Gašper Čarman ponovno najboljši sommelier Slovenije

misc1

ozek masilni banner

V prijetnem ambientu dvorca Zemono v Vipavski dolini so predstavniki Društva Sommelier
Slovenije
sinoči uspešno zaključili tekmovanje »Najboljši sommelier Slovenije 2015« in podelili
nagrade najboljšim.
Zmagal je Gašper Čarman iz Škofje Loke, ki bo za Slovenijo nastopil na
svetovnem prvenstvu v Argentini.

V društvu Sommelier Slovenije, ki predstavlja Slovenijo v Mednarodnem sommelierskem združenju (ASI –
Associacion de la Sommelerie Internationale), so po letu 2013 ponovno izbrali najboljšega sommelierja
Slovenije. Gašper Čarman, ki je zmagal na izboru leta 2013 in Slovenijo zastopal na svetovnem prvenstvu v
Tokyu, si je sinoči ponovno prislužil priložnost, da nastopi na svetovnem prvenstvu, ki bo med 15. in 19.
aprilom 2016 potekalo v mestu Mendosa v Argentini.

Na državno tekmovanje so se lahko prijavili le kandidati, ki so uspešno opravili izobraževanje po predpisanih
programih in opravljajo sommeliersko delo. Včeraj dopoldan so se na Zemonu zbrali polfinalisti letošnjega
državnega prvenstva: David Alaimo (Ošterija Žogica v Solkanu), Gašper Čarman (Trgovina in bar
eVino v Ljubljani), Igor Dorner Radosavljević (Restavracija
Valvas’or v Ljubljani) in Martin
Gruzovin (prodajnik za Vinsko klet Guerila, Planina)
. Najprej so v 90 minutah opravili zahtevno pisno
preverjanje znanja, ki je v 72 vprašanjih zaobjelo znanja s področja vinogradništva, vinarstva in sommelierske
stroke. Sledila je opisna degustacija dveh vin in test spajanja vina in hrane, v praktičnem delu tekmovanja pa
so morali pokazati veščine strežbe z dekantiranjem vina. Tekmovalci so se tako že v prvem delu tekmovanja
seznanili z načinom preverjanja znanj, ki je programsko usklajen z zahtevami svetovnega združenja ASI in
enoten za največja tovrstna tekmovanja ter si tako pridobili dragocene strokovne izkušnje.

gastrogurman Najboljši sommelier Slovenije 2015-3

Trije najboljši, Gašper Čarman, Igor Dorner Radosavljević in Martin Gruzovin, so se pred komisijo in
obiskovalci ponovno predstavili v večernem delu prireditve. Vsak je v samostojnem nastopu opravil
degustacijo dveh slovenskih belih in dveh tujih rdečih vin ter prepoznavanje petih žganih pijač, definiranje
napak v vinskem listu, podal ustrezne predloge za spajanje hrane in vina ter prikazal dekantacijo in strežbo
vina. Tekmovanje je spremljalo več komisij in sicer komisija za degustacijo, za spajanje vina in hrane, za
popravke v vinskem listu, za strežbo ter znanje tujega jezika in splošno razgledanost. Žiriji, ki je vodila
strokovni del tekmovanja je predsedoval Davorin Škarabot, podpredsednik društva Sommelier Slovenije.
Med tremi finalisti se je z izjemno tesnim izidom po skupni oceni komisije najbolje izkazal Gašper Čarman
in tako že drugič osvojil naziv najboljšega sommelierja.

Tekmovalni del se je zaključil s posebnim izzivom in sicer izborom najboljšega sommelierja v točenju
penine iz 
magnum steklenice – to je prav tako postal Gašper Čarman.

gastrogurman Najboljši sommelier Slovenije 2015-2

Ob čestitkah vsem tekmovalcem in novemu državnemu prvaku se je Ivan Peršolja, predsednik društva
Sommelier Slovenije, zahvalil ekipi sommelierjev, ki so pripomogli k uspešni uresničitvi zahtevnega
strokovnega tekmovanja, vsem obiskovalcem, sponzorjem, še posebej pa Tomažu Kavčiču za prijazno
gostoljubje in kulinarična doživetja v dvorcu Zemono.

gastrogurman Najboljši sommelier Slovenije 2015-1

V društvu Sommelier Slovenije z zadovoljstvom ugotavljajo, da se zanimanje za sommelierska znanja
v zadnjih letih vidno veča. Tako so v letošnjem letu uspešno izpeljali in zaključili tečaj prve in druge stopnje,
že v začetku prihodnjega leta pa organizirajo tečaj prve stopnje. Hkrati pa se v društvu pripravljajo na nove
tečaje druge in tretje stopnje.

Pomemben prispevek pa je k dvigovanju kulture uživanja vin v Sloveniji doprinesel tudi letošnji obisk
aktualnega svetovnega sommelierskega prvaka, Paola Bassa.

gastrogurman Najboljši sommelier Slovenije 2015-4

Društvo Sommelier Slovenije je prostovoljno, samostojno in nepridobitno združenje, ki si prizadeva
za razvoj pivske kulture – kot dela osebne človeške kulture, kot dela kulture naroda ter kot dela kulture
bivanja človeka v naravnem okolju. Društvo si prizadeva za promocijo zmernega, kulturnega in zdravju
neškodljivega uživanja vina in drugih pijač ob ustreznih priložnostih, v izbranem okolju, ob pravilni prehrani
in na pravilen način, za dvig kakovosti izdelkov, ki služijo prehrani človeka, s posebnim poudarkom na
kakovosti vina in drugih pijač. Društvo se bori proti alkoholizmu in vsem oblikam zlorabe vina in drugih
pijač zoper zdravje, si prizadeva za humane medčloveške odnose in take razmere v družbi, ki nudijo pogoje
za človeka vredno življenje. Društvo, ki je nastalo leta 1992, je od leta 1994 aktiven član svetovne
sommelierske organizacije ASI, ki je bila ustanovljena leta 1969 v francoskem Reimsu. Trenutno je vanjo
včlanjenih že skoraj 50 držav.

Več informacij: Ivan Peršolja, predsednik Društva Sommelier Slovenije,
m 041 644 274, ivan.persolja@siol.net