FESTIVAL VINA ZELEN V VIPAVSKEM KRIŽU

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

V soboto, 9. junija 2018, bo v Vipavskem Križu potekal Festival vina zelen.
Štiriinštirideset vinarjev iz Vipavske doline bo skupaj predstavilo svoje vzorce vina zelen.

 • druženje z vinarji in degustacija vin zelen od 17:00 do 22:00
 • voden ogled Vipavskega Križa ob 17:00
 • razglasitev izbora najboljših vin zelen ob 19:15
  Evropski red vitezov vina, Konzulat za Slovenjo, Legatura za primorsko
 • viteške igre, spektakel ob 18:00 in ob 21:00
  Skupina viteza Gašperja Lambergarja z Bleda
 • kuhanje polente s pršutom po starem
  Turistično društvo Šempas

Pred nekaj desetletji skoraj pozabljena in opuščena sorta zelen zadnje čase spet počasi pridobiva na pomenu med vinogradniki in na priljubljenosti med poznavalci ter ljubitelji vin. Organizator festivala, Zavod Vipavski Križ v sodelovanju s Konzorcijem Zelen in Razvojno agencijo ROD Ajdovščina, želi zavedanje o pomenu in žlahtnosti te sorte še bolj približati obiskovalcem iz doline in od drugod.

Že tretje leto zapored se bo festival odvijal znotraj grajskega obzidja starodavnega mesteca Vipavski Križ. Grajsko dvorišče se je že izkazalo kot zanimiv in atraktiven prireditveni prostor.  44 vinarjev bo predstavilo svoje vzorce tega avtohtonega vina ”s posebno žlahtnim duham”- kot je zelen že leta 1844 opisal Matija Vertovec. Glede na lastnosti te svojevrstne vipavske sorte, lahko tudi letos pričakujemo pester izbor zelo raznolikih vzorcev zelena.

 

Na letošnjem festivalu, ki bo v soboto, 9. junija potekal od 17. do 22. ure na grajskem dvorišču in na placu, si bodo obiskovalci poleg degustacije vin zelen in druženja z vinarji lahko ogledali tudi viteške igre, ki jih bo uprizorila Skupina viteza Gašperja Lambergarja z Bleda. S svojim obiskom bodo festival počastili predstavniki Evropskega reda vitezov vina (Konzulat za Slovenijo, Legatura za primorsko), ki bodo razglasili najboljša vina zelen in med njimi ”Prvaka Festivala vina zelen”. Turistično društvo Šempas bo predstavilo kuhanje polente s pršutom po starem, v družbi lokalnega turističnega vodnika pa bo potekal voden ogled Vipavskega Križa.

Podrobnejši program prireditve: www.vipavskikriz.si