Festival vseh festivalov združil slovensko vinsko sceno in zabeležil rekorden obisk

misc1

20. Slovenski festival vin z ambicioznim podnaslovom »Festival vseh festivalov«, je pretekli petek in soboto, 17. in 18. novembra 2017, Ljubljano spremenil v pravo vinsko prestolnico in z rekordnimi številkami in izjemno organizacijo še enkrat dokazal, da je največja in najprestižnejša vinska prireditev v Sloveniji. In ne samo to, organizatorju je uspelo tudi nekaj, kar se je zdelo neizvedljivo – s Festivalom vseh festivalov je združil slovensko vinsko sceno.

Festivala se je udeležilo rekordno število vinarjev in kulinarikov – preko 240 in 12 partnerskih salonov, obiskalo ga je rekordno število obiskovalcev – več kot 2000 in pospremilo več kot 70 predstavnikov medijev. Jubilejno praznovanje Slovenskega festivala vin je bilo tako veliko, da sta festival gostila kar dva hotela v centru Ljubljane – GH Union in Hotel Slon. Dve lokaciji sta bili velik logistični izziv tako za organizatorja, kakor tudi za vinarje in obiskovalce, a je bili tudi ta izziv uspešno premagan na zadovoljstvo vseh.

Na 20. Slovenskem festivalu vin so se poleg povabljenih vinarjev, ki so domovali v veliki unionski dvorani, predstavili tudi:
– Salon Mabat (GH Union – petek in sobota);
– Salon Lidl (GH Union – petek in sobota); 
– Salon tujih vin (hotel Slon – petek in sobota);
– Salon penečih vin Ljubljana in Zagreb (GH Union – petek);
– Salon Brda – dežela opojnih trenutkov (hotel Slon – petek);
– Salon Okusi Vipavske (hotel Slon – petek); 
– Salon Festival malvazije in Slovenska Istra (hotel Slon – petek); 
– Salon Sauvignon (hotel Slon – sobota);
– Salon modre frankinje (hotel Slon – sobota); 
– Salon terana in kraškega pršuta (hotel Slon – sobota);
– Salon nogometnih vinskih reprezentanc Evrope (GH Union – sobota);
– Salon zmagovalcev (GH Union – petek in sobota.

»20 let je dolga doba! In pripravili ste nam čudovito obletnico. Hvala vam za nepozabna dva dneva. Poleg  vsestranskosti in obsežnosti festivala  mi je posebej ugajala sistematika, ki ste jo dosegli z  idejo Festival vseh festivalov,« je po koncu 20. Slovenskega festivala vin zapisala ena od rednih obiskovalk festivala.

.

KULinarika
Prenovljena kulinarika – kulinarična Slovenija v malem

V poklon Festivalu vseh festivalov je bil KULinarični del zasnovan drugače kot v preteklih letih. KULinarika je tako letos spremljala vino na različnih lokacijah. Osrednji del letošnje KULinarične zgodbe so oblikovali Chefi partnerskih hotelov (Grand Hotel Union, Hotel Lev, Hotel Central, Hotel Slon in Hotel Cubo), le tem pa so se pridružili še partnerski saloni s svojo KULinariko, tako da se je skupno na obeh lokacijah skozi oba dneva SFV predstavilo 25 KULinaričnih razstavljalcev.

Salon okusi Vipavske s Tomažem Kavčičem

Če so Chefi partnerskih hotelov predstavili KULinariko hotelov, ki je bila obarvana tudi z okusi prestolnice, pa so partnerski saloni v svojo sredino povabili Chefe, ki so pripravili jedi za spremljavo salonskih vin. Oba nivoja letošnje KULinarike sta 20. Slovenski festival vin zaokrožila še z okusi iz vse Slovenije, in tako obiskovalcu ponudila Slovenijo v malem – v kozarcu in na krožniku.

.

SPREMLJEVALNI PROGRAM
Od vodenih degustacij do gala večerje

Tudi delavnice so ble v jubilejnem letu organizirali nekoliko drugače. V ospredju je bil  Salon zmagovalcev, v okvirju katerega so obiskovalci lahko spoznali in okusili najbolje ocenjena vina različnih ocenjevanj in izborov. Ponudbo brezplačnih delavnic so dopolnile še vodena degustacija na temo penečih vin Mihe Isteniča, predstavitev vina treh dežel kleti Frelih in vodena degustacija arhivskih vin Dušana Brejca. Delavnice in vodene degustacije so bile tradicionalno odlične in dobro obiskane.

