Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2020

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Znani so najboljši po izboru svetovnega gastronomskega vodnika Gault&Millau! Chefinja leta 2020 je Ana Roš, najboljša restavracija je Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, chef tradicije Uroš Štefelin, chef prihodnosti pa Jure Tomič. Med prejemnike posebnih nagrad Gault&Millau Slovenija 2020 se letos zapisujejo še Simon Sitar za najboljšega natakarja, Jakob Pintar za mladega talenta, Ksenija Krajšek Mahorčič za najboljšo slaščičarko, za najboljše pop zbirališče pa je bil izbran Bazilika bistro. Med najbolje ocenjenimi restavracijami pri nas je 6 takih, ki so prejele po 4 kape, 29 pa takih, ki se lahko pohvalijo s tremi. Ob gala razglasitvi se je na včerajšnjem dogodku v hotelu Slon predstavilo 26 vrhunskih slovenskih restavracij in kar 20 vinarjev, ki so več kot 300-glavo množico navduševali z izjemnimi kulinaričnimi kreacijami.

»Čudovit večer, vseh mogočih presežkov,« je dogajanje pokomentirala Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija, ki je v paru z Ladom Bizovičarjem z odra mnogokrat nasmejala goste večera. »Gault&Millau Slovenija sledi mednarodnim standardom Gault&Millau, imamo inšpektorje, ki jasno sledijo vnaprej določenim kriterijem vrednotenja in svoje ocene definirajo po sklopih, brez vpogleda v končni rezultat ocene. Tako so npr. število doseženih točk oz. kap ter izbira najboljših rezultat nevtralnih ocen več ocenjevalcev,« je pojasnila metodologijo Gault&Millau in poudarila, da »verjamemo tako v kreativnost chefa kot pomembnost njegovega celotnega servisa, zato se aktivno vključujemo tudi v izobraževanja mladih, bodočih natakarjev, sommelierjev, kuharjev…«

Med podeljevalci nagrad na dogodku je bila tudi mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, glavnega partnerja Gault&MIllau Slovenija, ki je ob tej priložnosti povedala: »Veseli me, da je Slovenija dobila drugo, vsebinsko še bogatejšo izdajo mednarodno izjemno prepoznavnega vodnika Gault&Millau. Slovenska turistična organizacija pri projektu sodeluje že od začetka, saj se zavedamo njegovega velikega pomena na področju promocije in razvoja gastronomije naše dežele. Slovenija je po zaslugi izjemnih kuharskih mojstrov, natakarjev, restavracij in drugih, ki jih odlikuje odličnost, kreativnost ter srčnost, že danes vrhunska gastronomska destinacija. Čestitamo vsem nagrajencem in Miri Šemić, direktorici projekta, da z neizmernim entuziazmom in strastjo do odkrivanja najboljšega ne le ocenjuje, temveč tudi navdihuje, spodbuja in izobražuje slovensko gastronomsko stroko.«

Inšpektorji Gault&Millau Slovenija so letošnje leto obiskali preko 180 restavracij, nekatere tudi po večkrat ter skladno s standardi ocenjevanja Gault&Millau pozornost namenili celotnemu doživetju gosta. Na osnovi njihovih ocen Gault&Millau Slovenija v letošnjem vodniku predstavlja 157 restavracij, 57 vinarjev in 12 malih pivovarn. Kot novost se v vodnik uvršča tudi več kot 20 turističnih kmetij in prepoznavne slovenske živilske izdelke. Vodnik pa je obogaten tudi s fotografijami Slovenije in doživetji, ki nosijo znak Slovenia Unique Experiences.

Na včerajšnji »galami v Slonu«, kot so poimenovali dogodek, so razkrili le tista imena, ki smo jih pričakovali z največjim vznemirjenjem: kdo so prejemniki posebnih nagrad Gault&Millau Slovenija 2020 ter katere restavracije so prejele največje število kap.

Gastronomski vodnik Gault&Millau Slovenija 2020 se bo v vsej svoji celoti razkril 22. novembra na dogodku November Gourmet finale.

Več si lahko preberete v medijskem središču na povezavi.

Na fotografiji (od leve): mag. Maja Pak, direktorica STO, chef Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu in Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija. Foto: Peter Irman