.

 

Je v lokalni kulinariki dovolj zanimivih izhodišč?

Glede na zgodovino in prostor, v katerega smo umeščeni, menim, da je izzivov za lokalno kulinariko precej. Morda bi bilo smotrno nekatere lokalne jedi postaviti na skupni imenovalec in jih podpreti s pridelki lokalnih pridelovalcev.

 

Vino in kulinarika predstavljata povod za številne prireditve in mnogi se prav preko udeležbe na takšnih prireditvah vedno bolj seznanjajo z vinskim svetom. Se organizacija in udeležba na tovrstnih dogodkih po vašem mnenju obrestujeta?

Seveda! Tovrstni dogodki terjajo od nas veliko priprav, saj se zavedamo odgovornosti, da je treba dogodek pripraviti tako, da bodo gostje ob zaključku bogatejši za nekatera nova spoznanja, ki jih lahko vključujejo v njihov vsakdan.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!