Festival TOP VINO by eVino

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

V Cankarjevem domu je včeraj potekala druga izvedba mednarodnega vinskega festivala Top Vino. Ob 28 najboljših domačih vinarjih, se jih je predstavilo še 54 iz tujine. Na voljo so bili francoski šampanjci in bordojci, vina prestižnih kleti Italije, Španije, Portugalske, Avstrije, Hrvaške, Srbije, Kalifornije, Nove Zelandije, Gruzije in Kitajske. Poleg vrhunskih vin je bilo na festivalu možno poizkusiti tudi destilate, vedno bolj trendovske gine in tonike, kavo Antica Tostatura Triestina ter mesnine Blazquez, Selecte in KZ Sevnica.

Axel Gillery (Pol Roger) in Vesna Čarman

Festival je svečano odprl kitajski veleposlanik v Sloveniji gospod Ye Hao, ki v svoji domovini odpira vrata ne le slovenskim vinarjem, pač pa tudi našim gospodarstvenikom. Večina obiskovalcev, ki jih je bilo preko 1.400, je prišla iz Slovenije, prišli pa so tudi obiskovalci iz sosednjih Hrvaške, Madžarske in Italije ter tudi Francije, Srbije in celo Kitajske. Festival so obiskali tudi novinarji sosednjih držav.

Caroline Gilby MW

V veselje nam je, da so se festivala v veliki meri udeležili gostinci, s svojimi ekipami kar nedvomno vpliva na dvig poznavanja vin in posledično bolšjo vinsko ponudbo.

Na festivalu so bili prisotni najboljši slovenski sommelier, hrvaški, srbski in madžarski. Najboljši srbski sommelier Vuk Vuletić nam je povedal: »Ne pretiravam, če rečem, da mi je več kot 100 ljudi reklo, da če želim poskusiti vina, ki jih ne bom mogel nikjer v regiji, moram priti na festival Top Vino. Ker sem imel prejšnji dan še obveznosti v Beogradu, sem vstal ob pol treh ponoči in se pripeljal v Ljubljano. Poleg izjemnih vin, me preseneča tudi veliko obiskovalcev. Želim, da bi imeli tudi v Srbiji kaj takega.«

Gostja festivala, Britanka Caroline Gilby, ki je gotovo največji vinski strokovnjak za področje centralne in vzhodne Evrope in se z najvišjim nazivom v svetu vinarstva Master of Wine ponaša od leta 1992, meni, da so najboljša slovenska vina v svetovnem vrhu: »Ne vsa seveda, gotovo pa večina, ki so prisotna na tem festivalu. Ker je Slovenija majhna država, mora iskati nišno produkcijo. Takšna vina ne morejo biti poceni. Vendar, kljub temu, imate neverjetno ugodno razmerje med kvaliteto in ceno. Ljubitelj vina dobi veliko, kar ni vedno slučaj pri mnogih uveljavljenih svetovnih znamkah.«

Gašper Čarman in Franci Kek

Tomaž Kavčič, je na TOP VINU predstavil svoj gin Monologue: »Pri kuhanju raziskujem spajanje različnih sestavin, kar sem preslikal tudi na gin. Vesel sem, da se Gašper Čarman spozna na kakovost ginov in da smo lahko tudi s to ponudbo del takšnega eminentnega dogodka. Ob tem bi rad poudaril, da tako kvalitetne publike nisem videl še na nobenem festivalu.«

Na festivalu je bilo tudi nekaj znanih Slovencev, ki jim pokušanje vin ne predstavlja del vsakdana.

Kitajski ambasador v SLoveniji g. Ye Hao

Jonas Žnidaršič nam je zaupal:  »V življenju sem se poizkusil na različni področjih, v vinih pa nisem prav domač. Z ženo sva bila doslej ljubitelja bolj sladkih vin. Tukaj sva ugotovila, da se z njimi vinski svet ne konča.«  Janez Hočevar – Rifle, ki je na festival prišel s prijateljem, režiserjem in dramaturgom Matjažem Bergerjem, je povedal: »Sem pokuševalec dobrih vin z dolgoletno tradicijo. Slišal sem, da bodo tukaj na voljo hudi presežki in moja pričakovanja so izpolnjena.« Kot izjemen dogodek je festival Top Vino označil tudi znani televizijski voditelj Slavko Bobovnik. Med obiskovalci je bil Vlado Kreslin, katerega neizpiljen okus, kot je sam dejal, ne zaznava, da bi bila tuja vina boljša od naših. Poskusil je Chateau D’ Yquem, letnik 2014, ki mu ga je natočil  Luis de Baritualt iz Bordoja, zastopnik skupine Duclot. Cena takšnega vina je na trgu okrog 400 evrov. Še bolj je Kreslin užival v družbi Aleša Kristančiča, ki proti koncu festivala odprl magnum Veliko Belo 2006.

Eden stebrov slovenskega vinarstva Aleš Kristančič je poudaril, da se vidi da festival organizira Gašper Čarman, ki ima izjemen pregled nad svetovno situacijo na področju vin.  Veseli ga, da je to svetovno elito pripeljal v Cankarjev dom in ponudil domačim vinarjem soočanje z njimi.  Skupaj s Francijem Kekom sta ponovno pripravila odličen festival.

Fotografije: Dean Dubokovič