Gala večerja s tremi chefi

Prvi dan Festivala vseh festivalov je okronala gala večerja s tremi Chefi in najvišje ocenjenimi vini Festivalskega ocenjevanja v restavraciji JB. Poleg velikega kuharskega Chefa Janeza Bratovža sta se predstavila tudi dva gostujoča JRE Chefa, in sicer Mojmir Šiftar, Skipass Hotel ter Teo Fernetich, San Rocco iz Hrvaške

Oba festivalska dneva sta zaključila z Afterpartyi. V petek, 17. 11. 2017 so v Restavraciji Slon 1552 združili moči kuharski mojstri hotela Slon in vinska klet Puklavec Family Wines, v soboto 18. 11. 2017, pa sta se v Restavraciji Atelje s svojimi kreacijami v obliki zalogajev, ob spremljavi izbranih festivalskih vin predstavila dva chefa: gostujoči Tomaž Bevčič, Rizibizi, JRE in gostitelj Jorg Zupan.

.
.

LIDLOV MLADI VINAR 2017
Zmagovalec natečaja je Jernej Žorž

Na Slovenskem festivalu vin se je zaključil tudi letošnji Lidlov mladi vinar. Lidl Slovenija in Slovenski festival vin sta razglasila absolutnega zmagovalca natečaja – to je postal perspektiven mladi vinar Jernej Žorž iz Vinske kleti Žorž, ki je prepričal z vinom avtohtone slovenske sorte zelen. Letošnji natečaj je doživel novost, saj so iskali perspektivne mlade vinarje, ki že samostojno pridelujejo vino. Med štiri finaliste so se poleg Žorža uvrstili še Janez Colnar iz vinske kleti Colnar, Marko Benčina iz podjetja Vina Benčina in Klemen Čehovin iz Posestva Čehovin. Vina vseh štirih finalnih vinarjev so od 13. novembra na voljo v vseh Lidlovih trgovinah po Sloveniji do razprodaje zalog, na Slovenskem festivalu vin pa so se predstavila v Lidlovem salonu. »Z izbiro letošnjih finalistov natečaja Lidlov mladi vinar smo zadovoljni, saj smo s tem poskrbeli novost – našim kupcem smo v trgovinah ponudili odlična vina mladih perspektivnih slovenskih vinarjev. O kakovosti vin priča tudi dejstvo, da je zmagovalno vino zelen s strani ocenjevalne komisije prejelo vrhunsko oceno,« je še dejal Gregor Bregač, vodja nabave prehrambnih izdelkov v Lidlu Slovenija.

.
.

FESTIVALSKO OCENJEVANJE
Najvišje ocenjena vina

Bela, suha vina

  1. 18,460 Klet Brda, sauvignon blanc Bagueri superior, 2013, Primorska – Brda
  2. 18,325 Vino Gaube, Kaspar chardonnay, 2016, Podravje – Štajerska Slovenija
  3. 18,325 Puklavec family wines, sauvignon Seven numbers, 2016, Podravje – Štajerska Slovenija

Bela, polsuha vina

  1. 18,420 Vina Joannes, renski rizling, 2010, Podravje – Štajerska Slovenija
  2. 18,200 PRA-Vino Čurin-Prapotnik, sauvignon, 2016, Podravje – Štajerska Slovenija
  3. 17,660 Merit HP d.o.o. – Bovin Winery, Bovin muscat temjanika, 2012, Makedonija

 Rdeča, suha vina

  1. 18,400 Santomas, Antonius cabernet sauvignon, 2007, Primorska – Slovenska Istra
  2. 18,360 Peršolja vina, Peršolja cabernet franc barrique, 2013, Primorska – Brda 2006
  3. 18,360 Vina Zgonik, cabernet sauvignon, 2013, Primorska – Vipavska dolina 2013
  4. 18,360 Chateau Kamnik, Chateau Kamnik ten barrels cabernet sauvignon, 2011, Makedonija

.

NAPOVED
Novo sezona se bo zopet začela v velikem slogu – z mehurčki, v dveh prestolnicah

Nova, 21. sezona RadoStnih prireditev se bo zopet otvorila v velikem slogu – z dvema salonoma penečih vin, ki bosta že drugo leto zaporedoma povezala dve prestolnici – Zagreb in Ljubljano. Salon penečih vin / Salon pjenušavih vina v Zagrebu bo 2. 2. 2018, v zagrebškem hotelu Dubrovnik, Salon penečih vin v Ljubljani pa teden dni kasneje, 9. 2. 2018, v GH Union.

.

Besedilo in fotografije: sporočilo za medije RadoStne prireditve